Καρολίνα Δωρίτη

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΓΡΑΝΙΤΑ – ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Ώρα να μετατρέψουμε τον παγωμένο καφέ μας σε υπερπαραγωγή! Τον κάνουμε απολαυστική γρανίτα espresso, προσθέτουμε χτυπημένη κρέμα καρύδας και η μέρα μας αποκτά νότες δροσιάς!

Δεν θα πω πάλι για την αφόρητη ζέστη που ήρθε απότομα φέτος, τόσο δύσκολα διαχειρίσιμη είτε είσαι σε διακοπές είτε δουλεύεις. Τις πρώτες μέρες του καύσωνα, που τίποτα δεν μπορούσε να με δροσίσει, έλιωναν τα παγάκια στον φρέντο μου μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, ο αγαπημένος μου παγωμένος καφές όχι μόνο νέρωνε, αλλά έπαιρνε πολύ γρήγορα μια ενοχλητική θερμοκρασία.

Εντωμεταξύ, αυτή η ζέστη σου ρίχνει και τα επίπεδα ενέργειας, οπότε προσωπικά τον καφέ τον χρειάζομαι ακόμα πιο πολύ! Αναζητώντας μια λύση, θυμήθηκα ότι παλιά, σε μια εκδήλωση για την οποία μαγείρευα, είχα φτιάξει μια γρανίτα εσπρέσο και την είχα σερβίρει στο τέλος σε μικρά σφηνάκια. Τέλεια ιδέα!

Ένας παγωμένος καφές χωρίς ζάχαρη, που εύκολα υποκαθιστά και το παγωτό! Εδώ τη συνταγή την εξέλιξα: Σέρβιρα τη γρανίτα σε κανονικό ποτήρι, με χτυπημένη κρέμα καρύδας και τριμμένη μαύρη σοκολάτα. Α-πό-λαυ-ση!

Κατ’ αρχάς χρησιμοποιούμε έναν καλό καφέ, αυτόν που θα πίναμε, δεν κάνουμε οικονομίες εδώ, θέλουμε ποιότητα! Ετοιμάζουμε λοιπόν δύο κούπες καλό εσπρέσο –ή ένα δυνατό γαλλικό, αν προτιμάμε– και προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο σιρόπι αγαύης που διαλύεται ωραία μέσα στον καφέ. Το πόσο γλυκό θα τον κάνουμε εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Μπορούμε να αφήσουμε τον καφέ και τελείως σκέτο, έχει λίγο γλυκαντικό και η κρέμα. Γενικά, αν θέλουμε να το γίνει περισσότερο σαν επιδόρπιο, προτείνω ιδανικά μία κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης, ή δύο αν μας αρέσει πιο γλυκό.

Παγώνουμε τον καφέ στην κατάψυξη για να γίνει σαν γρανίτα, την οποία θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι. Χτυπάμε κρέμα καρύδας, η οποία είναι και vegan αλλά και τόσο νόστιμη, που θα κολλήσεις γενικά. Σερβίρουμε την κρέμα πάνω από την γρανίτα και αν θέλουμε τρίβουμε πικρή σοκολάτα από πάνω. Θα το ξαναγράψω: Α-πό-λαυ-ση!

Συνταγή για να γίνει ο παγωμένος καφές σαν γρανίτα espresso

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, συν 3-4 ώρες αναμονή
  • Vegan | Gluten-free

παγωμένος καφές
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 ποτήρια

  • 480 ml (περίπου 2 μεγάλες κούπες) καφές εσπρέσο ή δυνατός γαλλικός
  • 1-2 κ.σ. σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)

Για την κρέμα

  • 1 (400 ml)κονσέρβα κρέμα καρύδας
  • 4-5 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. σιρόπι αγαύης

Για το γαρνίρισμα

  • Τριμμένη μαύρη σοκολάτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε τον καφέ σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα το σιρόπι αγαύης (αν βάλουμε).

καφές
Καρολίνα Δωρίτη

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αντικολλητική μεταλλική φόρμα, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 2-2 ½ ώρες. Θέλουμε να παγώσει τόσο, ώστε να μπορούμε ακόμα να την ξύσουμε εύκολα με πιρούνι και να την ξαναβάλουμε να παγώσει.

παγωμένος καφές
Καρολίνα Δωρίτη

Την ξύνουμε με πιρούνι, την ανακατεύουμε, την καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά για τουλάχιστον ακόμα 1 ½ - 2 ώρες.

Την ξαναξύνουμε με το πιρούνι να τριφτεί.

καφές
Καρολίνα Δωρίτη

Στο μεταξύ, βάζουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας στο ψυγείο ή, αν βιαζόμαστε, τη βάζουμε για 1-2 ώρες στην κατάψυξη. Αυτό το κάνουμε γιατί βοηθάει να χωρίσει η κρέμα από το νερό. Η κρέμα μαζεύεται στο πάνω μέρος και μπορούμε να τη μαζέψουμε εύκολα με το κουτάλι για να την χτυπήσουμε σε κρέμα όπως θα δούμε παρακάτω.

κρέμα καρύδας
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε την πηχτή παγωμένη κρέμα σε ένα μπολ μαζί με το σιρόπι αγαύης και τη βανίλια, και τα χτυπάμε μέχρι να δέσει σαν σφιχτή κρέμα σαντιγί.

κρέμα καρύδας
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε την γρανίτα σε ποτήρια, περίπου ¾ του ποτηριού, και γεμίζουμε το υπόλοιπο με την κρέμα καρύδας.

παγωμένος καφές
Καρολίνα Δωρίτη

Τρίβουμε, αν θέλουμε, λίγο μαύρη σοκολάτα από πάνω και απολαμβάνουμε!