Καρολίνα Δωρίτη

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ

Μια σούπα με παντζάρι είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αποτελεί ένα πλήρες, θρεπτικό γεύμα, και υπόσχεται θαλπωρή στο καθημερινό και οικογενειακό τραπέζι μας.

Μια υγιεινή και νόστιμη χειμωνιάτικη σούπα με φανταστικό χρώμα και πολύ θρεπτική. Μπορούμε να την κάνουμε με φρέσκα παντζάρια, τα οποία αφού βράσουμε με τη φλούδα τους, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά την αφαιρούμε. Έτσι, διατηρούνται καλύτερα τα θρεπτικά τους συστατικά.

Άλλος ένας τρόπος που αγαπώ για το μαγείρεμα των παντζαριών είναι να τα κάνω ψητά στο φούρνο, πάλι με τη φλούδα τους. Γίνονται όπως οι ψητές πατάτες, δηλαδή τα τυλίγω σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνω, αφού πρώτα τα έχω τρυπήσει περιμετρικά με πιρούνι.

Αφού ψηθούν, τα ξεφλουδίζουμε και τα προσθέτουμε στη σούπα μας. Για μεγαλύτερη ευκολία και για όσους δεν έχουν το χρόνο, μπορούμε να την ετοιμάσουμε με έτοιμα παντζάρια στον ατμό, κλεισμένα σε ειδική σακούλα. Τα βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και προσωπικά επιλέγω τα βιολογικά. Επί τη ευκαιρία, να θυμηθούμε ότι τα παντζάρια ακόμα και ωμά δίνουν ιδιαίτερη γεύση και χρώμα σε συνταγές όπως η σαλάτα coleslaw που φτιάχνουμε χωρίς μαγιονέζα, ενώ η φυσική τους γλυκύτητα τα καθιστά κατάλληλα και για γλυκά, όπως ένα πρωτότυπο κέικ σοκολάτας.

Συνταγή για σούπα με παντζάρι, φασκόμηλο και κάστανα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Vegetarian/Vegan | Gluten Free

Σούπα με παντζάρια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 30 γρ. βούτυρο (για να είναι vegan η συνταγή χρησιμοποιούμε είτε ελαιόλαδο είτε κάποιο vegan βούτυρο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε καρέ
  • 1 καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 500 γρ. παντζάρια έτοιμα στον ατμό, βρασμένα ή ψητά (καθαρισμένα), κομμένα σε κύβους
  • 80 γρ. κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • περίπου 10 φύλλα από 1 κλωναράκι φασκόμηλο
  • 800 ml ζεστός ζωμός λαχανικών
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

  • φουντίτσες άνηθου
  • γιαούρτι (ή vegan επιδόρπιο γιαουρτιού)
  • 40 γρ. κάστανα, βρασμένα και σπασμένα σε κομμάτια

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το φασκόμηλο, το καρότο και το σέλερι. Ανακατεύουμε, μέχρι να μυρίσει το φασκόμηλο και προσθέτουμε το παντζάρι, το μήλο και τα κάστανα.

Ανακατεύουμε και πάλι και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

Σούπα με παντζάρια
Καρολίνα Δωρίτη

Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε με το μπίμερ μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και βελούδινη υφή. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Η σούπα με παντζάρι σερβίρεται ζεστή, με λίγο γιαούρτι, κάστανο και άνηθο.