Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΝΟΥΣ

Το μπαλάκι του τένις μπορεί να σε απαλλάξει από τους πόνους στα πέλματα των ποδιών, και όχι μόνο.

Με το τένις δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη σχέση. Όμως η Daryl Thuroff, βελονίστρια, βοτανολόγος και θεραπεύτρια μασάζ, μου έδωσε έναν καλό λόγο να πάρω μπαλάκια του τένις στο σπίτι μου: το μασάζ!

Όπως δήλωσε η Thuroff στο περιοδικό Well+Good, το να κάνουμε μασάζ στα πέλματα χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πολλών ειδών πόνους, μεταξύ των οποίων από την ταλαιπωρία και τη δυσφορία που νιώθουμε στα πέλματα μετά από τα ψηλά τακούνια και τους πόνους που προκαλούνται στα πόδια από όλη την ημέρα.

Πέρα από την ανακούφιση από τον πόνο στα πόδια, στα υπόλοιπα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει το μασάζ με ένα μπαλάκι του τένις συμπεριλαμβάνονται η μείωση του άγχους και η βελτίωση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων. Επίσης, η ποδίατρος Chanel Houston Perkins προσθέτει ότι το μασάζ αυτού του είδους μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας, την ενδυνάμωση των ποδιών, και τη χαλάρωση των συνδέσμων των ποδιών, μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.

Επιπλέον, το μασάζ στα πόδια με ένα μπαλάκι του τένις βοηθάει και τον πόνο στην πλάτη, αφού όπως εξηγεί η Thuroff ότι υπάρχουν σημεία βελονισμού και ρεφλεξολογίας στα πόδια που συνδέονται με την πλάτη.

Τεχνικές για να κάνετε μασάζ με ένα μπαλάκι του τένις

Πριν προχωρήσουμε στις τεχνικές μασάζ με μπαλάκι, να τονίσουμε δύο συμβουλές που δίνει η Thuroff:

  • Μην το παρακάνετε με την πίεση που ασκείτε στο μπαλάκι, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα.
  • Μην ξεχνάτε να αναπνέετε. «Ενσωματώνω συμβουλές για αναπνοές με κάθε μασάζ που κάνω, καθώς είναι χρήσιμες για την οξυγόνωση του σώματος και τη διευκόλυνση της βέλτιστης επούλωσης», αναφέρει.

Οι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής:

1. Κυλιόμενο μασάζ

Το κυλιόμενο μασάζ είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κάνετε μασάζ στα πόδια σας, λέει η Perkins. Καθίστε σε μια καρέκλα, κρατώντας την πλάτη σας ίσια και το μπαλάκι του τένις στο έδαφος. Τοποθετήστε το γυμνό σας πόδι πάνω στη μπάλα και κυλήστε αργά και απαλά το κέντρο του ποδιού σας πάνω στη μπάλα του τένις. Η ειδικός συνιστά να κυλήσετε τη μπάλα σε περιοχές του πέλματος ανάλογα με τις ανάγκες σας.

2. Μασάζ στα σημεία πυροδότησης πόνου

Μια άλλη τεχνική αφορά το μασάζ στα επώδυνα σημεία ή αυτά που ονομάζουμε «κόμπους». Καθίστε σε μια καρέκλα με το μπαλάκι του τένις κάτω από το πόδι σας. Αντί να κυλήσετε τη μπάλα όπως κάνατε κατά τη διάρκεια του κυλιόμενου μασάζ, πιέστε το πόδι σας προς τα κάτω για να ασκήσετε πίεση σε ένα σημείο κάθε φορά για 15 δευτερόλεπτα. Η Perkins συνιστά να χρησιμοποιήσετε το βάρος του σώματός σας (προσοχή, όχι υπερβολικά) για να αυξήσετε την πίεση ανάλογα με τις ανάγκες.

μπαλάκι του τένις
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Τέντωμα των δακτύλων

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπαλάκι του τένις για να τεντώσετε καλά τα δάχτυλα των ποδιών σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Perkins, πρέπει να τοποθετήσετε το μπαλάκι του τένις σε έναν τοίχο και να τοποθετήσετε τη φτέρνα σας στο πάτωμα μπροστά του με τα δάχτυλα των ποδιών σας λυγισμένα πάνω του. Στη συνέχεια, σκύψτε αργά προς τον τοίχο, προσθέτοντας απαλά πίεση στα δάχτυλα των ποδιών σας προς την μπάλα του τένις. Κρατήστε τη για μερικά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια αφήστε το και επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες.

4. Σφίξτε το μπαλάκι

Αυτή η τεχνική γίνεται ως εξής: Καθίστε σε μια καρέκλα και φέρτε το μπαλάκι του τένις στο έδαφος, ανάμεσα στις καμάρες των πελμάτων. Στη συνέχεια, σφίξτε τα πόδια σας γύρω από το μπαλάκι του τένις για 3-5 δευτερόλεπτα. «Βεβαιωθείτε ότι εισπνέετε καθώς πιέζετε και εκπνέετε καθώς απελευθερώνετε», λέει η Thuroff . Επαναλάβετε 3-5 φορές.

Το μασάζ με το μπαλάκι του τένις δεν είναι για όλους

Έχετε κατά νου ότι το μασάζ ποδιών με μπαλάκι του τένις δεν συνιστάται για όλους! Η Perkins συμβουλεύει να αποφεύγετε αυτή την τεχνική εάν έχετε διαγνωσμένη ρήξη συνδέσμου ή μυϊκού τένοντα στο πόδι, υποψία κατάγματος στο πόδι ή εξάρθρωση άρθρωσης που δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά.

Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ή αποφυγή σε άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα), λοιμώξεις των ποδιών και οξείς τραυματισμούς των ποδιών, καθώς το μασάζ μπορεί αντί να την επιλύσει την κατάσταση να την επιδεινώσει. Επίσης, να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε αμφιβολίες για το αν οι παραπάνω τεχνικές επιτρέπονται στην περίπτωσή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τις δοκιμάσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.