Καρολίνα Δωρίτη

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΟΜΕΛΕΤΑ

Αντί να φτιάξεις (πάλι) μια απλή κλασική ομελέτα, απογείωσέ την προσθέτοντας στο τηγάνι φρέσκα κολοκυθάκια και γραβιέρα Νάξου.

Αβγά χτυπημένα στο τηγάνι με κολοκυθάκια και γραβιέρα Νάξου. Η γραβιέρα λιώνει υπέροχα και δένει τα αβγά με τα λεπτοκομμένα κολοκυθάκια. Αρωματίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και βασιλικό, ενώ μπορούμε να τα απολαύσουμε είτε για brunch είτε ως κυρίως γεύμα.

Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με διάφορες σαλάτες ή και με πατάτες τηγανητές. Αυτή η ιδιαίτερη «ομελέτα» με κολοκυθάκια ετοιμάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα, και μπορεί επίσης να μπει σε σάντουιτς, σε wrap ή σε μπρουσκέτες.

Για τη συγκεκριμένη συνταγή, τα κολοκυθάκια τα προτιμώ μικρά και σχετικά λεπτά. Έτσι, τα κόβω απλά και όμορφα σε πολύ λεπτές φέτες και όταν τα σοτάρω ψήνονται σωστά και παίρνουν ωραίο χρώμα, χωρίς να βγάλουν πολλά ζουμιά (αν κατεβάσουν πολλά υγρά, τελικά θα βράσουν μέσα σε αυτά και θα βγουν πολύ μαλακά στην υφή).

Τα κολοκυθάκια που βρήκα είχαν και τους ανθούς τους, που φυσικά δεν πήγαν χαμένοι, αφού τους έκοψα και τους πρόσθεσα στο φαΐ! Αν δεν έχουμε, βέβαια, δεν πειράζει. Η γραβιέρα Νάξου μπορεί να αντικατασταθεί και από άλλα τυριά, όπως πεκορίνο, κάποια άλλη γραβιέρα, κασέρι ή ακόμα και λευκά τυριά, όπως φέτα ή ανθότυρο. Στην περίπτωση των λευκών τυριών θα αλλάξει και η υφή των αβγών.

Συνταγή για αβγά με κολοκυθάκια και γραβιέρα στο τηγάνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegetarian | Gluten-free

Αντί να φτιάξεις (πάλι) μια απλή κλασική ομελέτα, απογείωσέ την προσθέτοντας στο τηγάνι φρέσκα κολοκυθάκια και γραβιέρα Νάξου.
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 1-2 άτομα

  • 3 μικρά κολοκυθάκια με τον ανθό τους (αν έχουν)
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη ή ψιλοκομμένη
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες. Χοντροκόβουμε και τους ανθούς, αν έχουν.

κολοκυθάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε ανακατεύοντάς τα. Έτσι βγάζουν πιο γρήγορα τα υγρά τους πριν τα μαγειρέψουμε. Τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά, μέχρι να προετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

Στεγνώνουμε με λίγο χαρτί τα κολοκυθάκια, αν έχουν πολλά υγρά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα κολοκυθάκια (και τους ανθούς), λίγο αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Τα σοτάρουμε γυρίζοντας τα που και που, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, για περίπου 5-7 λεπτά.

Στο μεταξύ χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι με τα κολοκύθια και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε για 1 λεπτό να λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.

αβγά με κολοκυθάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και σερβίρουμε.