Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Δεν υπάρχει πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Το μυστικό είναι στη γάστρα!

Υπάρχει μια εύκολη και σίγουρη μέθοδος για να ετοιμάσουμε μόνοι μας ψωμί στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό ή πολύ ζύμωμα. Το μυστικό είναι το ψήσιμο στη γάστρα. Όταν ανοίξετε το καπάκι της, πραγματικά δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!

Γιατί στη γάστρα; Επειδή η γάστρα ανεβάζει θερμότητα και την «κλείνει» μέσα της, μαζί με τους ατμούς που δημιουργούνται από το ψήσιμο του ψωμιού. Μια μαντεμένια γάστρα είναι ιδανική, αφού πιάνει υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω υλικού.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι καλής ποιότητας. Αφήνουμε τη μαγιά να δράσει και στη συνέχεια τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για αρκετές ώρες, δηλαδή μεταξύ 12-18. Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο ωραίο και αφράτο θα γίνει το ψωμί μας.

ψωμί
Καρολίνα Δωρίτη

Αρχικά, βάζουμε στον φούρνο τη γάστρα άδεια να πυρώσει και μετά βάζουμε μέσα τη ζύμη με λαδόκολλα. Η γάστρα προστατεύει το ψωμί κατά τη διάρκεια του ψησίματος και εξασφαλίζει την υγρασία που απαιτείται για καλύτερα αποτελέσματα. Που σημαίνει τέλεια τραγανή και σχετικά λεπτή κόρα, με μαλακή και αφράτη ψίχα.

Συνήθως, ξεκινάω τη διαδικασία το απόγευμα και ψήνω το επόμενο πρωί. Έτσι, έχουμε φρέσκο ζεστό ψωμί να απολαύσουμε, είτε στο πρωινό είτε στο μεσημεριανό μας!

Συνταγή για ψωμί στη γάστρα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 12-18 ώρες
  • Χρόνος ψησίματος (με προθέρμανση): 60-80 λεπτά
  • Vegan

ψωμί
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο επιπλέον για τον πάγκο
  • 8 γρ. αλάτι ψιλό
  • 5 γρ. μαγιά ξερή
  • 400 ml νερό χλιαρό
  • λίγο ελαιόλαδο για λάδωμα λεκάνης

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ μαζί με 50 ml από το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και την αφήνουμε να δράσει για 5-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν φούσκες.

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Δημιουργούμε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και εκεί ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα, ενώ σταδιακά προσθέτουμε νερό.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Μόλις αρχίσει να γίνεται η ζύμη, τη δουλεύουμε με τα χέρια. Δεν θέλει γενικά ιδιαίτερο ζύμωμα. Θέλουμε το ζυμάρι μας να είναι μαλακό και να κολλάει λίγο, αλλά όχι υπερβολικά.

ζυμάρι
Καρολίνα Δωρίτη

Κάνουμε το ζυμάρι μπάλα και το τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένη λεκάνη. Κλείνουμε με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 12-18 ώρες.

ψωμί
Καρολίνα Δωρίτη

Την επόμενη ημέρα, το ξεσκεπάζουμε. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια. Ξεκολλάμε τη ζύμη από τη λεκάνη με τη βοήθεια μιας σπάτουλας από σιλικόνη.

ζυμάρι
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε τη ζύμη πάνω στο αλεύρι. Αλευρώνουμε τα χέρια και προσεκτικά τραβάμε τη ζύμη προς τα έξω και τη διπλώνουμε προς τα μέσα. Αν η ζύμη κολλάει πολύ για να το κάνουμε αυτό, απλά προσθέτουμε λίγο αλεύρι αλλά προσεκτικά και λίγο-λίγο.

ζυμάρι
Καρολίνα Δωρίτη

Σχηματίζουμε ένα στρογγυλό καρβέλι, το τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το σκεπάζουμε με πετσέτα. Το αφήνουμε έτσι για όσο διάστημα προθερμαίνουμε τον φούρνο, δηλαδή 30 λεπτά.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 250°C. Μετά από 10 λεπτά, βάζουμε μέσα την άδεια γάστρα με το καπάκι κλειστό. Την αφήνουμε να πυρώσει για 10-15 λεπτά.

Τη βγάζουμε από τον φούρνο πολύ προσεκτικά και μεταφέρουμε το ψωμί μαζί με τη λαδόκολλα μέσα στη γάστρα.

ψωμί
Καρολίνα Δωρίτη

Κλείνουμε το καπάκι και την επιστρέφουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσει η φανταστική του κρούστα.

ψωμί
Καρολίνα Δωρίτη