iStock

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ CHEESECAKE ΛΕΜΟΝΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Αυτό το cheesecake είναι γρήγορο, υγιεινό (αφού δεν περιέχει ζάχαρη) και κατάλληλο ακόμα και για ωμοφάγους! Αξιοποιεί θρεπτικά συστατικά για τη βάση και λεμόνια για την κρέμα.

Το cheesecake είναι ένα διαχρονικό γλυκό που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι, όλες τις ώρες της ημέρας. Συνηθίζουμε να το φτιάχνουμε σε γιορτές, γενέθλια ή σε μαζώξεις με φίλους. Μπορεί να γίνει σε διάφορες εκδοχές, με το πιο συνηθισμένο να είναι αυτό με φρέσκιες φράουλες (που είναι ό,τι πρέπει και για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει).

Η συνταγή για cheesecake που προτείνουμε παρακάτω γίνεται με λεμόνια, δεν περιέχει ζάχαρη αλλά ούτε και επεξεργασμένες τροφές, όπως τα μπισκότα. Είναι υγιεινή, αφού αξιοποιεί θρεπτικά συστατικά όπως οι σταφίδες και το μέλι, και είναι κατάλληλη και για όσους ακολουθούν ωμοφαγική δίαιτα.

Συνταγή για cheesecake λεμόνι

Υλικά

Για τη βάση

  • 70 γρ. αμύγδαλα
  • 58 γρ. καρύδια
  • 60 γρ. σταφίδες

Για την κρέμα λεμονιού

  • 280 γρ. κάσιους, ωμά (μουλιασμένα σε ζεστό νερό)
  • ½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από δύο λεμόνια
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ½ φλιτζάνι λάδι καρύδας
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 20 γρ. σπόροι chia (προαιρετικά)

cheesecake
Εριφύλη Σεπεταδέλλη

Εκτέλεση

Για τη βάση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν δημιουργηθεί μια μπάλα η οποία ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Αν δούμε ότι το μείγμα δεν αποκτά την υφή που θέλουμε, μπορούμε να το βοηθήσουμε προσθέτοντας λίγες σταγόνες ζεστού νερού.

Όταν είναι έτοιμο το απλώνουμε σε φόρμα (με αποσπώμενη βάση) στην οποία έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Φροντίζουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη φόρμα στην κατάψυξη και περιμένουμε να παγώσει.

Για την κρέμα λεμονιού

Βάζουμε και χτυπάμε στο μπλέντερ τα κάσιους (τα οποία έχουμε στραγγίξει καλά), τον χυμό, το μέλι, το λάδι καρύδας (είναι αυτό που θα δέσει το μείγμα) και τον κουρκουμά. Χτυπάμε για αρκετή ώρα (περίπου 20’) έχοντας κατά νου ότι όσο περισσότερο το χτυπήσουμε τόσο καλύτερο θα γίνει. Σκοπός μας είναι να αποκτήσει την υφή που έχει μια μους.

Όταν η μους είναι έτοιμη, βγάζουμε τη βάση από την κατάψυξη και περιχύνουμε με τη μους. Τέλος, μπορούμε να στολίσουμε το cheesecake μας με καρύδα, φρούτα του δάσους ή να φτιάξουμε μερικά energy balls από λεμόνι και να τα προσθέσουμε.

Για τη συνταγή ευχαριστούμε τη ζαχαροπλάστρια Εριφύλη Σεπεταδέλλη.