Καρολίνα Δωρίτη

Η ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΣ ΜΕΖΕΣ

Η ψητή φέτα, με την πικάντικη σπιρτάδα και την κρεμμώδη υφή, είναι εξαιρετικός μεζές, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με διάφορους άλλους τρόπους.

Την εποχή των λοκντάουν, η ψητή φέτα έγινε viral πρώτα στο TikTok και συνέχεια και στο Instagram και τα υπόλοιπα social media. Σε αμέτρητες αναρτήσεις, η φέτα ψήθηκε με ντοματίνια, ανακατεύτηκε με ζυμαρικά και έκανε θραύση στο διαδίκτυο. Φυσικό ήταν, αφού όταν ψηθεί η φέτα γίνεται ένα όνειρο!

Στη συνταγή μας αυτή κάνουμε τη φέτα ψητή στο φούρνο με πιο παραδοσιακό τρόπο. Την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο, ώστε να πάρει γεύσεις από τα υπόλοιπα υλικά, να διατηρήσει την υγρασία της και να λιώνει ωραία.

Η ψητή φέτα γίνεται γρήγορα και εύκολα, και έχει άπειρες χρήσεις.

Όταν είναι έτοιμη, μπορούμε να την απολαύσουμε όπως είναι – αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος. Ταιριάζει απόλυτα με λαδερά φαγητά, όπως φασολάκια ή μπάμιες, με όσπρια, όπως οι γίγαντες στο φούρνο, ενώ μπορούμε να την προσθέτουμε ζέστη πάνω σε σαλάτες ή να ανακατέψουμε σε σάλτσες, π.χ. ζυμαρικών.

Μπορούμε ακόμη να τη χτυπήσουμε σε πολυκόφτη και να την κάνουμε ντιπ ή κρέμα φέτας για διάφορες χρήσεις, π.χ. γέμιση σε ρολό κοτόπουλο, σε πίτα, σε ομελέτες κ.ά.

Προσωπικά, τρελαίνομαι με που το θα βγει από το φούρνο να την αλείψω σε ωραίο χωριάτικο ψωμί. Αντίστοιχα, μπορούμε να τη βάλουμε όπως είναι, με τις ντομάτες και τις πιπεριές, σε σάντουιτς.

Συνταγή για ψητή φέτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Vegetarian | Gluten-free

ψητή φέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 200 γρ. φέτα, κομμένη σε πάχος 2 εκ.
  • 3-4 ντοματίνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ½ καυτερή πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρό κοτσάνι θυμάρι φρέσκο

Για το σερβίρισμα

  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C όσο ετοιμάζουμε τα υλικά μας.

Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο πάγκο της κουζίνας. Από πάνω τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και στο κέντρο της το κομμάτι της φέτας.

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Πάνω στη φέτα τοποθετούμε τα κομμένα ντοματίνια, τις πιπεριές και το κλωναράκι από φρέσκο θυμάρι.

φέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τυλίγουμε καλά και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.

ψητή φέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά η φέτα.

Ανοίγουμε τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε αμέσως.