iStock

4 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Υπάρχει μια ειδική κουβέρτα, η κουβέρτα βαρύτητας, που σε βοηθά να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση της φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Μερικές φορές, όταν είσαι αγχωμένος αναζητάς τεχνικές που θα σε ανακουφίσουν, όπως π.χ. οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, μια ζεστή αγκαλιά ή λίγα χάδια στο αγαπημένο σου κατοικίδιο. Όταν έρθει η ώρα του ύπνου, μπορείς να καταφύγεις σε μια κουβέρτα βαρύτητας. Όπως αντιλαμβάνεσαι από το όνομά της, πρόκειται για μια κουβέρτα σχεδιασμένη να είναι πιο βαριά από την κλασική.

Πώς λειτουργεί μια τέτοια κουβέρτα; Ασκώντας ήπια πίεση σε όλο σου το σώμα, μπορεί να σε ηρεμήσει, καθώς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο εν συντομία καταστέλλει τις λειτουργίες που έχουν ενεργοποιηθεί από την κινητοποίηση του μηχανισμού πάλης ή φυγής. Στην πράξη, έχεις την αίσθηση ότι κάτι σε αγκαλιάζει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η χρήση της φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Ποιες είναι αυτές;

Για το άγχος και την κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι με άγχος και κατάθλιψη βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο τους και η έλλειψη ύπνου με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Η καταπραϋντική επίδραση που έχει μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου τους. Η πίεση που ασκεί θέτει το αυτόνομο νευρικό σύστημα σε κατάσταση «ξεκούρασης», με αποτέλεσμα να περιορίζονται ορισμένα από τα συμπτώματα του άγχους, όπως π.χ. η ταχυπαλμία.

Μια κουβέρτα βαρύτητας σε βοηθά να κοιμηθείς

Θα το γνωρίζεις ήδη καλά: το στρες και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου ή να επιδεινώσουν υπάρχοντα προβλήματα. Μια επαγγελματική παρουσίαση, ένα προφορικό τεστ, η αναμονή για τα αποτελέσματα μιας εξέτασης μπορούν να σε κάνουν να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι όλη νύχτα. Όμως, η πίεση από την κουβέρτα αυτή προετοιμάζει το σώμα για ξεκούραση, ηρεμώντας τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Έτσι, βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει, ώστε να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις ανανεωμένος.

κουβέρτα βαρύτητας
iStock

Για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. «Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να εστιάσουν κάπου την προσοχή τους και να κάτσουν ακίνητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σχολείο, στο σπίτι. Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις τους με τους φίλους και την οικογένειά τους», αναφέρει ο Martin Levinson, γιατρός στο Penn Sleep Center Cherry Hill. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, π.χ. στον δάσκαλο που μιλάει, και η προσοχή τους αποσπάται από ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Ενεργοποιώντας την αίσθηση της αφής, οι κουβέρτες βαρύτητας εμποδίζουν τα παιδιά να αποσπαστούν από άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να βελτιώσουν την προσοχή τους, να παραμείνουν στη θέση τους και να είναι λιγότερο ανήσυχα.

κουβέρτα βαρύτητας
iStock

Τι προσφέρει στα άτομα με αυτισμό

«Όταν κάποιος έχει Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), μπορεί να δυσκολεύεται στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες και να δυσκολέψει τη λειτουργία του στο σχολείο, στον χώρο εργασίας και σε δημόσιες καταστάσεις», εξηγεί ο Levinson. Η πίεση που ασκούν οι συγκεκριμένες κουβέρτες μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος. Μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την ικανότητα των ατόμων αυτών να εστιάσουν σε μια εργασία. Επιπλέον, τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να αισθάνονται ότι τα αισθητηριακά ερεθίσματα γύρω τους, όπως οι θόρυβοι, είναι πολύ έντονα. Η πίεση από μια τέτοια κουβέρτα μπορεί να τους επιτρέψει να χαλαρώσουν.

κουβέρτα βαρύτητας
iStock

Πόσο ασφαλείς είναι οι κουβέρτες βαρύτητας

Οι κουβέρτες αυτές θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλείς, αρκεί όποιος τις χρησιμοποιεί να μπορεί να τις σηκώσει μόνος του, αν είναι απαραίτητο. Ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως χρόνια αναπνευστικά ή κυκλοφορικά προβλήματα, άσθμα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και κλειστοφοβία, καλό είναι να αποφύγουν τη χρήση της.

Όσο για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, υπάρχουν κουβέρτες ειδικά σχεδιασμένες για αυτά. Διαφορετικά, καλύτερα να τις αποφύγεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν από κάτω.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.