iStock

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Βρίσκεσαι σε ένα μεταβατικό στάδιο, στην πορεία μιας θεραπείας ή απλώς στην προσπάθειά σου να αλλάξεις κάποιες συνήθειες που σε κρατάνε πίσω. Αν αναρωτιέσαι τι πρέπει να πεις στον εαυτό σου για να προχωρήσει, σου δίνουμε μερικές ιδέες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πράγματα στη ζωή γίνονται δύσκολα. Ή άλλες που οι ίδιοι εμείς παλεύουμε να ξεπεράσουμε όχι απλώς τις δυσκολίες που βρέθηκαν στον δρόμο μας, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, τις κακές του συνήθειες, έναν ψυχοφθόρο τρόπο σκέψης, όλα όσα μπορεί κάποτε να εξυπηρετούσαν τη ζωή μας, αλλά τώρα απλώς την επιβαρύνουν.

Αν έχεις βρεθεί κι εσύ σε μία φάση που θα ήθελες πολύ να αλλάξεις τον εαυτό σου προς το καλύτερο, τότε ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις ψυχοθεραπεία. Αυτός μάλιστα μπορεί να είναι και ο μοναδικός καλός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία, σύμφωνα με μία συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Μπορεί όμως και να μην νιώθεις αυτή την ανάγκη. Σεβαστό.

Ο προσωπικός μου οδηγός αυτοβελτίωσης

Το κείμενο αυτό απευθύνεται σε σένα που είτε προσπαθείς με τη βοήθεια ενός ειδικού, είτε μόνος σου να προχωρήσεις μπροστά, οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό το «μπροστά» για σένα. Είναι μικρές, απλές κουβέντες και συμβουλές, ένας τρόπος για να απευθυνθείς στον ίδιο σου τον εαυτό και έχουν προκύψει τόσο από τη δική μου θεραπεία, όσο και από διάφορα διαβάσματα για τις ανάγκες αυτού του site. Θα έλεγα ότι είναι ένας μικρός, προσωπικός οδηγός, που ίσως βρεις χρήσιμο.

Μίλα στον εαυτό σου
Unsplash Jade

Συμπληρωματικά, υπάρχουν επίσης ορισμένα μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις και θα σου φτιάξουν άμεσα τη διάθεση, αλλά και 2 μικρές ασκήσεις για να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου.

Τα 2 όπλα σου για την προσωπική ανάπτυξη

Το βασικό όπλο που χρειάζεται να έχεις δίπλα σου σε μια τέτοια φάση είναι η αγάπη, η αυτοσυγχώρεση και η αποδοχή του εαυτού σου. Ξεκίνα να σε αγαπάς και δείξτο αυτό με πράξεις αυτοφροντίδας.

Το δεύτερο βασικό όπλο είναι το «ποτέ δεν είναι αργά». Και αυτό ισχύει για τα πάντα, όσο κι αν δύσκολα το πιστεύεις στα... δύσκολα.

Ποτέ δεν είναι αργά να:

 • ξεκινήσεις από την αρχή
 • κάνεις αυτό που αγαπάς
 • αλλάξεις
 • βελτιώσεις την υγεία σου
 • ζητήσεις συγνώμη
 • γίνεις αυτός που θέλεις
 • τα πας καλύτερα
 • αγαπήσεις
 • ανασυγκροτήσεις τη ζωή σου

Μίλα στον εαυτό σου
Unsplash Tanya Trofymchuk

8 τρόποι για να μιλήσεις στον εαυτό σου

 1. Aντικατάστησε το «έπρεπε να το είχα καταλάβει» με το «τώρα ξέρω καλύτερα». Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται θετικές δηλώσεις προκειμένου να νιώσει ασφαλής. Το «έπρεπε να το είχα καταλάβει» ασκεί αυστηρή κριτική και δεν ωφελεί σε τίποτα.
 2. Συγχώρεσε τον εαυτό σου, γιατί η αυτοκατηγορία ισοδυναμεί με τρικλοποδιά. Αυτή η τρικλοποδιά, γνωστή ως self sabotage είναι μία κατάσταση που μας επιτρέπει να νιώθουμε άσχημα για τις πράξεις και τον εαυτό μας. Σκέψου καλύτερα, γιατί πήρες ξανά ορισμένα από τα κιλά της δίαιτας ή γιατί μίλησες απότομα στη φίλη σου. Ίσως μέσα σε αυτές τις επιλογές σου να κρύβεται μια πραγματική, βαθύτερη επιθυμία σου και όχι η κακή εκδοχή του εαυτού σου.
 3. Το πρώτο πρόσωπο στο οποίο πρέπει να είσαι πιστός είναι ο εαυτός σου. Που θα πει: να είσαι με το μέρος σου και να σε πιστεύεις.
 4. Φρόντισε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου: «Ένα πράγμα που ξέρω για μένα είναι ότι στο τέλος τα καταφέρνω».
 5. Αν κάποιος δεν σε αποδέχεται, σκέψου μήπως αυτό συνέβη επειδή στην πραγματικότητα αρνήθηκες να κάνεις ή να γίνεις αυτό που ήθελε. Αν ναι, να είσαι ευγνώμων για την ανακατεύθυνση που έδωσε αυτή η εξέλιξη στην πορεία σου.
 6. Άφησε ελεύθερο οτιδήποτε ή οποιονδήποτε σε άφησε ελεύθερο. Τα περιττά βάρη κουράζουν τα βήματά μας προς τα εμπρός.
 7. Δεν υπάρχει κάποια παλιά εκδοχή του εαυτού σου από την οποία χρειάζεται να ξεφύγεις. Η ζωή είναι μια συνεχής κίνηση προς τα εμπρός και μια εξέλιξη από τα μαθήματα που έχεις πάρει.
 8. Αξίζεις την αγάπη. Μην το αμφισβητήσεις ποτέ. Δώσε την πρώτος εσύ στον εαυτό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.