ΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΟΣ Ο ΧΥΜΟΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
Ο χυμός δαμάσκηνου φαίνεται να βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, είναι όμως προτιμότερο να καταναλώνουμε αυτόν ή τα φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα;
Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ίσως έχεις ακούσει ότι τα δαμάσκηνα είναι μια λύση στο πρόβλημά σου. Μάλιστα, για πολλούς αποτελούν το καλύτερο φυσικό «φάρμακο» για προβλήματα που αφορούν την κινητικότητα του εντέρου. Όχι μόνο τα φρούτα, αλλά και ο χυμός τους.
Η γαστρεντερολόγος Samita Garg από την Cleveland Clinic εξηγεί σε άρθρο της τους λόγους για τους οποίους την επόμενη φορά που θα πας σε ένα κατάστημα τροφίμων αξίζει να πάρεις κι έναν τέτοιο χυμό.
Το μυστικό που κρύβει ο χυμός δαμάσκηνου
Όπως αναφέρει η ειδικός, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι ο χυμός από δαμάσκηνα συμβάλλει στην βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου. Ανάμεσα σε αυτές και μια έρευνα του 2022, που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή φυσική διατροφική θεραπεία για τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει σορβιτόλη, μια φυσική σακχαρο-αλκοόλη που βρίσκεται σε διάφορα φρούτα δέντρων. Η σορβιτόλη βοηθά στη μάχη κατά της δυσκοιλιότητας με το να συγκρατεί νερό, να προσθέτει υγρασία στα κόπρανα κι έτσι να καθιστά πιο εύκολη την αποβολή τους. Επιπλέον, ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου και στη γρηγορότερη αποβολή τους.
Πόσο βοηθά η κατανάλωση του φρούτου
Πέρα από τον χυμό, η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα «πρέπει να θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής» σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας δυσκοιλιότητας.
Σε σύγκριση με τον χυμό δαμάσκηνου, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προσφέρουν πάνω από διπλάσια ποσότητα σορβιτόλης στην ίδια μερίδα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης, το φρούτο είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρος, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.
«Πάντα προτιμώ το φρούτο από τον χυμό, δεδομένης της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες», συμβουλεύει η Garg. Μην ξεχνάς, ακόμα, ότι οι χυμοί μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, κάτι που σίγουρα δεν ωφελεί τον οργανισμό σου.
Προσοχή στην ποσότητα
Στην κατανάλωση χυμού δαμάσκηνου χρειάζεται μέτρο. Σύμφωνα με την ειδικό, αν είσαι ενήλικας και τον δοκιμάζεις για πρώτη φορά, καλό είναι να ξεκινήσεις με 1/2 φλιτζάνι το πρωί. Αν ο οργανισμός σου ανταποκρίνεται θετικά, τότε μπορείς να καταναλώσεις ίση ποσότητα το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσει πέντε αποξηραμένα δαμάσκηνα που ισοδυναμούν με 1/2 φλιτζάνι χυμό.
Είναι σημαντικό να μην το παρακάνεις ούτε με τον χυμό ούτε με τα δαμάσκηνα, γιατί μπορεί να εμφανίσεις παρενέργειες, όπως διάρροια και φούσκωμα.
Σε κάθε περίπτωση, επικοινώνησε με τον γιατρό σου αν η δυσκοιλιότητα εμφανιστεί ξαφνικά, αν διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν εμφανίσεις και άλλα συμπτώματα.