iStock

4 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που πολλοί από εμάς μισούμε. Έχουμε, όμως, σημαντικούς λόγους να μην τις αφαιρέσουμε από το προπονητικό μας πρόγραμμα.

Φτάνεις στο γυμναστήριο. Ξεκινάς προπόνηση και, εκεί που σκέφτεσαι πώς θα αντέξεις μέχρι το τέλος, ακούς τις όχι και τόσο αγαπημένες σου λέξεις: Πέφτουμε για σανίδες! Στο πρόσωπό σου ζωγραφίζεται μια έκφραση απογοήτευσης. Μήπως κάτι σου θυμίζουν όλα αυτά; Μήπως οι σανίδες ανήκουν στις ασκήσεις που θα προτιμούσες να παραλείψεις;

Αν κρίνω από τους γύρω μου, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τουλάχιστον μια άσκηση που… μισούμε και προσπαθούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αποφύγουμε. Αναμενόμενο και φυσιολογικό, θα μου πεις. Ωστόσο, μήπως κάποιες ασκήσεις τις αποφεύγεις γιατί απλά υποτιμάς τις δυνατότητές σου; Γιατί τις θεωρείς πολύ δύσκολες για σένα;

Η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να αποτυγχάνει, να αφιερώνει χρόνο σε κάτι στο οποίο δεν είναι καλός. Όμως, η εξέλιξη και η βελτίωση έρχονται όταν βγαίνεις από τη ρουτίνα σου, όταν ξεπερνάς λίγο τη ζώνη άνεσής σου. Οι προσωπικοί γυμναστές Ashantis Jones, Crystal Fasano και Maillard Howell μοιράζονται σε άρθρο ορισμένες από τις πιο… μισητές μας ασκήσεις, προσφέροντας μικρές συμβουλές για το πώς να τις κάνεις πιο ελκυστικές.

Άσκηση #1: Οι σανίδες (planks)

Είναι από τις ασκήσεις που πλέον περιλαμβάνονται σχεδόν σε όλα τα προγράμματα γυμναστικής, αλλά και από τις ασκήσεις που πολλοί… βρίζουν πριν και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της. Κι όμως, οι σανίδες αποτελούν έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο να γυμνάσεις τον πυρήνα του σώματός σου, συμπεριλαμβανομένων των ώμων και των γλουτών. Το καλό με τη συγκεκριμένη άσκηση είναι ότι έχει τόσες παραλλαγές, που δεν μπορεί, θα βρεις μερικές που θα σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ξεκίνα τις δοκιμές μέχρι να βρεις αυτές που σου ταιριάζουν.

ασκήσεις
iStock

Άσκηση #2: Τα καθίσματα (squats)

Είναι μια άσκηση εξαιρετικά απλή, αλλά άκρως αποτελεσματική. Δυναμώνει τον πυρήνα, βελτιώνει τη σταθερότητα, συμβάλλει στον περιορισμό των τραυματισμών. Όπως λέει ο Howell, τα καθίσματα αποτελούν βασικό μοτίβο κίνησης που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να κάθεται και να σηκώνεται χωρίς βοήθεια. Μπορεί να μην τα λατρεύεις, αλλά ξεκινώντας απλά και αυξάνοντας σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας θα προσθέσεις ποικιλία στο πρόγραμμά σου και δεν θα τα βαρεθείς. Και σε αυτήν την περίπτωση οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές, οπότε keep on squatting.

iStock
Young woman exercising at home

Άσκηση #3: Οι άρσεις θανάτου (deadlifts)

Και μόνο το όνομά τους σε τρομάζει. Οι άρσεις θανάτου είναι από τις αγαπημένες μου ασκήσεις, αλλά κατανοώ γιατί δεν αρέσουν σε πολλούς. Συνήθως, η απέχθεια αυτή έχει να κάνει με τον φόβο μήπως τραυματίσουν τη μέση τους. Όμως, όταν τα deadlifts εκτελούνται με τη σωστή τεχνική και χωρίς να το παρακάνεις με το βάρος, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να δυναμώσεις μηριαίους και γλουτούς, αποφορτίζοντας έτσι τη μέση. Ο καλύτερος τρόπος για να τα εντάξεις στη ρουτίνα σου χωρίς άγχος είναι να ξεκινήσεις με μικρά βήματα, χωρίς κιλά, για να μάθεις να τα εκτελείς σωστά. Μόλις κατακτήσεις την τεχνική, προσθέτεις βάρος.

Αν αντιμετωπίζεις περιορισμούς στην κινητικότητα του ισχίου, ζήτα από έναν γυμναστή να σου δείξει πρώτα ασκήσεις για να βελτιωθείς στο κομμάτι αυτό και προχώρα μετά στις άρσεις θανάτου.

ασκήσεις
iStock

Άσκηση #4: Οι αεροπορίες (burpees)

Νομίζω ότι τα burpees βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο μισητές ασκήσεις. Είναι μια από τις πιο απαιτητικές, αλλά ταυτόχρονα και πιο αποδοτικές κινήσεις που μπορείς να εκτελέσεις. Μεταξύ άλλων, βοηθά στη μείωση του λίπους, στην αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης και βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, την ισορροπία, την κινητικότητα.

Μπορεί να τα έχεις συνδέσει με το CrossFit, όμως οι περισσότεροι μπορούμε να εκτελέσουμε κάποια εκδοχή τους. Δεν χρειάζεται να βιάζεσαι ούτε να σπάσεις κάποιο ρεκόρ. Δεν χρειάζεται καν να εκτελείς την πλήρη εκδοχή τους. Οι αεροπορίες μπορούν να προσαρμοστούν στις δυνατότητές σου και, επειδή είναι τόσο αποτελεσματικές, θα μπορέσεις να αντέξεις μια μικρή δυσφορία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.