ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ 3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Αν κάνεις καθιστική ζωή, αυτές οι 3 ασκήσεις θα σε σώσουν. Θα χρειαστείς έναν τοίχο, ένα λάστιχο και ένα στρωματάκι.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες περνάς σε μία καρέκλα; Αν αποφασίσεις να τις υπολογίσεις, σε πρώτο χρόνο πιθανότατα θα σοκαριστείς και σε δεύτερο χρόνο θα απογοητευτείς. Οι πόνοι στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη (αν δουλεύεις σε υπολογιστή ξέρεις καλά για τι πράγμα μιλάμε) είναι απόρροια της καθιστικής ζωής, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις έρευνες που διαπιστώνουν ότι όσοι κάθονται για πολλές συνεχόμενες ώρες αναπτύσσουν χρόνιες ασθένειες (π.χ. διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, άνοια και αρκετούς τύπους καρκίνου) σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τα άτομα που κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν θέλεις να προστατεύσεις την υγεία σου, η μείωση του χρόνου που δαπανάς στην καρέκλα ή στον καναπέ είναι μονόδρομος. Κάθε κίνηση μετράει, από τα συχνά διαλείμματα στο γραφείο για περπάτημα, μέχρι τις δουλειές του σπιτιού και –φυσικά– την άσκηση.

Για να ενεργοποιήσεις τους μυς σου και να βοηθήσεις το σώμα σου να βγει από τη λογική της καθιστικής ζωής, η Γεωργία Κουμνάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και 6η παγκόσμια πρωταθλήτρια στίβου, σου προτείνει 3 ασκήσεις. Δοκίμασε να τις βάλεις στην καθημερινότητά σου, αφιερώνοντας λίγα μόνο λεπτά κάθε μέρα. Το σημαντικό είναι να παραμείνεις συνεπής με τις επαναλήψεις, έτσι ώστε το σώμα σου να βρει γρήγορα τον ρυθμό του.

@ow_wellness Αν κάνεις #καθιστικήζωή, αυτές οι 3 ασκήσεις είναι για σένα! By Γεωργία Κουμνάκη #ασκήσεις #γυμνάζομαι #wellbeing #ow_wellness ♬ πρωτότυπος ήχος - OW

3 ασκήσεις, ιδανικές για σένα που κάνεις καθιστική ζωή

Άσκηση #1: Wall angels

Πάρε θέση μπροστά από έναν τοίχο. Το κεφάλι, οι ώμοι, οι αγκώνες και η λεκάνη ακουμπάνε στον τοίχο. Τα χέρια είναι λυγισμένα στο πλάι, σχηματίζοντας γωνία 90 μοιρών και ανεβοκατεβαίνουν, γλιστρώντας πάνω στον τοίχο, όπως δείχνει το βίντεο. Βεβαιώσου ότι το σαγόνι «κοιτάει» ελαφρώς προς τα κάτω και τα πλευρά είναι ενεργοποιημένα. Όσο δυναμώνεις, μπορείς σταδιακά να μεγαλώνεις το εύρος της κίνησης. Κάνε 3 σετ των 10 επαναλήψεων το καθένα.

Άσκηση #2: W pulls

Θα χρειαστείς ένα λάστιχο, το οποίο μπορείς να περάσεις σε ένα κλαδί, σε έναν σωλήνα ή να ζητήσεις από έναν φίλο να στο κρατάει ψηλά. Κρατάς τις άκρες του λάστιχου και κατεβάζεις κάτω και πίσω τους ώμους και τις ωμοπλάτες. Τραβάς το λάστιχο προς το μέρος σου, σχηματίζοντας με τους αγκώνες και τους πήχεις το γράμμα W. Προσοχή! Βεβαιώσου ότι οι αγκώνες και οι ώμοι δεν ανεβαίνουν. Προσπάθησε να μην κάνεις υπερέκταση. Οι κοιλιακοί πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι και ο θώρακας σταθερός. Κάνε 3 σετ των 10 επαναλήψεων το καθένα.

Άσκηση #3: Floor wings

Θα χρειαστείς ένα στρώμα. Ξαπλώνεις μπρούμυτα με το μέτωπό σου και τα δάχτυλα των ποδιών να ακουμπάνε στο στρώμα. Κρατάς τους ώμους κάτω και τις ωμοπλάτες ενωμένες. Τα χέρια είναι τεντωμένα μπροστά και δεν ακουμπάνε στο έδαφος. Φέρνεις τα χέρια τεντωμένα προς τα πίσω. Η κίνηση είναι παράλληλη προς το έδαφος. Βεβαιώσου ότι ο αφαλός είναι τραβηγμένος προς τα μέσα και οι κοιλιακοί και οι γλουτοί είναι ενεργοποιημένοι. Κάνε 3 σετ των 10 επαναλήψεων το καθένα.

Αν διαθέτεις λίγο χρόνο ακόμα, ρίξε μια ματιά και σε αυτές τις δύο ασκήσεις γιόγκα που θα δώσουν στο σώμα σου το τέντωμα που χρειάζεται μετά από πολλές ώρες αδράνειας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.