iStock

ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Βρες την αθλητική σου προσωπικότητα και μάθε τι να κάνεις για να αυξήσεις τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από την προπόνησή σου.

Όπως έχουμε διαφορετικά γούστα όσον αφορά το φαγητό, τις ταινίες, τις διακοπές, έτσι έχουμε και διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τις αθλητικές μας δραστηριότητες. Η αθλητική μας προσωπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στα σπορ και στα είδη γυμναστικής που επιλέγουμε. Συνδέεται επίσης με τις τεχνικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε, προκειμένου να πάμε την προπονητική μας ρουτίνα ένα βήμα παρακάτω, αποκομίζοντας περισσότερα οφέλη.

Συνέχισε το διάβασμα και βρες ποιος από τους παρακάτω τέσσερις τύπους είναι αυτός που πλησιάζει περισσότερο τον δικό σου. Βρες, επίσης, πρακτικές συμβουλές για το τι μπορείς να κάνεις, ώστε ανάλογα με τον τύπο αυτόν να εξελίξεις το προπονητικό σου πρόγραμμα και να μην τα παρατήσεις.

Αθλητική προσωπικότητα Ά ή The Planner

Αν ανήκεις σε εκείνους που προτιμούν να έχουν όλα τα δεδομένα πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, τότε θα είσαι και λίγο επιφυλακτικός όσον αφορά τον τρόπο που προσεγγίζεις τη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης. Έχεις την τάση να έλκεσαι από δραστηριότητες με τις οποίες είσαι εξοικειωμένος και νιώθεις άνετα και τις περισσότερες φορές προτιμάς να τις κάνεις μόνος σου. Είσαι πλάσμα της συνήθειας, γι΄ αυτό επιλέγεις να δομήσεις την προπονητική σου ρουτίνα με βάση την επιστήμη, που κρύβεται πίσω από αυτό που κάνει ορισμένες ασκήσεις και δραστηριότητες ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Αν και η ικανότητά σου να ακολουθείς ένα πρόγραμμα είναι εντυπωσιακή, η σταδιακή ενσωμάτωση νέων ασκήσεων και δραστηριοτήτων στην τρέχουσα ρουτίνα σου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προπονητικής σου εμπειρίας, τόσο φυσιολογικά όσο και ψυχολογικά.

Athletic attractive woman doing push up exercise with medicine ball. Functional training

Πρακτικές συμβουλές

  • Για να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα και να μειώσεις την πλήξη, προσπάθησε να προσεγγίσεις μερικές από τις ασκήσεις και τις δραστηριότητες που κάνεις με έναν νέο τρόπο. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει το τρέξιμο στον διάδρομο, δοκίμασε να προσθέσεις μια διαλειμματική προπόνηση στη ρουτίνα σου. Αν κάνεις push-ups στο πάτωμα, δοκίμασε να τα εκτελέσεις πάνω σε μια μπάλα γυμναστικής.
  • Η προσθήκη εξοπλισμού, όπως οι ιμάντες, στο πρόγραμμά σου όχι μόνο βελτιώνει την προπονητική σου εμπειρία, αλλά σε βοηθά να προετοιμαστείς καλύτερα για τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η χρήση εξοπλισμού σου δίνει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσεις την προπόνησή σου στο σπίτι, σε εξωτερικούς χώρους, στο γυμναστήριο.

Αθλητική προσωπικότητα Β΄ ή The Go-Getter

Είσαι πρόθυμος να δουλέψεις σκληρά, σου αρέσει ο ανταγωνισμός (είτε προσπαθείς να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό είτε κάποιον άλλο), είσαι επιμελής. Αυτό που θες είναι να πετύχεις τους προσωπικούς σου στόχους. Ο χρόνος έχει σημασία για σένα, γι' αυτό είναι σημαντικό η γυμναστική που επιλέγεις να σου προσφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Αν και το πάθος σου για έναν υγιεινό, δραστήριο τρόπο ζωής είναι ακλόνητο, η άποψή σου για το fitness μερικές φορές τείνει να είναι λίγο άκαμπτη. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να περιορίσει τα οφέλη, που θα μπορούσες να αποκομίσεις από τη συμπερίληψη άλλων δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα γυμναστικής σου. Μιας και απολαμβάνεις τις προκλήσεις, το cross training (κυκλική ή διασταυρούμενη προπόνηση) μπορεί να σου προσφέρει μια αναζωογονητική σωματική και πνευματική εμπειρία.

iStock
People doing cross training in an health club. Industrial loft. They are doing a cross circuit.

