Καρολίνα Δωρίτη

ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ

Μπορούμε να τα πούμε ανάποδα ταρτάκια, γίνονται με φύλλο κρούστας και φρέσκα φρούτα, και τρώγονται από το πρωινό μέχρι για επιδόρπιο.

Εύκολο και ελαφρύ γλυκό, που γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με λίγα υλικά. Φτιάχνουμε γρήγορα ταρτάκια με έτοιμο φύλλο σφολιάτας και φρούτα εποχής. Εδώ χρησιμοποιούμε βερίκοκα και βατόμουρα, που είναι και τα δύο στην εποχή τους. Μπορούμε να φτιάξουμε τα ταρτάκια και με άλλα φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια ή ροδάκινο.

Η μαρμελάδα που θα συνδυάσουμε μπορεί να είναι η ίδια με το φρούτο ή άλλη που να ταιριάζει, π.χ. φρέσκο μήλο με μαρμελάδα βερίκοκο. Εδώ με τα βατόμουρα έβαλα ένα άλειμμα φράουλας χωρίς ζάχαρη.

Όλη η διαδικασία είναι πολύ απλή, αφού το φρούτο τοποθετείται πάνω στη λαδόκολλα και από πάνω το αγκαλιάζει το φύλλο. Αφού ψηθούν τα ταρτάκια, τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και είναι έτοιμα!

ταρτάκια με παγωτό
Καρολίνα Δωρίτη

Επειδή τα ταρτάκια αυτά γίνονται γρήγορα, είναι τέλεια για το πρωινό, ιδανικά με τον καφέ. Βγαίνουν ζεστά και λαχταριστά, και τρώγονται σκέτα ή συνδυάζεται με ένα φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή γλυκιά μυζήθρα, αλλά και με γιαούρτι.

Αν σερβίρουμε τα ταρτάκια ως επιδόρπιο, τους ταιριάζει πολύ το παγωτό, ειδικά όσο είναι ζεστά και το παγωτό λιώνει!

Συνταγή για ταρτάκια με σφολιάτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegetarian

ταρτάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 12 ταρτάκια

  • 1 φύλλο σφολιάτας, ξεπαγωμένο
  • 18-20 βατόμουρα
  • 5 βερίκοκα
  • 1 αβγό
  • μαρμελάδα βερίκοκο
  • μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους ή βατόμουρο
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ανοίγουμε λιγάκι το φύλλο με τον πλάστη.

Κόβουμε τα βερίκοκα σε λεπτές φέτες.

βερίκοκα
Καρολίνα Δωρίτη

Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος σε τέσσερις ισοπαχείς λωρίδες και στη συνέχεια κάθετα στα τρία.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Ντύνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Απλώνουμε ½ κ.γ. μαρμελάδα βερίκοκο στην πάνω δεξιά πλευρά της λαδόκολλας. Τοποθετούμε πάνω στην μαρμελάδα μισό κομμένο βερίκοκο. Η κομμένη του πλευρά να κοιτάει προς την λαδόκολλα. Πάνω το κομμένο βερίκοκο απλώνουμε άλλο μισό κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα.

βερίκοκο
Καρολίνα Δωρίτη

Παίρνουμε ένα κομμάτι σφολιάτας και καλύπτουμε με αυτό όλο το κομμένο βερίκοκο.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα βερίκοκα. Αντίστοιχα κάνουμε και τα βατόμουρα, χρησιμοποιώντας της μαρμελάδα φράουλα.

βατόμουρα
Καρολίνα Δωρίτη

Χτυπάμε το αβγό σε ένα μπολάκι. Αλείφουμε με το αβγό τις σφολιάτες. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρυπίτσες πάνω στη σφολιάτα.

σφολιάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε τα ανάποδα ταρτάκια για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

ταρτάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Περιμένουμε δέκα λεπτά να κρυώσουν λίγο και με μια σπάτουλα τα αναποδογυρίζουμε.

ανάποδα ταρτάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε ζεστά σκέτα, ή όπως προτείνω παραπάνω, με παγωτό.