Καρολίνα Δωρίτη

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΟΥ ΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΚΕΪΚ

Πιο εύκολο από τάρτα, πιο νόστιμο από ένα απλό κέικ, αυτό το γλυκό θα σου κλέψει την καρδιά όσο τα βερίκοκα είναι στην εποχή τους!

Το κέικ με βερίκοκα –που μπαίνουν στον πάτο της φόρμας, ώστε να είναι από πάνω όταν το αναποδογυρίσουμε– είναι πραγματικά λαχταριστό και νόστιμο. Μπορεί όχι μόνο να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι μας, αλλά και να το σερβίρουμε ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα, κατά προτίμηση ζεστό/χλιαρό, μαζί με παγωτό βανίλια ή άλλη δροσερή κρέμα. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να το απολαμβάνω και στο πρωινό μου.

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ φρέσκα βερίκοκα. Δεν θέλουμε να είναι παραγινωμένα, γιατί θα λειώσουν τελείως αφού ψηθούν και δεν θα είναι το γλυκό μας τόσο όμορφο στην όψη – νόστιμο πάντως θα είναι!

Το να «κρατάνε» λίγο τα βερίκοκα είναι κάτι που χρειάζεται και όταν τα κάνουμε κομπόστα. Αν πάλι δεν τα προλάβουμε και ωριμάσουν πολύ, μπορούμε να κάνουμε μια παραλλαγή του clafoutis βάζοντας βερίκοκα αντί για κεράσια, ή και να φτιάξουμε fruit rolls.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο κέικ με βερίκοκα! Για τον πάτο της φόρμας, ετοιμάζουμε ένα μείγμα με βούτυρο και μαύρη ζάχαρη, που καραμελώνει ωραία, και το αρωματίζουμε με βανίλια και κανέλα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω τοποθετούμε τα βερίκοκα, με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω. Έτσι, μαλακώνουν ωραία και καραμελώνουν μέσα στην ζάχαρη και στο βούτυρο, χωρίς να είναι πολύ γλυκά ή βουτυράτα στο τέλος.

βερίκοκα
Καρολίνα Δωρίτη

Το μείγμα του κέικ είναι απλό, με βούτυρο, αβγά, βανίλια και λίγο γιαούρτι. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα για να γίνει το μείγμα για το κέικ μας πολύ αφράτο.

Αφού το κέικ με βερίκοκα βγει από τον φούρνο, είναι σημαντικό να το αναποδογυρίσουμε όσο είναι ακόμα ζεστό, για να ξεκολλάει εύκολα και ωραία. Για μένα, ζεστό συνοδεία παγωτού βανίλιας είναι άπαιχτο!

Συνταγή για κέικ με βερίκοκα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Vegetarian

κέικ με βερίκοκα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για φόρμα με πλευρές ή διάμετρο περίπου 20 cm

  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 8-10 βερίκοκα (ανάλογα με τη φόρμα), κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 70 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
  • 120 γρ. ζάχαρη (ψιλή)
  • 3 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ. μπέικιν παουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 100 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς πρόσθετα

Εκτέλεση

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο όλο το εσωτερικό της φόρμας. Ντύνουμε με λαδόκολλα τον πάτο ή όλη την φόρμα, ό,τι βολεύει ανάλογα με το σκεύος που διαθέτουμε.

φόρμα
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το μαλακώνουμε καλά χρησιμοποιώντας με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και μισό κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν μαλακή μάζα που να απλώνεται εύκολα.

Απλώνουμε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα στον πάτο της φόρμας με τη βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης.

βάση
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε από πάνω τα βερίκοκα το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, να ακουμπάει το μείγμα. Καλύπτουμε όλο τον πάτο της φόρμας με βερίκοκα και αν χρειαστεί τα κόβουμε στις γωνίες για να χωρέσουν.

βερίκοκα
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

μαρέγκα
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε 70 γρ. βούτυρο στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα.

βούτυρο
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να είναι λείο και κρεμώδες.

Ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι χτυπώντας σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε εναλλάξ μείγμα αλευριού και γάλα αμυγδάλου μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Πρέπει το μείγμα μας να είναι λείο.

Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέσα σταδιακά τη μαρέγκα με μεγάλες, απαλές κινήσεις, σχηματίζοντας οχτάρια μέχρι να ενσωματωθεί όλη στο μείγμα. Θέλουμε το μείγμα μας να είναι λείο και αφράτο.

Το απλώνουμε όλο ομοιόμορφα πάνω από τα βερίκοκα.

κέικ με βερίκοκα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε χαμηλή σχάρα του φούρνου. Τσεκάρουμε με μαχαίρι αν έχει ψηθεί.

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά, για να μην καίει το ταψί, και στη συνέχεια με προσοχή, τοποθετώντας ένα μεγάλο πιάτο από πάνω του, το γυρίζουμε ανάποδα.

κέικ με βερίκοκα
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε είτε ζεστό είτε κρύο.