Πρακτικές συμβουλές

  • Μείνε προσηλωμένος στους προσωπικούς σου στόχους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογίας, για να παρακολουθείς την πρόοδό σου, αλλά και για έμπνευση.
  • Επέτρεψε στο πάθος σου να εμπνεύσει κι άλλους. Οργάνωσε, π.χ., μια ομάδα τρεξίματος και προπονηθείτε για έναν μαραθώνιο.

Αθλητική προσωπικότητα Γ΄ ή The Social Butterfly

Σε ενδιαφέρει πολύ η κοινωνική του διάσταση του fitness. Θεωρείς σημαντικές τις σχέσεις που αναπτύσσεις στο πλαίσιο αυτό, καθώς και το να διασκεδάζεις παρέα με άλλους. Χάρη στη θετική σου ενέργεια, είσαι αρκετά ευέλικτος στον τρόπο που προσεγγίζεις την άσκηση, αν και συνήθως διστάζεις να λάβεις αποφάσεις, χωρίς να πάρεις τη γνώμη των άλλων.

Συχνά βάζεις τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων μπροστά από τις δικές σου, κάτι που μερικές φορές μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την επίτευξη των προσωπικών σου στόχων. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να έχεις κατά νου και τα δικά σου ενδιαφέροντα, επίπεδο ικανοτήτων, όταν σκέφτεσαι να εξερευνήσεις νέες δραστηριότητες.

Ποια αθλητική προσωπικότητα είναι πιο κοντά στη δική σου
iStock

Πρακτικές συμβουλές

  • Για να διασφαλίσεις την ευτυχία στο ταξίδι σου, ξεκίνα να ορίζεις στόχους για τον εαυτό σου που είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά προσδιορισμένοι. Η μέθοδος αυτή θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις μια στρατηγική και να μετατρέψεις γενικές ιδέες σε πραγματικότητα.
  • Πάρε πρωτοβουλίες και δώσε τη δυνατότητα σε άλλους να συμμετάσχουν στην προσπάθειά σου για μια καλύτερη ζωή. Μπορείς, π.χ., να  ξεκινήσεις μια ομάδα πεζοπορίας στην εργασία σου ή να γραφτείς σε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής με έναν φίλο σου.

Αθλητική προσωπικότητα Δ΄ ή The Adventurer

Δεν φοβάσαι να ρισκάρεις και να προκαλέσεις τον εαυτό σου. Το κέφι σου εμπνέει τους άλλους. Αν και θες να πετύχεις τους στόχους σου, συχνά παίρνεις παρορμητικές αποφάσεις, ειδικά εάν το πρόγραμμα ή το προϊόν παρουσιάζεται να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βαριέσαι εύκολα την ίδια ρουτίνα και γίνεσαι ανυπόμονος, αν δεν δεις τα αποτελέσματα που θες. Η ενασχόληση με μια ποικιλία δραστηριοτήτων, διατηρώντας ωστόσο ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, θα σου επιτρέψει να απολαμβάνεις τον ενθουσιασμό και την πρόκληση που φέρνει μαζί του κάτι καινούργιο, ενώ ταυτόχρονα τηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα.

Ποια αθλητική προσωπικότητα είναι πιο κοντά στη δική σου
iStock

Πρακτικές συμβουλές

  • Αν και οι εξωτερικές ανταμοιβές, όπως ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο ή ένα αθλητικό μασάζ, μπορεί να σε παρακινήσει να τηρήσεις ένα προπονητικό πρόγραμμα, αν θες να το τηρήσεις σε βάθος χρόνου, το εσωτερικό κίνητρο είναι το κλειδί. Η ανάπτυξη μιας θετικής στάσης για την άσκηση ξεκινά με τον εντοπισμό δραστηριοτήτων που σου αρέσουν, είτε πρόκειται για προπόνηση σε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα είτε για γυμναστική σε νερό. Η εστίαση στις θετικές εμπειρίες και τις επιτυχίες και ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων θα σε βοηθήσουν να διασφαλίσεις συνεχή πρόοδο.
  • Μην πιστεύεις όλα όσα διαβάζεις, ειδικά αν ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Εντόπισε αξιόπιστες πηγές στις οποίες μπορείς να απευθυνθείς, όταν χρειάζεσαι ποιοτικές πληροφορίες για την υγεία και τη φυσική κατάσταση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.