iStock

8 ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Ξεκουράστε και προστατέψτε τον αυχένα σας από την καθημερινή συνήθεια της οθόνης και το σύνδρομο Τech Neck με 8 στάσεις της γιόγκα.

Το Teck Neck δεν είναι μόνο ένα σύνδρομο της εποχής που δημιουργεί ρυτίδες. Είναι το σύνδρομο της εποχής που δημιουργεί αρκετά από τα προβλήματα της σύγχρονης καθιστικής ζωής. Το να είσαι σκυμμένος τις περισσότερες ώρες τις ημέρας πάνω από μία οθόνη, δεν θα βλάψει μόνο την επιδερμίδα του λαιμού σου, αλλά και τη σπονδυλική σου στήλη.

Πόνοι στον αυχένα, στο κεφάλι και στη μέση μπορεί να ξεκινούν από αυτή την κακή συνήθεια. Και σε συνδυασμό με μια πολύωρη καθιστική εργασία, που οι περισσότεροι κάνουμε, μπορεί να σε στείλει στην καλύτερη περίπτωση για μασάζ και στη χειρότερη στον γιατρό.

Από την πλευρά της γιόγκα, υπάρχουν ορισμένες στάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αν τις κάνετε τακτικά. Ορισμένες μάλιστα, δεν ανήκουν μόνο στο οπλοστάσιο της γιόγκα, μπορεί να σας τις έχει ήδη δείξει κάποιος φυσιοθεραπευτής αν έτυχε να τον επισκεφτείτε.

1. Πηγούνι στο στήθος

Καθίστε σε αναπαυτική στάση με την πλάτη σε όρθια θέση και τους ώμους χαλαρούς. Ρίξτε απαλά το πηγούνι στο στήθος σας, χωρίς ωστόσο οι ώμοι να γείρουν προς τα εμπρός και να στρογγυλέψουν τη ράχη.

Αφήστε το σώμα σας να αισθανθεί το βάρος του κεφαλιού σας - μπορείτε να εντοπίσετε την ένταση στην περιοχή του αυχένα; Μείνετε σε αυτή τη θέση, παίρνοντας 5 βαθιές, ολοκληρωμένες αναπνοές.

2. Αφτί στον ώμο

Ξεκινήστε από την προηγούμενη στάση (πηγούνι στο στήθος). Στη συνέχεια γείρετε απαλά το κεφάλι σας και μετακινήστε το δεξί σας αφτί προς τον δεξιό ώμο, προσέχοντας να μην κάνετε υπερέκταση. Μείνετε για 5 αναπνοές. Επιστρέψτε στο κέντρο και συνεχίστε, φέρνοντας το αριστερό αφτί σας στον αριστερό ώμο.

3. Βλέμμα μακριά

Επιστρέψτε το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση, με την πλάτη ίσια και τους ώμους χαλαρούς και τα μάτια στραμμένα προς τα εμπρός. Αφήστε το κεφάλι σας να πέσει στο πλάι, γέρνοντας προς τον ώμο, ενώ ταυτόχρονα εστιάζετε το βλέμμα σας σε ένα αντικείμενο 7 μέτρα μακριά προς αυτή την κατεύθυνση.

Μείνετε για 5 αναπνοές και, στη συνέχεια, επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Αυτή η άσκηση είναι επίσης ιδανική για τη μείωση της καταπόνησης των ματιών που προκαλείται από τις πολλές ώρες στον υπολογιστή.

4. Στάση γάτα-αγελάδα

Είναι επίσης γνωστή και ως γάτα-καμήλα. Σταθείτε στα 4, χωρίς να σφίγγετε το σώμα σας και τεντώστε τη σπονδυλική στήλη σας από το πιο χαμηλό σημείο μέχρι ψηλά στον αυχένα, ώσπου το κεφάλι να βγει μπροστά.

γιόγκα και αυχένας
Freepik

Με πολύ αργές κινήσεις αρχίστε να καμπουριάζετε, μέχρι το κεφάλι να κοιτάζει στο εσωτερικό του κορμού σας. Στη γάτα, δηλαδή στο τέντωμα, εισπνέετε. Στην αγελάδα, δηλαδή στο καμπούριασμα, εκπνέετε.

