iStock

5 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΣΕΞ

Αν και είναι πηγή απόλαυσης και εξαιρετικά ωφέλιμο για την σωματική και ψυχική υγεία, το σεξ μπορεί να προκαλεί πόνο κατά την διάρκεια του ή και μετά. Οι αίτιες της δυσπαρευνίας, όπως είναι ο ιατρικός όρος για τον πόνο στο σεξ, είναι πολλές και όλες έχουν τη λύση τους.

Οι λοιμώξεις, οι τραυματισμοί, οι αλλεργίες που μπορεί να προκαλούνται από τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων, αλλά ακόμη και ζητήματα ανατομίας μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να αισθανθείς πόνο στο σεξ.

Αν και πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά και τα δύο φύλα, οι γυναίκες είναι αυτές που βιώνουν συχνότερα πόνο στον κόλπο από ότι οι άνδρες στο πέος. Ο πόνος στο πέος συνήθως εντοπίζεται εξωτερικά, ενώ στην περίπτωση του αιδοίου παρατηρείται στην είσοδο του κόλπου, βαθιά στον κόλπο, στη μήτρα ή στην κάτω πύελο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, υπολογίζεται ότι 3 στις 4 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι 5 συχνότερες αιτίες που προκαλούν πόνο στο σεξ

1. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια οδηγούν σε κολπική φλεγμονή που μπορεί να προκαλεί πόνο ή αίσθηση καύσου στο σεξ. Ένα ακόμη σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

2. Η ξηρότητα του κόλπου

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, που θηλάζουν ή που ο οργανισμός τους έχει υποστεί για οποιονδήποτε λόγο ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν μειωμένες ποσότητες οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κολπική ξηρότητα που προκαλεί πόνο στο σεξ. Σε αυτήν την περίπτωση η λύση μπορεί να είναι η χρήση λιπαντικών, ή το ζευγάρι να φροντίζει η διείσδυση να γίνεται μετά τη σεξουαλική διέγερση που έχουν προκαλέσει τα προκαταρκτικά. Η κολπική ξηρότητα που σχετίζεται με τον τοκετό και τον θηλασμό υποχωρεί μόνη της, αλλά μπορείς να συμβουλευτείς γυναικολόγο σε περίπτωση που η ξηρότητα σχετίζεται με άλλα ορμονικά ζητήματα.

5 αιτίες που προκαλούν πόνο στο σεξ
iStock

3. Το ερεθισμένο δέρμα

Προϊόντα για τον καθαρισμό και την περιποίηση του κόλπου που περιέχουν άρωμα, ή προφυλακτικά από λάτεξ μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα αν έχεις αλλεργία σε αυτά, με αποτέλεσμα να κάνουν το σεξ επώδυνο. Τα σπερματοκτόνα εξαιτίας ενός συγκεκριμένου συστατικού που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό τόσο στο πέος όσο και στον κόλπο. Οι δερματολόγοι και οι γυναικολόγοι δεν συνιστούν την χρήση προϊόντων που περιέχουν άρωμα για την περιποίηση του κόλπου. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του κόλπου και να αυξήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων

4. Μήτρα με οπίσθια κλίση

Η μήτρα που έχει οπίσθια κλίση μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο λόγος είναι ότι όταν η μήτρα γέρνει προς τα πίσω, ο τράχηλος βρίσκεται πιο κοντά στον κολπικό σωλήνα και έτσι κατά την διείσδυση το πέος μπορεί να τον ακουμπά. Το να έχεις μήτρα με οπίσθια κλίση δεν συνεπάγεται ότι για σένα το σεξ θα είναι πάντα επώδυνο. Με τη σωστή επικοινωνία με τον σύντροφό σου για τον εντοπισμό των στάσεων που είναι καλύτερες (συνήθως η πιο ρηχή διείσδυση), θα αντιμετωπίσετε τον πόνο και γίνει το σεξ και πάλι απολαυστικό.

5. Το σχήμα και το μέγεθος του πέους

Ο συνδυασμός της ανατομίας των δύο συντρόφων είναι και αυτός μια συχνή αίτια του πόνου στο σεξ. Το σχήμα και το μέγεθος του πέους μπορεί να προκαλέσει πόνο και ενόχληση στον κόλπο, τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά το σεξ, αφού μπορεί να προκαλέσει εκδορές στον κόλπο από την τριβή.

Εάν το πέος είναι ιδιαίτερα μακρύ μπορεί να φτάνει να ακουμπά στον τράχηλο και να προκαλεί επίσης πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο εντοπισμός των κατάλληλων στάσεων είναι και εδώ η λύση στο πρόβλημα. Στην περίπτωση του μήκους, οι στάσεις που δεν επιτρέπουν την πολύ βαθιά διείσδυση είναι αυτές που δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα είναι το πάχος του πέους, η λύση είναι η αύξηση των προκαταρκτικών, η χρήση κάποιου λιπαντικού και η υιοθέτηση ενός πιο αργού ρυθμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ένα εξαιρετικά κυρτό πέος, αποτέλεσμα της νόσου Peyronie, μπορεί να είναι η αιτία του επώδυνου σεξ. Η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και περιλαμβάνει από ενέσεις (στις πιο ήπιες περιπτώσεις) μέχρι χειρουργική επέμβαση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.