iStock

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Η μακροζωία είναι ευλογία, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα, εάν δεν προνοήσεις από νωρίς για την υγεία και την καριέρα σου.

«Οι τριαντάρηδες πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν τη συνταξιοδότησή τους. Οι πενηντάρηδες πρέπει να κάνουν νεότερους φίλους και οι εξηντάρηδες πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο». Αυτό αναφέρουν στο βιβλίο τους «The 100-Year Life: Living and Working in the Age of Longevity» οι Lynda Gratton και Andrew J. Scott. Ένα βιβλίο που εξετάζει πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, τη μακροζωία, να μετατραπεί σε εφιάλτη.

«Η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής οδηγεί σε μια νέα εποχή την ανθρωπότητα. Μια εποχή που θα σηματοδοτήσει θεμελιώδεις αλλαγές στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος», αναφέρουν η Gratton και ο Scott στο βιβλίο τους, το οποίο έχει πυροδοτήσει ένα έντονο debate στον πολιτικό χώρο και στον χώρο της υγείας, ενώ έχει χαρακτηριστεί από πολιτικούς αναλυτές ως το βιβλίο της χρονιάς.

Αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι χωρίς θεμελιώδη κοινωνικό μετασχηματισμό οδεύουμε προς ένα δυστοπικό μέλλον, με ραγδαία αύξηση του κόστους υγείας, κρίση στις συντάξεις, αλματώδη αύξηση των περιστατικών άνοιας και υπερπλήρεις οίκους ευγηρίας.

Πως η μακροζωία δεν θα μετατραπεί σε εφιάλτη
iStock

Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα, λένε οι συγγραφείς του βιβλίου. «Αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής μας από όλο και νεότερες ηλικίες. Αντί να αφιερώνουμε πόρους στη στήριξη των ηλικιωμένων, πρέπει να υποστηρίξουμε και τους νεότερους στο να εξελιχθούν σε πιο υγιείς ηλικιωμένοι».

Σύμφωνα με την Gratton και τον Scott, η ευλογία της μακροζωίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε εφιάλτη αν οι άνθρωποι δεν προγραμματίσουν εκ των προτέρων. Ένας πληθυσμός που ζει πολύ αλλά δεν είναι υγιής, τις επόμενες δεκαετίες θα μαστίζεται από κακή ποιότητα ζωής, μοναξιά και φτώχεια.

Συμβουλές για να εξελιχθεί η μακροζωία σε ευλογία

1. Για την καριέρα σου

Μεγαλώνοντας δημιούργησε πολλαπλές και εναλλακτικές σταδιοδρομίες για τις διαφορετικές φάσεις της ζωής σου. Συγκεκριμένα, προνόησε για να στήσεις μια καριέρα για τα 30 και τα 40, αλλά και για τα 50 τα 60 και τα 70. Μην αποκλείεις την πιθανότητα της επιμόρφωσης αλλά και την αλλαγή καριέρας στα 40, αφού θα σου μένουν ακόμη 30 χρόνια δουλειάς.

2. Για τη ζωή σου

Μια ζωή που διαρκεί πολλά χρόνια περνά από πολλά διαφορετικά στάδια και έχει πολλά πάνω και κάτω. Προγραμμάτισε τα οικονομικά σου, καλλιέργησε προσωπικά και επαγγελματικά δίκτυα και φρόντισε το personal branding σου. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι ευπροσάρμοστος και ευέλικτος για ό,τι προκύψει στις διαφορετικές φάσεις της ζωής σου.

Πως η μακροζωία δεν θα μετατραπεί σε εφιάλτη
iStock

3. Επένδυσε διά βίου στην υγεία και στην μάθηση

Η διά βίου μάθηση είναι μονόδρομος για μια ζωή που διαρκεί πολλές δεκαετίες. Σε όλη τη ζωή σου φρόντισε τόσο την υγεία σου, επενδύοντας σε συνήθειες αυτοφροντίδας, όσο και την επιμόρφωσή σου. Να έχεις συνεχώς τα μάτια σου στο μέλλον και να σχεδιάζεις τα επόμενά σου βήματα.

4. Μην σταματάς να εξελίσσεσαι επαγγελματικά

Σκέψου τι σε διδάσκει ο σημερινός σου ρόλος και πού θα μπορούσε να είναι αυτό χρήσιμο για επόμενους ρόλους, αλλαγές και μεταβάσεις. Εργάζεσαι σε έναν τομέα που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία; Είναι η τρέχουσα εργασία σου κατάλληλη για να την κάνεις και σε μια ωριμότερη ηλικία; Έχεις δεξιότητες που μπορούν να φανούν χρήσιμες και σε ένα διαφορετικό ρόλο, για τον οποίο θα μπορέσεις να πείσεις έναν μελλοντικό εργοδότη να σε προσλάβει; Σε μια ζωή που διαρκεί πολλές δεκαετίες, η συνεχής μισθολογική εξέλιξη δεν είναι ο μόνος στόχος. Το ζητούμενο είναι πού θα βρίσκεσαι επαγγελματικά μέχρι τη συνταξιοδότησή σου, που με το δεδομένο της μακροζωίας θα αργήσει αρκετά.

The 100-Year Life: Living and Working in an Age of Longevity
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά από το Public.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.