iStock

ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Η πικραλίδα είναι ένα εξαιρετικό βότανο με αποτοξινωτική δράση, ωστόσο τα οφέλη της δεν είναι ευρέως γνωστά.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πικραλίδα σαν ενοχλητικό ζιζάνιο που κατακλύζει το γκαζόν του κήπου τους. Στην πραγματικότητα, αυτό το φυτό είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Έχει όλα τα οφέλη των πικρών βοτάνων, τα οποία βοηθούν στην πέψη, κάνουν καλό στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ το τσάι από πικραλίδα είναι ιδανικό για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η πικραλίδα ή ταραξάκος είναι ένα βότανο για το οποίο δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food and Chemical Toxicology το 2019, εκτός από τις ήδη γνωστές ουσίες της ανακάλυψε νέες ενώσεις, που έχουν αντιοξειδωτική, αντιπηκτική και αντιαιμοπεταλιακή δράση, προλαμβάνοντας τον σχηματισμό θρόμβων στις αρτηρίες. Επιπλέον, η ρίζα της πικραλίδας προστατεύει από τη φωτογήρανση που προκαλούν οι ακτίνες UVB, βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

πικραλίδα
iStock

Η πικραλίδα σε αριθμούς

Η πικραλίδα είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Κ. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα φλιτζάνι πικραλίδα έχει:

  • 112 % της ημερήσιας ανάγκης σου σε βιταμίνη Α,
  • 32 % της ανάγκης σου σε βιταμίνη C και
  • 535% σε βιταμίνη Κ.

Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιέστερου ανοσοποιητικού συστήματος, στη διατήρηση της υγείας των οστών και στη ρύθμιση της πήξης του αίματος.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη ρίζα της

Παραδοσιακά, η ρίζα ψήνεται και καταναλώνεται ως ρόφημα, ενώ τα φύλλα χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σούπες και σάντουιτς. Σήμερα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, με πιο δημοφιλές το τσάι πικραλίδας, που λειτουργεί ως υποκατάστατο του καφέ και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

ρόφημα
iStock

Αποξήρανε τη δική σου ρίζα πικραλίδας

Αποξηραμένες και αποθηκευμένες σωστά, οι ρίζες πικραλίδας μπορούν να διατηρηθούν έως και έναn χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή:

  • Αφού μαζέψεις τις ρίζες, μούλιασε τις σε νερό για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε τις μέχρι να καθαρίσουν εντελώς.
  • Κόψε τις ρίζες σε μικρά κομμάτια και ψήσε τις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Αυτό θα τις συρρικνώσει και θα τις στεγνώσει πλήρως.
  • Στη συνέχεια, τοποθέτησε τις σε ένα αεροστεγές βάζο και χρησιμοποίησε τις για να φτιάξεις τσάι.

Βάλε τη στη διατροφή σου σταδιακά

Ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέες ουσίες, συνεπώς ξεκίνησε με μικρές ποσότητες πικραλίδα, ιδιαίτερα σε περίπτωση που παρουσιάσεις αλλεργική αντίδραση. Επιπλέον, η πικραλίδα είναι διουρητική και ίσως η απότομη κατανάλωση της μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σου για διαλείμματα στην τουαλέτα.

Αν επιλέξεις το τσάι πικραλίδας, ξεκίνησε με ένα φλιτζάνι το πρωί και στη συνέχεια, αν το επιθυμείς, προχώρησε σε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.