Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ LIGHT ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Η κλασική ιταλική πανακότα θέλει πολλή κρέμα γάλακτος, αλλά εμείς την κάνουμε πιο ελαφριά προσθέτοντας γιαούρτι και μέλι αντί για ζάχαρη.

H πανακότα είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό, που παραδοσιακά γίνεται με κρέμα γάλακτος. Στα ιταλικά γράφεται «panna cotta», που σημαίνει «μαγειρεμένη κρέμα» και είναι ακριβώς αυτό: Κρέμα που ζεσταίνουμε με ζάχαρη, αρωματίζουμε με βανίλια ή άλλα υλικά και μετά αναμειγνύουμε με ζελατίνη ώστε να δέσει.

Είναι ένα εύκολο, ελαφρύ και δροσερό γλυκό, που σερβίρεται συνήθως με κάποιο σιρόπι ή σάλτσα (coulis) φρούτων, αλλά μπορεί να γίνει και με πολλές παραλλαγές.

Στη συνταγή αυτή κάνουμε την πανακότα πιο light χρησιμοποιώντας και γιαούρτι. Δεν χρησιμοποιώ καθόλου ζάχαρη και στη θέση της βάζω ένα καλό μέλι. Με τον ίδιο τρόπο αντικαθιστώ στο σερβίρισμα και το σιρόπι, βάζοντας πάλι μέλι και φρέσκα φρούτα του δάσους, που ταιριάζουν υπέροχα.

πανακότα
Καρολίνα Δωρίτη

Η βανίλια με την οποία αρωματίζω το γλυκό μου φροντίζω να είναι αυθεντική, κατά προτίμηση λοβός βανίλιας, που θα δώσει ακόμα πιο όμορφη γεύση. Συνήθως η πανακότα φτιάχνεται σε φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια και ξεφορμάρεται αφού πήξει. Για να αποφύγουμε αυτό το στάδιο –που για πολλούς είναι επίπονο, αφού μπορεί να χαλάσει το σχήμα του γλυκού– μπορούμε να την ετοιμάσουμε απευθείας σε ατομικά μπολάκια/ποτηράκια.

Μπορούμε να τη σερβίρουμε με διάφορους τρόπους. Με διάφορες σος που μπορούμε να ετοιμάσουμε, όπως σοκολάτας ή καραμέλας, αλλά και με μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού. Όπως είπα, εδώ έχω επιλέξει μια πιο υγιεινή εκδοχή, αποφεύγοντας τη ζάχαρη. Χρησιμοποιώ ένα καλό μέλι που φροντίζω να έχει ρευστή υφή, σαν αυτή του θυμαρίσιου. Γαρνίρω με φρέσκα φρούτα του δάσους, που ταιριάζουν πολύ, αλλά μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε και με άλλα φρούτα, όπως μάνγκο, φρούτα του πάθους, φράουλες κ.λπ.

Συνταγή για πανακότα με γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά + 1 ώρα αναμονή
  • Gluten-free

πανακότα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 μερίδες

  • 290 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 110 γρ. μέλι
  • 2 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 6 κ.σ. νερό
  • 540 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 λοβός βανίλιας

Για το γαρνίρισμα

  • μέλι
  • φρέσκα φρούτα του δάσους

Εκτέλεση

Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπολ και ρίχνουμε από πάνω τις 6 κουταλιές νερό. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά, για να μουλιάσει και να γίνει σαν πάστα.

Βάζουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο.

Κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος στα δύο και με ένα στρογγυλεμένο μαχαίρι αφαιρούμε τα εσωτερικά μαύρα σποράκια. Τα ρίχνουμε στην κρέμα και ρίχνουμε και τα δύο κομμάτια του λοβού που ανοίξαμε.

βανίλια
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και, ανακατεύοντας που και που με σύρμα, ζεσταίνουμε την κρέμα. Μόλις πάει να έρθει σε βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τα δύο κομμάτια του λοβού και προσθέτουμε μέσα τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε μέσα το μέλι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να διαλυθεί καλά και αυτό στο μείγμα.

πανακότα
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και σταδιακά ανακατεύουμε μέσα την υπόλοιπη κρέμα, μέχρι το μείγμα μας να είναι λείο και παχύρευστο.

Αδειάζουμε το μείγμα του γιαουρτιού μέσα στην ζεστή κρέμα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενσωματωθούν.

Αδειάζουμε σε ποτηράκια.

πανακότα
Καρολίνα Δωρίτη

Αν θέλουμε να φτιάξουμε την πανακότα μας σε φορμάκια ή σε μια μεγαλύτερη φόρμα, πρέπει πρώτα να τα λαδώσουμε με κάποιο λάδι διακριτικό στη γεύση, όπως ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή με τα ειδικά σπρέι λαδιού που βρίσκουμε στα είδη ζαχαροπλαστικής.

Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσουν και να δέσουν για τουλάχιστον 1 ώρα.

πανακότα
Καρολίνα Δωρίτη

Για να σερβίρουμε, βγάζουμε τα ποτηράκια με την πανακότα από το ψυγείο και προσθέτουμε από πάνω λίγο μέλι και φρέσκα φρούτα του δάσους.