Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΨΩΜΙ ΓΙΑ BURGER ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

Αν σας έχει περισσέψει πουρές πατάτας φτιάξτε αφράτα ψωμάκια. Είναι τα καλύτερα ψωμάκια για burger, πέρα από το ότι δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο.

Αναρωτιέστε ποιο είναι το καλύτερο ψωμί για burger; Μην ψάχνετε άλλο. Ξεκάθαρα το καλύτερο ψωμί για burger είναι αυτό που φτιάχνεται με πατάτα! Είναι δύσκολο να το βρούμε έτοιμο στην αγορά στην Ελλάδα, αλλά πολύ εύκολο να το φτιάξουμε εμείς όλο απ’ την αρχή.

Γιατί είναι το πιο ωραίο; Γιατί είναι αφράτο και μαλακό, αλλά ταυτόχρονα ελαστικό, χωρίς να σπάει εύκολα όταν το πιέζεις. Ενώ η υφή του θυμίζει μπριός, το ψωμί με πατάτα δεν είναι τόσο γλυκό.

Η παρασκευή του είναι πραγματικά εύκολη και η συνταγή της ζύμης αυτής συγχωρεί μικρά λάθη. Μπορεί να γίνει με έτοιμο πουρέ που μας περίσσεψε ή να φτιάξουμε στα γρήγορα μια μικρή ποσότητα πουρέ για το ψωμί. Παρακάτω δίνω οδηγίες και για τις δυο περιπτώσεις.

Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ αλεύρι σκληρό, το οποίο είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες (12-14%) και ειδικά σε γλουτένη. Κάνει τα αρτοσκευάσματα πιο φουσκωτά, αφράτα και ελαστικά. Αυτό είναι το αλεύρι που χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές που θέλουμε να πετύχουμε τέτοιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα τσουρέκια και μπριός, ζύμη πίτσας, φύλλο για πίτες, κρουασάν και φυσικά πολλών ειδών ψωμιά. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η συνταγή βγαίνει καλή, αλλά με το σκληρό αλεύρι βγαίνει ακόμα καλύτερη!

Η παρασκευή της ζύμης με πατάτα είναι παιχνιδάκι, αφού απλώς ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα αφήνουμε να ζυμώνονται για λίγα λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία και ελαστική ζύμη. Ένας τρόπος να τσεκάρουμε αν η ζύμη είναι σωστά δουλεμένη είναι να πάρουμε ένα κομματάκι στα χέρια και αφού το κάνουμε μπαλάκι και το πιέσουμε να σχηματιστεί ένας μικρός δίσκος. Το τραβάμε απαλά με τα χέρια να ανοίξει. Αν σκιστεί εύκολα θέλει κι άλλο ζύμωμα. Αν ανοιχτεί και έχει καλή ελαστικότητα τότε είναι έτοιμο. Γενικά, με τα λεπτά που δίνω στις οδηγίες και αν τις ακολουθήσετε πιστά σίγουρα η ζύμη θα είναι εντάξει!

Σημαντικό βήμα στη συνταγή αυτή είναι τα δύο στάδια του φουσκώματος. Εγώ δίνω κάποιους ενδεικτικούς χρόνους, αλλά οι πραγματικοί χρόνοι εξαρτώνται από τη θερμοκρασία που έχει η κουζίνα μας και από τον καιρό γενικότερα (πόσο ζέστη, κρύο ή υγρασία έχει). Το σημαντικό είναι σε κάθε στάδιο να δούμε τη ζύμη μας σχεδόν να διπλασιάζεται σε όγκο. Ένα κόλπο για γρηγορότερο φούσκωμα αν έχει κρύο είναι να τη βάλουμε σκεπασμένη πάντα να φουσκώσει στον φούρνο (χωρίς να λειτουργεί φυσικά) ή κοντά σε καλοριφέρ (όχι πάνω στο καλοριφέρ).

