iStock

5 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ

Κάνε ένα δώρο στους ώμους και την πλάτη σου και άλλαξε άμεσα τις καθημερινές συνήθειες που σε κάνουν να υποφέρεις.

Πριν από μερικά χρόνια, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνεται και στα σημερινά δεδομένα: Ένας στους 4 ενήλικες στον πλανήτη υποφέρει από πόνο στων ώμο. Πρόκειται για έναν τόσο συχνό πόνο, που δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε τυχόν τραυματισμούς (π.χ. από κάποιο άθλημα ή από σήκωμα υπερβολικού βάρους). Για την ακρίβεια, οι αιτίες που οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από πόνους στους ώμους σχετίζονται με τις καθημερινές –κακές– συνήθειές τους.

Η φυσικοθεραπεύτρια Lara Heimann λέει ότι οι ώμοι μας είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στους πόνους εξαιτίας της περιπλοκότητας της ανατομίας που τους περιβάλλει. «Η άρθρωση του ώμου έχει μεγάλο εύρος κίνησης, επιτρέποντας διάφορες κινήσεις του χεριού. Αυτή η ευελιξία καθιστά των ώμο ευάλωτο σε μυϊκές ανισορροπίες, καταπονήσεις και τραυματισμούς λόγω υπερβολικής χρήσης. Επιπλέον, στους πόνους αυτούς μπορεί να συμβάλλουν οι μυϊκές ανισορροπίες, αφού ορισμένοι μύες της περιοχής είναι πιο δυνατοί ή πιο αδύναμοι από άλλους. Η αδυναμία στους μυς που στηρίζουν τις ωμοπλάτες μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγήσει σε αστάθεια της άρθρωσης του ώμου και δυσφορία στη γύρω περιοχή», συμπληρώνει η ίδια.

Υπάρχουν, λοιπόν, αμέτρητοι λόγοι που οι ώμοι σου μπορεί να πονούν, μεταξύ των οποίων και ορισμένες συνήθειες τις οποίες η Heimann συνιστά να αλλάξεις άμεσα.

Ποιες συνήθειες προκαλούν πόνο στους ώμους;

Σύμφωνα με τη Heimann η κακή στάση σώματος είναι η συχνότερη αιτία που προκαλεί πόνο στους ώμους (ίσιωσες μόλις τώρα την πλάτη σου; Κι εγώ το ίδιο!). Όπως εξηγεί: «όταν κρεμάμε τους ώμους, π.χ. όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή, ασυναίσθητα ασκούμε περισσότερη πίεση στους μυς των ώμων και έτσι πονάμε». Επιπλέον, λέει η ίδια, πόνο μπορεί να προκαλεί η σωματική άσκηση με έντονη πίεση στους ώμους, π.χ. η επαναλαμβανόμενη άρση βαρών μπορεί να τους καταπονεί.

Πιο συγκεκριμένα, όμως, για τους πόνους αυτούς ευθύνονται κατά κανόνα οι παρακάτω συνήθειες:

5 συνήθειες που η φυσικοθεραπεύτρια σου ζητά να κόψεις τώρα
iStock

1. Κακή στάση σώματος όταν καθόμαστε

Όπως λέει η Heimann, «είναι σημαντικό να καθόμαστε με τον κορμό ισιωμένο και το κεφάλι ψηλά και σε ευθεία με τον αυχένα και τους ώμους, σε μια φυσική θέση. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις το ύψος της καρέκλας ή του γραφείου σου για να το πετύχεις αυτό». Η ίδια συνιστά να κάνουμε διάλειμμα κάθε μισή ώρα, για να σηκωνόμαστε και να τεντώνουμε το σώμα μας.

2. Τεντώνουμε άτσαλα το σώμα μας

Η Heimann λέει πως συχνά, όταν τεντώνουμε π.χ. το χέρι μας για να πιάσουμε κάτι που βρίσκεται ψηλά ή ακόμα και ο τρόπος που σηκώνουμε μια μπάλα pilates, μπορεί να καταπονήσει τους μυς και τους συνδέσμους των ώμων. «Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μια σκάλα για να φτάσουμε κάτι ψηλά, ενώ στη γυμναστική θα πρέπει πάντα να έχουμε ενεργοποιημένο το κέντρο μας, κατά την διάρκεια των ασκήσεων», συμβουλεύει.

5 συνήθειες που η φυσικοθεραπεύτρια σου ζητά να κόψεις τώρα
iStock

3. Κουβαλάμε βαριές τσάντες στον έναν ώμο

Πολλοί άνθρωποι που κυκλοφορούν με βαριές τσάντες ή laptop παρουσιάζουν πόνους στους ώμους γιατί το βάρος αυτό οδηγεί σε ανισορροπία της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να προτιμάται ένα backpack που μοιράζει πιο ομοιόμορφα το βάρος στην πλάτη, και μάλιστα με τα λουριά καλά σφιγμένα στους ώμους, ώστε να μην «κρεμάει» και τους τραβά πίσω.

5 συνήθειες που η φυσικοθεραπεύτρια σου ζητά να κόψεις τώρα
iStock

4. Περνάμε πολλή ώρα στο τηλέφωνο

Σύμφωνα με την Heimann το να κρατάμε το τηλέφωνο μεταξύ του ώμου και του αυτιού για ώρα μπορεί να καταπονήσει τους μυς στον λαιμό και τους ώμους. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το να είμαστε διαρκώς σκυμμένοι ανταλλάσσοντας μηνύματα. Συμβουλεύει, λοιπόν, να μειώσουμε την χρήση αυτών των συσκευών, να χρησιμοποιούμε ακουστικά όταν μιλάμε για αρκετή ώρα και στα μηνύματα να κρατάμε το κινητό όσο γίνεται στο ύψος των ματιών μας.

5. Συνηθίζουμε να κοιμόμαστε μπρούμυτα

Η Heimann σου ζητά να μην κοιμάσαι μπρούμυτα, γιατί αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά στρέφεις το πρόσωπο στο πλάι και έτσι προκαλείται κακή ευθυγράμμιση αυχένα και ώμου. «Να κοιμάσαι είτε ανάσκελα είτε στο πλάι, με ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι που θα διατηρεί την φυσική κλίση του αυχένα σου», συμβουλεύει.

5 συνήθειες που η φυσικοθεραπεύτρια σου ζητά να κόψεις τώρα
iStock

Stretching και μυϊκή ενδυνάμωση για πιο δυνατούς ώμους

Η φυσικοθεραπεύτρια Dr. Heimann καταλήγει ότι το stretching και η μυϊκή ενδυνάμωση μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους στους ώμους, όταν αυτοί έχουν προκληθεί από κακή εργονομία, μυϊκή ανισορροπία ή κατάχρηση. Ωστόσο, για να είναι οι ασκήσεις αυτές πραγματικά αποτελεσματικές πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος.

Το ιδανικό, λοιπόν, είναι να κάνεις τις απαραίτητες εργονομικές αναπροσαρμογές που θα κρατούν το σώμα σου σε σωστή θέση και παράλληλα να γυμνάζεσαι, περιλαμβάνοντας στη ρουτίνα σου συγκεκριμένες ασκήσεις που ανακουφίζουν τους μυοσκελετικούς πόνους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.