Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΛΑΝΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Καθένας από εμάς φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπος με μικρούς στρεσογόνους παράγοντες σε καθημερινή βάση, δείχνει νέα δημοσκόπηση. Οι τυχεροί που μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα αποφόρτισης, όμως είναι λίγοι.

Βγαλμένη από τη ζωή η παρακάτω έρευνα, μιας και όλοι λίγο πολύ έχουμε αυτό το κάτι που μπορεί να μας «σπάσει» τα νεύρα. Αυτό το κάτι που ναι μεν δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας ή την ασφάλειά μας, αλλά είναι ικανό να μας βγάλει από τα ρούχα μας. Μιλάμε για αυτές τις μικρές, καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις που μας χαλάνε τη διάθεση και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καβγά στο σπίτι ή στον δρόμο.

Μια νέα δημοσκόπηση από την εταιρία OnePoll σε 2.000 ενήλικες έδειξε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες, με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση και με ποιον τρόπο επιλέγει η πλειοψηφία να τους διαχειριστεί.

Το top-10 των πραγμάτων που μας χαλάνε τη μέρα

  1. Το να είμαστε «κολλημένοι» στην κίνηση.
  2. Το να μην δουλεύουν οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά (φαντάσου να θες να πιεις τον καφέ σου πριν πας το πρωί στο γραφείο και η καφετιέρα να μην λέει να ανάψει).
  3. Το να έχουμε «κολλήσει» πίσω από έναν άτομο που περπατάει αργά και να μην μπορούμε να το προσπεράσουμε.
  4. Τα προβλήματα που μπορεί ξαφνικά να «βγάλει» το αυτοκίνητο.
  5. Το να έχουμε περάσει ώρες καθαρίζοντας και τακτοποιώντας το σπίτι, μόνο και μόνο για να το κάνουν χάλια αμέσως μετά τα παιδιά ή ο/η σύντροφος.
  6. Το να έχουμε απλώσει ρούχα για στέγνωμα και ξαφνικά να πιάνει βροχή.
  7. Το συνεχές χτύπημα ενός δαχτύλου.
  8. Το να ανακαλύπτουμε κάπως αργά ότι δεν έχουμε υλικά για να ετοιμάσουμε το φαγητό.
  9. Το να ξεχνάμε την ομπρέλα μας, όταν ξεκινάει κατακλυσμός.
  10. Το να ακούμε τη συνομιλία ενός αγνώστου στο τηλέφωνο, επειδή είτε έχει ανοιχτή ακρόαση είτε ένας από τους συνομιλητές (ή και οι δύο) μιλάει δυνατά.

στρεσογόνες καταστάσεις
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε τρεις τέτοιες στρεσογόνες καταστάσεις καθημερινά.

Ανάγκη για διάλειμμα

Πού οδηγεί όλη αυτή η σύγχυση; Το 70% των ερωτηθέντων αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη να κάνουν ένα διάλειμμα, αλλά μόνο το 26% έχει τη δυνατότητα αυτή μερικές φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, ένας στους πέντε ενήλικες θεωρεί την Τρίτη την πιο δύσκολη μέρα της εβδομάδας.

Τι επιλέγουν οι τυχεροί; Το 35% επιλέγει το γρήγορο περπάτημα, το 385 προτιμά ένα ζεστό τσάι και ένας στους πέντε σκρολάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν τη μουσική και την κατανάλωσης μιας γλυκιάς λιχουδιάς.

Ωστόσο, λόγω της έντασης που βιώνουμε διαρκώς, από τους ερωτηθέντες που είχαν την ευκαιρία για τέτοιου είδους διαλείμματα, το 59% χρειαζόταν έως και 20 λεπτά για να νιώσουν πραγματικά ανακουφισμένοι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.