Καρολίνα Δωρίτη

ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΓΕΥΜΑ

Οι μπριζόλες στο τηγάνι είναι πάντα απολαυστικές και συνδυάζονται με διάφορα. Δοκίμασέ τες με πουρέ κουνουπιδιού και θα γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Μια καλή μπριζόλα είναι από τα φαγητά που απολαμβάνω όταν αισθάνομαι την ανάγκη να φάω κρέας. Σε όλες τις εκδοχές, από μια καλοψημένη T-bone steak μέχρι και τις πιο γρήγορες λύσεις, όπως είναι οι μοσχαρίσιες μπριζόλες με πατάτες στο ίδιο τηγάνι, ή ακόμα και ένα steak sandwich.

Οι μπριζόλες με πουρέ κουνουπιδιού που φτιάχνουμε εδώ είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα, ωραίο και για Σαββατοκύριακο.

Διαλέγουμε ωραίες μπριζόλες, ιδανικά με κόκαλο και με πάχος γύρω στα 2 εκατοστά, γιατί αν κοπούν πολύ λεπτές θέλουν προσοχή να μη στεγνώσουν. Τις μπριζόλες εδώ δεν τις μαρινάρουμε σε υγρό. Τις βγάζουμε από το ψυγείο και τις αλείφουμε με ένα απλό μείγμα μπαχαρικών που ετοιμάζουμε.

Ο πουρές κουνουπιδιού γίνεται γρήγορα και εύκολα, και τον αρωματίζουμε με κάρι, που του πάει πολύ. Με αυτόν τον ωραίο ελαφρύ πουρέ μπορούμε να συνοδεύσουμε και με πολλά άλλα φαγητά, όπως κοτόπουλο ή μπιφτέκια.

Συνταγή για μπριζόλες στο τηγάνι με πουρέ κουνουπιδιού

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Gluten-free

μπριζόλες με πουρέ κουνουπιδιού
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες με κόκαλο, περίπου 300-350 γρ. η μία
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, τριμμένο
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (ή σιναπόσπορος)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τον πουρέ

  • 280 γρ. πατάτες
  • 550 γρ. κουνουπίδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου χοντροκομμένη
  • 1 ½ κ.γ. κάρι σκόνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ζωμός λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο. Πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για περίπου 30 λεπτά, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να ψηθούν πιο σωστά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια περίπου 2-3 εκ.

Πλένουμε καλά το κουνουπίδι, το αφήνουμε να στραγγίσει ανάποδα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε και αυτό σε κομμάτια ανάλογου μεγέθους.

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το σκόρδο, τη δάφνη, τις πατάτες και το κουνουπίδι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το κάρι, λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζεστό ζωμό ίσα-ίσα να φτάσει τα λαχανικά μας χωρίς να τα καλύψει τελείως.

πουρές κουνουπιδιού
Καρολίνα Δωρίτη

Κλείνουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά της μπριζόλας. Τα βάζουμε όλα στο μούλτι και τα τρίβουμε σε σκόνη.

Αλείφουμε με αυτό το μείγμα τις μπριζόλες μας.

Επιστρέφουμε στον πουρέ. Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε τον ζωμό. Αφαιρούμε τη δάφνη. Πολτοποιούμε με μπίμερ ή σε μπλέντερ και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.

πουρές
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε στο τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε ένα καλό –ιδανικά μαντεμένιο– τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Στεγνώνουμε ταμποναριστά τις μπριζόλες με χαρτί.

Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις μπριζόλες. Αν δεν χωράνε ταυτόχρονα, τις ψήνουμε μία μία.

Ψήνουμε από τη μια πλευρά για περίπου 2-3 λεπτά και μετά γυρίζουμε ανάποδα για άλλο τόσο.

μπριζόλα
Καρολίνα Δωρίτη

Τώρα εξαρτάται πόσο μας αρέσουν ψημένες. Αν θέλουμε rare ψήσιμο, τις βγάζουμε. Αν μας αρέσουν πιο ψημένες, είτε τις αφήνουμε παραπάνω στο τηγάνι αφού χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία για να μην καούν εξωτερικά, είτε τις μεταφέρουμε για 10 λεπτά σε φούρνο (στους 200°C).

Βγάζουμε τις μπριζόλες από το φούρνο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή καπάκι για 10 λεπτά πριν τις κόψουμε.