Πριν και αφού ψήσω τα ψωμάκια με πατάτα, τα αλείφω με βούτυρο. Αυτό το κάνω και για να γυαλίσουν ελαφρώς αλλά και γιατί το ψωμί τραβάει το βούτυρο και γίνεται ακόμα πιο νόστιμο στη γεύση. Μπορούμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε το βούτυρο, να αλείψουμε τα ψωμάκια μόνο πριν ψηθούν με λίγο αβγό, το οποίο προηγουμένως το χτυπάμε με 1 κ.σ. νερό. Αυτό θα κάνει τα ψωμάκια ακόμα πιο λαμπερά στην όψη. Μπορούμε επίσης να τα αφήσουμε είτε σκέτα είτε να τους προσθέσουμε λίγο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο πριν τα ψήσουμε.

Διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κλεισμένα αεροστεγώς, για 4-5 μέρες (αν δεν έχει πολύ ζέστη). Αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε άμεσα, προτείνω να τα φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη (για ακόμα περισσότερες μέρες), πάντα καλά κλεισμένα σε κάποιο δοχείο ή σε ειδικές σακούλες τροφίμων με ζιπ.

Εκτός από burger, μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε διάφορα άλλα σάντουιτς, γλυκά και αλμυρά, ή να τα απολαύσετε και σκέτα.

Συνταγή για ψωμάκια με πατάτα ή πουρέ που περίσσεψε

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος αναμονής: Περίπου 4 ώρες
  • Χρόνος παρασκευής: 30 λεπτά (συνολικά)
  • Χρόνος ψησίματος: περίπου 17 λεπτά
  • Vegetarian

Ψωμί με πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 12 ψωμάκια

Για τον πουρέ

  • 1 πατάτα (περίπου 230-250 γρ. μαζί με τη φλούδα)
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 40 ml γάλα

Για τη ζύμη

  • 240 γρ. πουρές πατάτας
  • 240 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
  • 10 γρ. αλάτι ψιλό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 550 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)
  • λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 40 γρ. βούτυρο για επάλειψη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε με πίλερ την πατάτα και την κόβουμε σε κύβους.

Ψωμί με πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε την πατάτα σε κατσαρόλα με κρύο νερό και φέρνουμε σε βράση. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει η πατάτα.

Στραγγίζουμε και επιστρέφουμε την πατάτα στο σκεύος μαζί με το βούτυρο. Λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή πιρούνι, προσθέτουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε να δουλεύουμε την πατάτα μέχρι ο πουρές να γίνει λείος.

Ψωμί με πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, τον πουρέ, το αβγό, αλάτι και ζάχαρη και τη μαγιά. Τοποθετούμε τον γάντζο στο ειδικό εξάρτημα του μίξερ και ζυμώνουμε πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.

Ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και ζυμώνουμε για ακόμα 2 λεπτά. Κατεβάζουμε και πάλι την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική και λεία ζύμη.

Αλείφουμε το μπολ με λίγο λάδι. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την αλείφουμε με ελάχιστο λάδι, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για περίπου 1-1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ψωμί με πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Ντύνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας. Βάζουμε πάνω τη ζύμη και την πατάμε απαλά με τα χέρια, τραβώντας την ταυτόχρονα, ώστε να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.

Ψωμί με πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Κόβουμε τη ζύμη με πατάτα σε δώδεκα ίσα μέρη. Παίρνουμε το κάθε ζυμαράκι και το ανοίγουμε απαλά με τα χέρια. Στη συνέχεια, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό σχήμα. Το ρολάρουμε λίγο πάνω στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε το κάθε μπαλάκι στη λαδόκολλα, το ένα δίπλα στο άλλο, με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα πιέζουμε από πάνω ελαφρά με την παλάμη μας, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1½ - 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σχεδόν σε όγκο.

Ψωμί με πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Λιώνουμε το βούτυρο. Ξεσκεπάζουμε τα ψωμάκια και με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο.

Ψωμί με πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 15 με 18 λεπτά (εγώ τα ψήνω ακριβώς 17 λεπτά, αλλά εξαρτάται από τον κάθε φούρνο). Μέχρι να φουσκώσουν ωραία και να ροδίσουν.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, ώστε να το απορροφήσουν όσο είναι πολύ ζεστά. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.