iStock

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΣΟΥ

Έχεις κάποια ερώτηση για το σεξ που ντρέπεσαι να κάνεις στον γυναικολόγο σου; Μην προβληματίζεσαι, σου έχουμε εδώ τις απαντήσεις!

Θυμάσαι όταν ήσουν 15 χρονών, τότε που κλειδωνόσασταν με τις φίλες σου σε ένα δωμάτιο και συζητούσατε κάθε πιθανή σας απορία για το σεξ, χωρίς καλά-καλά να έχετε πραγματικές εμπειρίες; Τότε που πρόσβαση στο ίντερνετ είχαν μόνο λίγοι και εκλεκτοί, οπότε η πληροφορία για τέτοια «ταμπού» θέματα διακινείτο από στόμα σε στόμα και με… αμφίβολη εγκυρότητα;

Τα χρόνια πέρασαν, οι σεξουαλικές εμπειρίες πολλαπλασιάστηκαν, όμως οι απορίες δεν λείπουν. Αυτό που λείπει είναι η «άνεση» με την οποία μιλούσαμε τότε με τις κολλητές μας για τα θέματα αυτά, που τώρα δεν τολμάμε ούτε καν με τον γυναικολόγο μας να συζητήσουμε (με μία γυναίκα γυναικολόγο, βέβαια, ίσως είναι πιο εύκολο).

Καταρρίπτοντας τα ταμπού, συντάκτρια της σελίδας Everyday Health κατέγραψε τις συχνότερες απορίες που οι γυναίκες ντρέπονται να εκφράσουν και ζήτησε από γυναικολόγους και σεξολόγους να απαντήσουν διεξοδικά.

1. Είναι φυσιολογικό να έχω «αέρια» κατά τη διάρκεια του οργασμού;

Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι. Ο λόγος είναι ότι κατά την κορύφωση οι μύες γύρω από τα γεννητικά όργανα (καθώς και ο σφιγκτήρας) χαλαρώνουν, οπότε δεν είναι περίεργο να δραπετεύσουν λίγα αέρια. Εξάλλου, αυτό μπορεί να συμβεί και πριν τον οργασμό, αν το σεξ περιλαμβάνει διείσδυση, αφού το πέος μπορεί να πιέζει τον πρωκτό.

Διορθώνεται; Αν σου συμβαίνει τακτικά, μπορείς να πάρετε κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που μειώνει την παραγωγή εντερικών αερίων.

2. Είδα στον ύπνο μου ότι έκανα σεξ με μια άλλη γυναίκα. Μήπως είμαι gay ή bisexual;

Όχι απαραίτητα. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να σημαίνει ότι σε ελκύουν οι γυναίκες (ή μία συγκεκριμένη γυναίκα), αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι σου λείπει η στενή παρέα κάποιας φίλης που σε κάνει να νιώθεις άνετα και όμορφα μαζί της. Πάντως ένα ερωτικό όνειρο, λένε οι ειδικοί, δεν καθορίζει τη σεξουαλικότητά σου.

3. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που οδηγούν σε καλύτερο σεξ;

Εννοείται! Καταρχάς, η καλή σωματική άσκηση σε βοηθά γενικά να αποκτήσεις ενέργεια και αντοχή. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι διατάσεις δυναμώνουν τους μυς και βελτιώνουν την ελαστικότητα και έτσι μπορείς να επιχειρείς (και να διατηρείς) διάφορες στάσεις στο σεξ. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο The Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες που ασκούνται έως 6 ώρες ανά εβδομάδα έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ, περισσότερη διέγερση και καλύτερους οργασμούς από γυναίκες που δεν ασκούνται.

Συγκεκριμένα για το σεξ, οι καλύτερες ασκήσεις είναι οι Kegel κατά τις οποίες πιέζεις και αφήνεις το πυελικό έδαφος ρυθμικά. Αυτές συνιστώνται ιδιαίτερα σε γυναίκες που νιώθουν πως οι οργασμοί τους δεν είναι τόσο έντονοι όσο παλιά. Δες πώς ακριβώς θα τις κάνεις εδώ.

σεξ
iStock

4. Γιατί δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό με squirting όπως άλλες γυναίκες;

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές απορίες γυναικών που βλέπουν να συμβαίνει αυτό σε ταινίες πορνό και αναρωτιούνται γιατί δεν συμβαίνει στις ίδιες. Οι γυναικολόγοι λένε ότι ενώ πράγματι το squirting είναι κάτι που υφίσταται, στις ταινίες αυτές είναι πολύ πιθανό οι πρωταγωνίστριες απλά να ουρούν.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη γυναικεία εκσπερμάτιση και το squirting. Στη πρώτη περίπτωση το υγρό που εκλύεται είναι παχύρρευστο και ίσως γαλακτερό, ενώ στη δεύτερη είναι διάφανο και μπορεί να μοιάζει με (ή να είναι) ούρα.

Διορθώνεται; Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα Σεξουαλικής Φαρμακολογίας, κάποιες γυναίκες ανησυχούν ότι αν δεν εκσπερματίσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν κάποιο πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το squirting οδηγεί απαραίτητα σε καλύτερους οργασμούς.

5. Θα μεγαλώσει ενοχλητικά ο κόλπος μου μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;

Ο κόλπος είναι πολύ ελαστικό όργανο. Στις περισσότερες γυναίκες θα επανέλθει στις κανονικές του διαστάσεις όταν αναρρώσει από τον τοκετό και δεν θα έχει καμία διαφορά από παλιά. Μπορεί να δημιουργηθεί μία αίσθηση χαλάρωσης έπειτα από πολλούς τοκετούς ή αν το μωρό σου γεννήθηκε αρκετά μεγάλο. Αλλά η πλειοψηφία των γυναικών (και οι σύντροφοί τους) δεν θα παρατηρήσουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά στη σεξουαλική λειτουργία. Οι γιατροί λένε ότι με τις ασκήσεις Kegel ακόμα και η αίσθηση της χαλάρωσης μπορεί να μειωθεί.

Διορθώνεται; Αν παρατηρείς σημαντική χαλάρωση ή αν έχεις πρόπτωση πυελικού οργάνου, τότε μπορείς να συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου το ενδεχόμενο κάποιου χειρουργείου.

6. Δεν έχω καταφέρει να έρθω ποτέ σε οργασμό με διείσδυση. Έχω κάποιο πρόβλημα;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έρχονται σε οργασμό αποκλειστικά με την κολπική διείσδυση (είτε αυτή γίνει με κάποιο ερωτικό βοήθημα ή με τα δάχτυλα), οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Οι περισσότερες θα χρειαστούν και κάποιου είδους κλειτοριδική διέγερση για να έρθουν σε οργασμό.

Διορθώνεται; Το κλειδί εδώ είναι να επιλέγεις στάσεις με τον σύντροφό σου που είτε επιτρέπουν την επαφή με την κλειτορίδα κατά τη διείσδυση, είτε τη βαθύτερη διείσδυση, και δη σε διαφορετικά σημεία του κόλπου που ίσως δεν έχεις δοκιμάσει. Και πάλι, δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρεις, γιατί όλα τα νεύρα βρίσκονται στην κλειτορίδα και εκεί βρίσκεται το σημαντικότερο σεξουαλικό σου όργανο.

7. Πού είναι το δικό μου σημείο G;

Οι ειδικοί την ονομάζουν «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου». Το πολυσυζητημένο σημείο G βρίσκεται στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου, ακριβώς μετά το άνοιγμα. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι πρόκειται για το «μαγικό» σημείο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Current Sexual Reports αναφέρει ότι ανατομικά δεν πρόκειται καν για «σημείο», μα για μία «λειτουργική, δυναμική και ορμονο-εξαρτώμενη περιοχή», η οποία μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε κάποιες γυναίκες η περιοχή αυτή μπορεί να οδηγεί σε κολπικό οργασμό ή ακόμα και σε squirting, μα σε άλλες μπορεί να μην προσφέρει καμία επιπλέον απόλαυση.

Θέλεις να το διερευνήσεις ακόμα περισσότερο; Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι δονητές στην αγορά που υπόσχονται να διεγείρουν το σημείο G. Μπορείς να δοκιμάσεις.

8. Μπορεί να εμφανίσω αιμορροΐδες λόγω πρωκτικού σεξ;

«Εξαρτάται», λένε οι γυναικολόγοι. «Δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι κάνουν πρωκτικό σεξ αιμορροΐδες, αλλά σε κάποιους μπορεί να συμβεί». Οι αιμορροΐδες (επίπονες, πρησμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού) μπορεί να προκύψουν από υπερβολική πίεση γύρω από τον πρωκτό, π.χ. όταν κανείς αντιμετωπίζει προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Διορθώνεται; Δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχεις ποτέ αιμορροΐδες εξαιτίας του πρωκτικού σεξ. Ωστόσο, η λίπανση της περιοχής θα μειώσει τον κίνδυνο. Κι αν πρόκειται για μία δραστηριότητα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις πιο… πειραματικά, π.χ. με ένα ερωτικό βοήθημα, πριν τη διείσδυση του συντρόφου σου.

9. Γιατί τα γεννητικά μου όργανα δεν είναι μικρά και ομοιόμορφα;

Άλλη μία παραπλάνηση που προέρχεται από τον χώρο του πορνό. «Όχι, το αιδοίο και τα εξωτερικά χείλη της μέσης γυναίκας δεν θυμίζουν σαλόνι ιλουστρασιόν περιοδικού», λένε οι ειδικοί. «Βγαίνουν» σε διάφορα μεγέθη και σχήματα (μπορεί να είναι κοντά, μακριά ή ασύμμετρα) και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πώς πρέπει να δείχνουν. Η περιοχή αυτή υπάρχει για να προσφέρει σεξουαλική διέγερση και για να προστατεύει την είσοδο του κόλπου.

Διορθώνεται; Μάθε να αγαπάς τον κόλπο σου. Υπήρξε για κάποιο διάστημα μια «μόδα» στις πλαστικές που μικραίνουν τα εξωτερικά χείλη για να μοιάζουν με αυτά των γυναικών στην πορνογραφία. Ωστόσο οι γιατροί δεν συνιστούν να γίνεται κάτι τέτοιο για αισθητικούς λόγους, παρά μόνο αν ενοχλείται η γυναίκα ή εμποδίζεται στο ντύσιμό της και στο σεξ.

10. Ο κόλπος μου μυρίζει, τι μπορώ να κάνω;

Σε κάποιο βαθμό κάθε κόλπος μυρίζει, είναι φυσιολογικό. Αν όμως η οσμή είναι έντονη (και ειδικά αν συνοδεύεται από εκκρίσεις), πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου, καθώς μπορεί να υποφέρεις από κάποια βακτηριακή λοίμωξη ή από κάποιο άλλο πρόβλημα.

Διορθώνεται; Ο καθαρισμός της περιοχής κανονικά θα πρέπει να εξαφανίζει κάθε οσμή. Ένα ειδικό σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή, χλιαρό νερό και καλό σκούπισμα στο τέλος είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι. Απόφυγε το κανονικό σου αφρόλουτρο και τυχόν αρωματικά σπρέι γιατί μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και αυτό να κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.