5. Σφίγγα

Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα. Ακουμπήστε τις παλάμες σας κάτω, έχοντας λυγισμένα τα χέρια στο ύψος του στήθους. Σιγά σιγά και καθώς στηρίζεστε στις παλάμες και στους βραχίονές, ανασηκώστε τον κορμό σας και φέρτε το κεφάλι, ώστε να κοιτάζει ίσια μπροστά. Τα χέρια πρέπει να είναι σε ορθή γωνία. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 5 αναπνοές.

σφίγγα
iStock

6. Στάση παιδιού

Σταθείτε στα 4 στο πάτωμα, χωρίς να σφίγγετε το σώμα σας. Σιγά σιγά αρχίστε να ρίχνετε το βάρος σας προς τα πίσω, λυγίζοντας τα γόνατα, ώστε η λεκάνη σας να «καθίσει» στα στα πόδια σας, με τον τρόπο που θα κοιμόταν ένα μωρό μπρούμυτα.

Τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να είναι ενωμένα και τα γόνατα ανοιχτά, ώστε η κοιλιά σας να πέσει στο έδαφος, ανάμεσα στα πόδια σας. Τεντώστε μακριά τη σπονδυλική στήλη, ώστε να ξαπλώσει στο πάτωμα και απλώστε τα χέρια μπροστά.

Προσπαθήστε να ευθυγραμμίσετε τον αυχένα και αν θέλετε, ρίξτε απαλά το βάρος σας πότε από τη μία και πότε από την άλλη πλευρά, για να τεντωθούν και οι δύο καλύτερα.

7. Στάση: πρόσωπο της αγελάδας (gomukhasana)

Αυτή η στάση τεντώνει τους μυς της σπονδυλικής στήλης, αλλά και σχεδόν όλο το σώμα και μπορεί να εκτελεστεί και στην καρέκλα της εργασίας σας. Ιδανικά όμως γίνεται στο πάτωμα.

Καθίστε αναπαυτικά κάτω, λυγίστε το ένα σας πόδι, ώστε ο μηρός να ακουμπάει στο πάτωμα και φέρτε το άλλο σας πόδι πάλι λυγισμένο επάνω του (σα να έχουν δεθεί μεταξύ τους).

Κρατήστε ίσια τη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια φέρτε το ένα χέρι λυγισμένο πίσω από τον ώμο σας και το άλλο περάστε το από τη μέση της πλάτης σας, ώστε τα δυο τους να συναντηθούν πίσω στη μέση της πλάτης και να πιαστούν. Κρατήστε σε μία ευθεία τη μέση μέχρι το κεφάλι και μείνετε για 5 αναπνοές.

8. Στάση: πέρασμα της κλωστής (thread the needle)

Σταθείτε στα 4 στο πάτωμα, χωρίς να σφίγγετε το σώμα σας. Τεντώστε το δεξί σας χέρι στο πλάι και αφήστε το κεφάλι να ακολουθήσει με το βλέμμα, κοιτάζοντας ελαφρώς ψηλά. Εισπνέυστε καθώς στρέφετε και το στήθος σας προς τη δεξιά μεριά του ανασηκωμένου χεριού.

Στη συνέχεια φέρτε το ίδιο χέρι κάτω από το στήθος, ακολουθήστε το με το κεφάλι και στρίψτε τον κορμό σας, χαμηλώνοντας, ώστε το δεξί χέρι να περάσει κάτω από το αριστερό που σας στηρίζει στο πάτωμα. Καθώς κάνετε αυτή την κίνηση εκπνέετε.

iStock

Ξεκουραστείτε ακουμπώντας το κεφάλι στο στρώμα, ενώ στηρίζεστε στον δεξί σας ώμο. Τώρα το δεξί χέρι είναι τεντωμένο και ακουμπισμένο στο πάτωμα, κάτω από το αριστερό που έχει λυγίσει ελαφρώς για να του επιτρέψει τη δίοδο - όπως θα περνούσε η κλωστή από μια βελόνα. 

Μπορείτε να παραμείνετε εκεί ή να προσπαθήσετε να σηκώσετε το αριστερό σας χέρι ψηλά προς τον ουρανό τεντωμένο και να στρίψετε την παλάμη προς τα έξω. Επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση και ξεκουράστε το σώμα σας στη στάση του παιδιού προτού αλλάξετε πλευρά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.