toa heftiba/ unsplash

ΣΕΞ: ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΟΥ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το σεξ προσφέρει ευχαρίστηση και μας φέρνει πιο κοντά στο έτερον ήμισυ. Ταυτόχρονα, όμως, ωφελεί την υγεία μας με τρόπους που δεν έχουμε φανταστεί. Ποιοι είναι αυτοί;

Σύμφωνα με την American Sexual Health Association, η σεξουαλική υγεία δεν αφορά μόνο το πώς θα αποφύγουμε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αφορά επίσης την αναγνώριση ότι η ερωτική επαφή, το σεξ και η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστα μέρη της σωματικής και ψυχικής μας ισορροπίας. Μάλιστα, η σεξουαλική δραστηριότητα –ακόμα και όταν μιλάμε για αυνανισμό– μπορεί να μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο.

Αν και κανείς δεν επιλέγει πρωταρχικά το σεξ για να βελτιώσει την υγεία του, είναι ωραίο να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα που κρύβει η επαφή με τον/τη σύντροφό μας.

Το σεξ δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ήταν σεξουαλικά ενεργές είχαν υψηλότερα επίπεδα του αντισώματος ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σάλιο τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που απείχαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ερωτικής επαφής και της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα συμφωνούν με εκείνα παλαιότερης έρευνας του πανεπιστημίου Wilkes της Πενσιλβάνια. Οι φοιτητές που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα IgA σε σύγκριση με τους φοιτητές που είχαν λιγότερες επαφές. «Το τακτικό σεξ ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, όπως το κοινό κρυολόγημα», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Carl Charnetski.

  • Η ανεπάρκεια ανοσοσφαιρίνης Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων αναπνευστικών παθήσεων, όπως η πνευμονία, καθώς και οφθαλμικών λοιμώξεων και ωτίτιδων.

Το σεξ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Η υψηλή συχνότητα εκσπερμάτισης φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004. Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 30.000 άνδρες, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα εκσπερμάτισης σε διάφορες περιόδους της ζωής τους.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, όσοι ολοκλήρωναν περισσότερες από 21 φορές τον μήνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, σε σχέση με εκείνους που εκσπερμάτιζαν μόνο 4-7 φορές. Μάλιστα, η έρευνα συνεχίστηκε για άλλα δέκα χρόνια και τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Urology επιβεβαίωσαν τα αρχικά ευρήματα.

Σεξ: Τα πολλαπλά του οφέλη στην υγεία
shutterstock

Το σεξ αμβλύνει τον πόνο

Πριν πιάσουμε το κουτί με τα παυσίπονα, ας περάσουμε λίγη ώρα με τον/τη σύντροφό μας στο κρεβάτι. Το σεξ είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα, που μας αποσπά την προσοχή και έτσι εστιάζουμε λιγότερο στους πόνους που μας ταλαιπωρούν. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής απελευθερώνονται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας, οι ενδορφίνες. Οι ορμόνες αυτές βελτιώνουν τη διάθεσή μας και συμβάλλουν στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Σχετική έρευνα στο περιοδικό Cephalalgia, αναφέρει ότι το σεξ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ορισμένους ασθενείς με ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία. Ίσως, λοιπόν, να αποτελεί τη θεραπεία για τον πονοκέφαλο που μας βασανίζει.

Το σεξ βελτιώνει τον ύπνο

Ιδιαίτερη μνεία στα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας κάνει το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, καθώς η δράση συγκεκριμένων ορμονών βελτιώνει τη σχέση μας με τον Μορφέα. Πιο συγκεκριμένα, το σεξ ενισχύει την έκκριση ωκυτοκίνης, της ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε οικειότητα με τον/τη σύντροφό μας. Ταυτόχρονα, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Επιπλέον, κατά τον οργασμό απελευθερώνεται προλακτίνη, η ορμόνη που ευθύνεται για την αίσθηση χαλάρωσης και υπνηλίας που ακολουθεί την ερωτική επαφή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα έρευνας του 2019, στην οποία οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν καλύτερη μετά τον οργασμό, έστω και με αυνανισμό.

ΤΟ ΣΕΞ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΡΜΟΝΩΝ, ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ.

Το σεξ μειώνει το στρες

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ευχάριστους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το στρες. Το σεξ ενεργοποιεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, ενδορφινών και άλλων ορμονών, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, οι εκφράσεις οικειότητας, είτε σεξουαλικές είτε όχι, φαίνεται να επαναφέρουν τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη που συνδέεται με το στρες) στο φυσιολογικό τους εύρος.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Ότι έχουμε πολλούς λόγους για να υιοθετήσουμε το γνωστό σύνθημα της δεκαετίας του 1960: Make love, not war!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.