Καρολίνα Δωρίτη

ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Αυτή η σαλάτα είναι απολαυστική, χορταστική –μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα– και υγιεινή, αφού έχει φαγόπυρο. Το φαγόπυρο είναι ένα καταπληκτικό υλικό, που καλό είναι να το εντάξεις στην κουζίνα σου αν δεν το έχεις ήδη κάνει!

Πολλοί θεωρούν ότι το φαγόπυρο είναι δημητριακό, επειδή βγαίνει και σε νιφάδες και σε αλεύρι, ενώ χρησιμοποιείται σε παρασκευές ψωμιού, είτε αναμειγμένο με άλλα άλευρα είτε μόνο του, σε συνταγές για ψωμιά και κέικ χωρίς γλουτένη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για είδος σπόρου που οπτικά μπορεί λίγο να θυμίζει δημητριακό.

Το φαγόπυρο είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση! Μπορούμε να το εντάξουμε σε αμέτρητες συνταγές, ανάλογα με τη μορφή που επιλέγουμε να το αγοράσουμε.

Προσωπικά, έχω ιδιαίτερη αδυναμία να το χρησιμοποιώ σε σαλάτες, στις οποίες βάζω ολόκληρους τους σπόρους! Τις μετατρέπει σε ολοκληρωμένο γεύμα, που μας κρατάει χορτάτους για περισσότερες ώρες. Το χρησιμοποιώ επίσης σε μπιφτέκια αντί για φρυγανιά, φτιάχνω κρέπες και το βάζω σε σούπες.

Η σαλάτα με φαγόπυρο, ντοματίνια, ελιές και φέτα είναι ιδανική και για φαγητό που παίρνουμε μαζί στο γραφείο, ιδιαίτερα για όσους προσέχουν το βάρος τους ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Συνταγή για σαλάτα με φαγόπυρο, ντοματίνια, ελιές και φέτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20-25 λεπτά (και αναμονή 30-60 λεπτά να κρυώσει το φαγόπυρο)
  • Vegetarian | Gluten-free

σαλάτα με φαγόπυρο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 170 γρ. φαγόπυρο
  • 380 ml νερό
  • 7-8 ελιές πράσινες
  • 10 ελιές καλαμών
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι μικρό, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
  • ½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρέ
  • ½ αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 100 γρ. φέτα
  • 7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το φαγόπυρο με άφθονο κρύο νερό.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με λίγο αλάτι, και το φέρνουμε σε βράση.

Προσθέτουμε το φαγόπυρο, καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το φαγόπυρο – προσοχή να μην λασπώσει!

Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά, τις ελιές και τα φρέσκα μυρωδικά της σαλάτας, και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε μέσα το φαγόπυρο (προσοχή, όχι ζεστό!), τη φέτα κομμένη σε κυβάκια, και τη ρίγανη.

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο και λίγο αλάτι (κατά βούληση). Το προσθέτουμε στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο.