Καρολίνα Δωρίτη

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ VEGAN ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Βγάζουμε από το ρυζόγαλο τη ζάχαρη αλλά κρατάμε τη γλύκα, επιλέγοντας ένα πιο υγιεινό γλυκαντικό.

Το ρυζόγαλο φέρνει σε όλους μας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα comforting, κρεμώδες γλυκό, που μας επιτρέπει να το προσαρμόσουμε στη vegan διατροφή και να το φτιάξουμε με ένα γλυκαντικό πιο υγιεινό από τη ζάχαρη.

Αν το προσέξουμε, θα δούμε ότι η ζάχαρη είναι παρούσα στην καθημερινή μας διατροφή ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Πολλές βασικές τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν ζάχαρη, όπως το ψωμί, οι έτοιμες σάλτσες, κάποια γιαούρτια με φρούτα ή άλλα πρόσθετα, κάποια φυτικά γάλατα ή βούτυρα κ.ά. Οπότε, καλό είναι να μπορούμε να συγκρατηθούμε από την κατανάλωση γλυκών σε καθημερινή βάση και να εφαρμόζουμε ό,τι άλλο διευκολύνει για να απεξαρτηθούμε από τη ζάχαρη.

Στο ρυζόγαλο που φτιάχνουμε, αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με σιρόπι σφενδάμου. Παράγεται από τον κορμό του σφενδάμου, δέντρου που ευδοκιμεί στον Καναδά και τις ΗΠΑ, και έχει μια ιδιαίτερη γεύση που προσωπικά μου αρέσει πολύ. Είναι ρευστό, οπότε διαλύεται εύκολα.

Στη συνταγή χρησιμοποιούμε φυτικό γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, ενώ αν προτιμάτε μπορείτε να την κάνετε και με άλλο φυτικό ή και με κανονικό γάλα. Αρωματίζουμε το ρυζόγαλο με λοβό βανίλιας, που δίνει πιο ωραία γεύση από το υποκατάστατο, λίγο σκόνη τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού.

Το μυστικό για να βγει ένα ρυζόγαλο ωραίο και κρεμώδες είναι να το ετοιμάσουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντάς το σχεδόν συνέχεια. Με το τρόπο αυτό ελέγχουμε παράλληλα τόσο το ρύζι, ώστε να γίνει ωραίο και να μην κολλήσει, όσο και την πυκνότητα του ρυζόγαλου.

Απολαύστε το για πρωινό ή επιδόρπιο με μπόλικη κανέλα. Αν θέλετε, σερβίρετέ το με κάποιο φρέσκο φρούτο, όπως φράουλες.

Συνταγή για vegan ρυζόγαλο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegan

ρυζόγαλο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 7-8 μπολάκια

  • 150 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 350 ml νερό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 lt γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας
  • ½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 ½ κ.σ. κορν φλάουρ
  • 120 ml σιρόπι σφενδάμου
  • κανέλα σε σκόνη

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα το νερό και το αλάτι, και φέρνουμε σε βράση.

Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πιει το περισσότερο νερό και να αρχίσει να μαλακώνει το ρύζι. Καθ’ όλη τη διάρκεια βρισκόμαστε από πάνω και ανακατεύουμε απαλά.

Χαράζουμε με μαχαίρι τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος, ώστε να ανοίξει στα δύο. Αφαιρούμε τα σπόρια και φυλάμε τον λοβό.

Στα 7-8 λεπτά βρασίματος περίπου, αφού έχει πιει το περισσότερο νερό, προσθέτουμε σιγά σιγά 750 ml γάλα αμυγδάλου. Προσθέτουμε τον λοβό και τα σπόρια της βανίλιας, και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε.

ρυζόγαλο
Καρολίνα Δωρίτη

Φέρνουμε σε βράση. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμη 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς απαλά, μέχρι να γίνει το ρύζι.

Στο μεταξύ, στο υπόλοιπο γάλα αμυγδάλου (250 ml) προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.

Αφαιρούμε τον λοβό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα αμυγδάλου με το κορν φλάουρ και το ξύσμα, και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει, περίπου 8-10 λεπτά.

Σερβίρουμε σε μπολ.

ρυζόγαλο
Καρολίνα Δωρίτη

Αφήνουμε λίγο το ρυζόγαλο να κρυώσει και βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο. Σερβίρουμε με μπόλικη κανέλα.