iStock

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΜΟΥ

Ο πόνος και η δυσκαμψία στον αυχένα, που τόσο μας ταλαιπωρούν, μπορεί να προκαλούνται από τις αγαπημένες... κακές μας συνήθειες.  

Για καιρό συνέδεα το στρες με τον πόνο στον αυχένα μου, καθώς έχω παρατηρήσει πως κάθε φορά που αγχώνομαι ασυναίσθητα σηκώνω τους ώμους μου, κάτι που επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή και φυσικά και τον αυχένα. Η κατάσταση γινόταν τόσο επώδυνη που από καιρού εις καιρόν χρησιμοποιούσα και το ειδικό κολάρο που άφηνε ήσυχους τους μύες της περιοχής και με ανακούφιζε. Αλλά η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο και επισκέφτηκα τον ορθοπεδικό μου.

«Τίποτα το ιδιαίτερο», ήταν το λακωνικό του σχόλιο. Ένας όχι σημαντικός ευθειασμός του αυχένα –«ευθειασμός της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης» ήταν η ακριβής διάγνωση, αλλά αυτό είναι ένα κοινό, όχι σοβαρό πρόβλημα.

Όπως μου εξήγησε, είχα χάσει τη φυσιολογική λόρδωση του αυχένα, αυτή την καμπυλότητα που έχει η σπονδυλική μας στήλη σε διάφορα σημεία της. Οι καμπύλες αυτές εξάλλου βοηθούν να κρατάμε την ισορροπία μας όταν περπατάμε και όταν στεκόμαστε και προστατεύουν τη σπονδυλική μας στήλη. Τι φταίει; Ανάμεσα σε άλλα και η φθορά λόγω ηλικίας. Αλλά δεν είμαι δα τόσο μεγάλη για να έχω φθορές. Κι έτσι αναζητήσαμε την αιτία στις κακές στάσεις του σώματος.

πόνος στον αυχένα
Freepik

Ο ύπνος στον καναπέ «ξυπνάει» τον πόνο στον αυχένα

Με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ. Κι εσάς; Αν ναι, τότε έχετε έναν λόγο να πονάτε στον αυχένα ή να έχετε ακόμη και πονοκέφαλο, πιάσιμο και άλλα συμπτώματα που δεν πάει ο νους σας ότι ξεκινούν από τη συγκεκριμένη περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Τι συμβαίνει όταν ξαπλώνουμε στον καναπέ; Στηρίζουμε το κεφάλι μας στο μπράτσο του, σε μία εντελώς άβολη και αφύσικη στάση ύπνου, που για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όχι μόνο μας αρέσει αλλά λειτουργεί σαν υπνωτικό. Πόσες φορές δεν μας έχει πάρει ο ύπνος βλέποντας μία ταινία;

Τι  μπορούμε να κάνουμε; Να βλέπουμε τηλεόραση καθιστοί και αν θέλουμε οπωσδήποτε να κοιμηθούμε στον καναπέ -τσακωθήκαμε με το άλλο μας μισό βρε αδερφέ- να χρησιμοποιήσουμε μαξιλάρι ύπνου αντί για το μπράτσο του καναπέ.

Τα σόσιαλ μίντια σε πάνε στον ορθοπεδικό

Όταν είμαστε συνεχώς σκυμμένοι πάνω από το κινητό, καταπονούμε συστηματικά τους αυχενικούς μύες, συχνό αίτιο ευθειασμού του αυχένα. Το ίδιο συμβαίνει όταν έχουμε λάθος στάση μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Να θυμίσω ότι η σωστή στάση μας στο γραφείο είναι εκείνη όπου το πηγούνι δεν σκύβει μπροστά και οι ώμοι δεν είναι ανασηκωμένοι και τραβιούνται προς τα πίσω σε κάθετη ευθεία με τη μέση. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, πρέπει οι αγκώνες να στηρίζονται στο γραφείο, τα γόνατα να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών και τα πέλματά μας να ακουμπούν στο πάτωμα.

πόνος στον αυχένα
Freepik

Τι μπορώ να κάνω τώρα που ξέρω όλα αυτά;

Να αλλάξω τις συνήθειές μου για να μην είναι σε παρατεταμένη κάμψη ο αυχένας μου και να ασκούμαι. Τι μου προσφέρει η άσκηση; Προάγει την καλή στάση σώματος, την οποία σε βάθος χρόνου θα υιοθετήσω και όλα θα πάνε καλύτερα. Όταν όμως είμαι σε κρίση πόνου μπορώ να χρησιμοποιήσω το ειδικό κολλάρο –«αυχενικό κηδεμόνα» αλλιώς–, το οποίο θα ηρεμήσει την περιοχή και θα σταματήσει τον πόνο.

Η φυσικοθεραπεία βοηθάει, ειδικά όταν η δουλειά γίνεται «παραδοσιακά» με το χέρι (manual therapy). Ο φυσικοθεραπευτής ξέρει πώς να χαλαρώσει τους μύες, που χρειάζονται χαλάρωση και πώς να δυναμώσει εκείνους που πρέπει.

Ένα καλό τέντωμα είναι ό,τι πρέπει

Ο καλύτερος τρόπος να αποσυμφορήσουμε τον αυχένα είναι να κάνουμε κάποιες ειδικές ασκήσεις που ξεμπλοκάρουν τον αυχένα μας. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι κάμψεις στο πλάι. Προσπαθούμε δηλαδή να ακουμπήσουμε το αυτί στον ώμο μας και να μείνουμε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα. «Βάζοντας τις ασκήσεις στην καθημερινότητά σου και βγαίνοντας για περισσότερο χρόνο από τις οθόνες, θα πονάς λιγότερο», μου είπε η φυσικοθεραπεύτριά μου». Ας τεντωθώ λοιπόν με κλειστό κινητό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη φυσικοθεραπεύτρια Χρυσάνθη Δάρρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.