iStock

7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αν αναρωτιέστε πώς θα διατηρήσετε την ευεξία σας τη νέα χρονιά, οι παρακάτω επτά τρόποι μπορούν να σας βοηθήσουν.

Η αρχή κάθε νέας χρονιάς συμβολίζει μια στιγμή για καινούργια ξεκινήματα. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και να σκεφτούμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας για το μέλλον.

Με αφορμή την αλλαγή του χρόνου –και καθώς όλοι έχουμε την τάση να τρέχουμε διαρκώς και να μην σταματάμε ποτέ– γράψαμε μερικές συμβουλές ευεξίας που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας αυτή τη χρονιά ή απλά να εμπνευστείτε για να σκεφτείτε τις δικές σας ιδέες.

Πώς να διατηρήσετε την ευεξία σας τη νέα χρονιά

1. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Είναι δυνατόν οι στόχοι της νέας χρονιάς να περιστρέφονται γύρω από τον ύπνο; Κι όμως! Ο καλός βραδινός ύπνος είναι το θεμέλιο για μια ρουτίνα αυτοφροντίδας. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη του καλού ύπνου είναι η βελτίωση του ανοσοποιητικού, της διάθεσης και της συγκέντρωσης αλλά και η μείωση του άγχους.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα.

2. Οργανώστε τον χώρο σας

Η ακαταστασία του σπιτιού επηρεάζει τη συνολική ευεξία μας, γι' αυτό οργανώστε τις ντουλάπες σας ή άλλους αποθηκευτικούς χώρους και δωρίστε ή πετάξτε πράγματα που δεν σας εξυπηρετούν πλέον. Μπορεί να νιώσετε κι εσείς οι ίδιοι πιο ανάλαφρα!

οργάνωση χώρου
Pexels Ron Lach

3. Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στην οθόνη

Το να θέσετε ένα όριο στον χρόνο που περνάτε στην οθόνη μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην καταπόνηση των ματιών αλλά και να βελτιώσει τη διάθεση, τον ύπνο και τη συναναστροφή σας με άλλους ανθρώπους.

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Η κίνηση ενισχύει την ευεξία

Η σωματική άσκηση δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συμβουλές αυτοφροντίδας για τη νέα χρονιά. Ακόμα και ένας σύντομος περίπατος ή μια βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να είναι αρκετή για να ανεβάσει τη διάθεσή σας.

Ενσωματώστε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας μερικές ώρες σωματικής δραστηριότητας και μην ξεχνάτε: η λίγη άσκηση είναι καλύτερη από τη μη άσκηση.

άσκηση
Unsplash Jack Atkinson

5. Ώρα για κοινωνικοποίηση

Οι κοινωνικές συναναστροφές είναι πολύ σημαντικές – δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τις δίνουν προτεραιότητα. Η κοινωνικοποίηση παρέχει μια ευκαιρία σύνδεσης με άλλους ανθρώπους, μειώνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη συναισθημάτων κατάθλιψης.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να κοινωνικοποιηθεί κανείς στην ενήλικη ζωή, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα ή ένα νέο χόμπι προκειμένου να έρθετε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους.

6. Για περισσότερη ευεξία βελτιώστε τη διατροφή σας

Μετά τις ατασθαλίες των γιορτών, θέστε ως στόχο για τη νέα χρονιά την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη.

διατροφή
Pexels Ella Olsson

7. Κάντε ένα οικονομικό πλάνο

Τέλος, οι συμβουλές ευεξίας για το νέο έτος μπορούν να επεκταθούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Το να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες όσον αφορά τα οικονομικά σας μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο. Και αν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, προτείνουμε να δοκιμάσετε την ιαπωνική μέθοδο Kakeibo!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.