iStock

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΣΕ 4 ΣΥΧΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αν η πτώση της σεξουαλικής σου ζωής σε προβληματίζει, έλεγξε τα επίπεδα των ορμονών σου και μάθε πώς να τα επαναφέρεις φυσικά.

Το σεξ δεν είναι υποχρεωτικό – δεν πρόκειται για βασική βιολογική ανάγκη που αν δεν ικανοποιήσεις θα πεθάνεις, όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο δανειζόμενοι τα λόγια μιας ερευνήτριας σεξουαλικής υγείας. Υπάρχουν, όμως, αμέτρητοι λόγοι για να μην εγκαταλείψεις τη σεξουαλική ζωή σου μέχρι τα βαθιά γεράματα: βελτιώνει τη σωματική σου υγεία, μειώνει το στρες, σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα, προφανώς σε «δένει» περισσότερο με τον/την σύντροφό σου, ακόμα και το προσδόκιμο ζωής λέει μια έρευνα ότι μπορεί να αυξάνει.

Το σεξ είναι επιθυμία. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έπαιζε ποτέ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ζωή σου, πιθανώς να μη σε προβληματίσει ιδιαίτερα αν η επιθυμία αυτή όλο και μειώνεται μεγαλώνοντας. Στην αντίθετη περίπτωση, οι περισσότεροι άνθρωποι που αρχίζουν να παραπονιούνται για τη σεξουαλική τους ζωή, την πεσμένη λίμπιντο και την αδυναμία τους να φτάσουν στην κορύφωση, αναζητούν με επιμονή τρόπους να επαναφέρουν τη χαμένη τους διάθεση.

Η γυναικολόγος και ερευνήτρια Δρ. Sara Gottfried επεσήμανε σε ανάρτησή της ότι για τα συχνότερα σεξουαλικά «παράπονα» ανδρών και γυναικών μπορεί να μην ευθύνεται τίποτε περισσότερο από την ορμονική ανισορροπία που βιώνουμε είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άλλων καταστάσεων (π.χ. στρες). Βελτιώνοντας αυτή την παράμετρο μπορεί κανείς να επαναφέρει τη σεξουαλική του διάθεση φυσικά, χωρίς απαραίτητα να καταφύγει σε φάρμακα.

Τα 4 συχνότερα σεξουαλικά «παράπονα» και ο ρόλος των ορμονών
iStock

Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες τη σεξουαλική ζωή

1. Χαμηλή σεξουαλική ορμή

Το 70% των περιπτώσεων χαμηλής σεξουαλικής ορμής οφείλεται σε ορμονικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών οιστρογόνων και τεστοστερόνης, λέει η Gottfried. Η διατήρηση της ισορροπίας των σεξουαλικών ορμονών, λοιπόν, είναι κομβική για τη ζωτικότητα και την υγιή σεξουαλική ζωή. Η κορτιζόλη, γνωστή ως ορμόνη του στρες, μέσω του φαινομένου «κλοπής της πρεγνενολόνης», συχνά διακόπτει αυτή την ισορροπία. Συνεπώς, το χρόνιο στρες αυξάνει την κορτιζόλη και μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες. Αν αναζητάς τρόπους να μειώσεις το στρες, μπορείς να ξεκινήσεις και από κάτι απλό, όπως μια άσκηση αναπνοής.

2. Δυσκολία διέγερσης ή διατήρησης της διέγερσης

Στις διαφημίσεις θα ακούσεις ότι για τη στυτική δυσλειτουργία ευθύνεται η χαμηλή τεστοστερόνη, όμως η Gottfried πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει και τη θετική της πλευρά, καθώς ενδέχεται να υποδηλώνει αθηροσκλήρωση που προκαλεί περιορισμένη ροή αίματος. Τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών. Η γυναικολόγος συνιστά, λοιπόν, μια λεπτομερή ιατρική προσέγγιση για να μπορέσει κανείς να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος και να αποκλείσει το ενδεχόμενο αθηροσκλήρωσης.

Τα 4 συχνότερα σεξουαλικά «παράπονα» και ο ρόλος των ορμονών
iStock

3. Ξηρότητα κόλπου

Η ξηρότητα του κόλπου, η ευαισθησία στην περιοχή αυτή ή ένα αίσθημα μουδιάσματος μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά οιστρογόνα και μερικές φορές στη χαμηλή τεστοστερόνη που μπορεί να προκύψει μετά τα 40. Μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται από έλλειψη υγρασίας και σε άλλα σημεία (π.χ. στεγνά μάτια, στεγνό δέρμα, στεγνή κλειτορίδα).

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει με την ξηρότητα του κόλπου – θα χρειαστούν, βέβαια, τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστώσει μια γυναίκα αποτελέσματα. Ζήτησε τη γνώμη του γυναικολόγου σου πριν ξεκινήσεις τη λήψη της.

4. Δυσκολία οργασμού

Το να δυσκολεύεται μια γυναίκα να έρθει σε οργασμό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κολπική ξηρότητα, το στρες, το τραύμα και η υπερένταση. Η αμυγδαλή, υπεύθυνη για τα συναισθήματα και την ανίχνευση απειλών, παίζει ρόλο στην επαγρύπνηση και τον φόβο. Και παρόλο που η επαγρύπνηση είναι ωφέλιμη, όταν εξελίσσεται σε υπερένταση μπορεί να παρεμποδίσει τον οργασμό.

Βάλε, λοιπόν, την ξεκούραση και χαλάρωση στο πρόγραμμά σου. Κατέβασε ρυθμούς και γεύσου τη ζωή. Ο διαλογισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να «καθαρίσεις» το μυαλό σου, να επαναφέρεις τα επίπεδα κορτιζόλης σου και να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.