Freepik

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣ 5 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές αναπνοής που μπορεί ο καθένας μας να εφαρμόσει (με ή χωρίς τη βοήθεια ειδικού), όταν π.χ. βιώνει έντονο άγχος. Τα αποτελέσματα στον οργανισμό μας είναι εντυπωσιακά!

Γιατί δεν δοκιμάζεις τεχνικές αναπνοής; Μια ερώτηση που κατά καιρούς περνάει από το μυαλό μου, ιδιαίτερα όταν το άγχος της δουλειάς με ξεπερνά ή οι ρυθμοί της καθημερινότητας με καταβάλουν. Η αλήθεια είναι ότι τις τεχνικές αναπνοής πάντα τις συνδύαζα με έννοιες αφηρημένες, με το συναίσθημα, την ψυχή, το σύμπαν. Όποτε άκουγα για deep breathing, pranayama, rebirthing, breathwork, άλλαζα δρόμο.

Κάποιοι από εμάς αντιλαμβανόμαστε καλύτερα νούμερα και στατιστικές και θέλουμε αυτό που θα βιώσουμε -τουλάχιστον στην αρχή- να είναι απτό, μετρήσιμο. Για να καλύψω, λοιπόν, αυτή μου την ανάγκη άρχισα να περιφέρομαι στις ιστοσελίδες ιατρικών περιοδικών, μιας και η επιστήμη έχει σήμερα αναγνωρίσει την αξία πολλών «εναλλακτικών» θεραπειών όσον αφορά τη διαχείριση πληθώρας προβλημάτων. Η έρευνά μου, ευτυχώς, απέφερε καρπούς και κάποιους από αυτούς θα τους βρεις παρακάτω. Οι έρευνες δεν αφορούν την ίδια τεχνική αναπνοής. Ωστόσο, αυτό είναι δευτερεύον, καθώς η ουσία των τεχνικών παραμένει ίδια.

Ρίξε την πίεσή σου

Αρκούν 10 λεπτά απαλής μουσικής την ημέρα σε συνδυασμό με την πρακτική κάποιας τεχνικής αναπνοής για να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση, λένε οι επιστήμονες. Όπως αναφέρει έρευνα στο Journal of Human Hypertension, «πρόκειται για έναν αποτελεσματικό μη φαρμακευτικό τρόπο μείωσής της». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μεταγενέστερη έρευνα του 2019, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Έλεγξε τον πόνο

Κι όμως, αυτό το «πάρε μια βαθιά ανάσα» της μικροβιολόγου κάθε φορά που πάω να μου πάρει αίμα, μάλλον δεν είναι τυχαίο. Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι οι τεχνικές αναπνοής βοηθούν στη διαχείριση του πόνου. Μάλιστα, βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2017 στο Journal of Sport Rehabilitation, που εστιάζει στον πόνο στη μέση, γράφει χαρακτηριστικά «οι προπονητές και οι φυσιοθεραπευτές που ενδιαφέρονται για τους ασθενείς τους με χρόνια, μη ειδική οσφυαλγία πρέπει να εξετάσουν τη συμπερίληψη ασκήσεων αναπνοής στη θεραπεία της».

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι τεχνικές αναπνοής
Freepik

Μείωσε τα επίπεδα του στρες

Η λεγόμενη διαφραγματική αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το στρες στην καθημερινότητά σου, έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν 20 συνεδρίες breathwork μέσα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων είχαν στο σάλιο τους χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνη του στρες», σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι τεχνικές αναπνοής βοηθούν τους ασθενείς με άσθμα

Οι ασκήσεις αναπνοής φαίνεται να βοηθούν όσους πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Thorax. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις βελτίωσαν την κατάσταση της υγείας των ασθενών, όσον αφορά τις παραμέτρους που σχετίζονται με την πάθηση. Μάλιστα, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Breathe, γράφει ότι «οι ασκήσεις αναπνοής θα έπρεπε να προσφέρονται ως επιλογή σε όλους τους ασθενείς με άσθμα που έχουν συμπτώματα ή έχει επιδεινωθεί η ποιότητα της ζωής τους, παρά την θεραπευτική αγωγή».

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι τεχνικές αναπνοής
Freepik

Βελτίωσε την προσοχή σου

Αν δυσκολεύεσαι να μείνεις συγκεντρωμένος στην εργασίας σου, απομακρύνσου για λίγο από το γραφείο σου και πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Consciousness and Cognition, διαπίστωσε ότι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια πρακτική εστιασμένη στην αναπνοή παρουσίασαν βελτίωση της λεγόμενης συντηρούμενης προσοχής, δηλαδή της ικανότητάς τους να διατηρούν την προσοχή τους στο ίδιο αντικείμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.