Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5 ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

Δεν χρειάζεται να είσαι γιόγκι για να κατανοείς βασικές έννοιες με τις οποίες συνεννοούνται δάσκαλοι και μαθητές σε μία τάξη γιόγκα.

Η επαφή μου με τη γιόγκα δεν είναι πνευματική – «αν και θα έπρεπε» όπως μου λέει φίλη που δεν χάνει ποτέ μάθημα ashtanga yoga. Κρατάει όσο μία πόζα που η δασκάλα του Pilates κλέβει από την εξ ανατολής πρακτική και την ενσωματώνει στο πρόγραμμά της.

Τι ξέρω λοιπόν από γιόγκα; Ελάχιστα. Από τη γλώσσα της γιόγκα; Σχεδόν τίποτα. Γι’ αυτό αναζήτησα στο γλωσσάρι των γιόγκι μερικές βασικές έννοιες, τις οποίες κατανόησα με τη βοήθεια της Εύης Κυπρή, απόφοιτης ΤΕΦΑΑ, που εξασκείται στην πρακτική της γιόγκα από το 2006, ενώ το 2010 εκπαιδεύτηκε στην Ashtanga vinyasa yoga.

γιόγκα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Asanas

Είναι οι «πόζες» ή θέσεις της γιόγκα. Υπάρχουν πολυάριθμες και ευφάνταστες asanas. Η πιο γνωστή είναι η Adho Mukha Svanasana, η Θέση του Κάτω Σκύλου, που είναι πολύ διαδεδομένη και σε άλλα είδη άσκησης καθώς θεωρείται ευεργετική για το σώμα –και για το πνεύμα– στάση. Να θυμίσω: Ο Κάτω Σκύλος είναι μία θέση όπου ακουμπάμε στο έδαφος με πέλματα και παλάμες και σχηματίζουμε με το σώμα μας ένα Λάμδα όπου η μία του πλευρά είναι η ευθεία μας πλάτη.

Mantra

Τα mantras είναι επαναλαμβανόμενοι ήχοι, που απαγγέλλονται δυνατά ή νοερά, βοηθώντας μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση του νου και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Το om είναι το πιο γνωστό mantra στην πρακτική της γιόγκα. Το mantra δεν είναι απαραίτητο να είναι ένας φθόγγος ή μία μονοσύλλαβη λέξη. Μπορεί να είναι φράση ή λέξη –όχι απαραίτητα στα σανσκριτικά–, που επαναλαμβάνεται και μας δίνει δύναμη. Αν δεν νιώθεις άνετα να δώσεις φωνή στο mantra σου, μπορείς να το λες από μέσα σου πολλές φορές, προσπαθώντας να μην αποσπάσαι.

Prana

Είναι η ζωτική ενέργεια που διαπερνάει όλη τη φύση και τους ζωντανούς οργανισμούς. Καθετί που μας μπλοκάρει ψυχολογικά και σωματικά, μπλοκάρει και τη ροή της prana. Η συστηματική πρακτική της γιόγκα μέσω των αναπνευστικών ασκήσεων, της εξάσκησης των asanas, της εξάσκησης της συγκέντρωσης και του διαλογισμού, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απελευθέρωση της ροής της ενέργειας με επακόλουθο την αύξηση της ζωτικότητάς μας. Η αναπνοή, ειδικά, είναι πολύ σημαντική για την prana. Σε μία τάξη γιόγκα. οι μαθητές μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά, καθώς η ροή των στάσεων βασίζεται πάνω στην σωστή αναπνοή.

Savasana

Όταν ένα μάθημα γιόγκα τελειώνει οι μαθητές παίρνουν τη Θέση του Πτώματος, δηλαδή τη Savasana. Είναι μία θέση χαλάρωσης όπου το νευρικό σύστημα ηρεμεί, χωρίς ο ασκούμενος να χάνει την επίγνωση. Στο μοναδικό μάθημα γιόγκα που έχω κάνει στη ζωή μου, στο τέλος του μαθήματος μείναμε ξαπλωμένοι στο πάτωμα με τα χέρια και τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και τα μάτια κλειστά και αναπνέαμε. Μας πλησίασε ήρεμα η δασκάλα και μας σκέπασε με απαλές κουβέρτες. Μετά από αυτό το μάθημα όταν είμαι σε ένταση παίρνω αυτή τη θέση και παρόλο που η πνευματικότητα απουσιάζει, η ηρεμία με βρίσκει πάντα.

Namaste

Δεν θα το ακούσεις στο μάθημα, όμως το namaste είναι μία λέξη που οι γιόγκι χρησιμοποιούν συχνά καθώς είναι ένας πανάρχαιος χαιρετισμός που στα σανσκριτικά σημαίνει «υποκλίνομαι σε σένα» και ουσιαστικά σε καλεί να συνδεθείς με τη εσωτερική σου αλήθεια και τον δικό σου σκοπό στη ζωή. Το namaste ανταποδίδεται. Δηλαδή όταν κάποιος σου απευθύνει αυτόν τον χαιρετισμό, απαντάς με την ίδια λέξη, χαιρετώντας κυριολεκτικά από τα βάθη της ψυχής σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.