iStock

ΔΕΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ WALKING IN YOUR SHOES

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Το Walking in Your Shoes θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια μέθοδος που αξιοποιεί τη δύναμη της ενσυναίσθησης για να δυναμώσει το άτομο. Πώς λειτουργεί και σε ποια προβλήματα βοηθάει;

Λίγο πιο πέρα από τις παραδοσιακές μορφές θεραπείας, είτε αυτές αφορούν το σώμα, είτε την ψυχή, υπάρχουν και οι εναλλακτικές-συμπληρωματικές. Ίσως πολύς κόσμος να μην τις αποδέχεται ή να μην τις δοκιμάζει καν, υπάρχουν όμως ουκ ολίγοι άνθρωποι που ωφελούνται πραγματικά.

Μία από αυτές είναι και η Βιβή Στίγκα, οδοντίατρος και σύμβουλος ψυχικής υγείας, που έχοντας δει η ίδια αρκετά οφέλη από τη μέθοδο Walking in Your Shoes, θέλησε να μου τη συστήσει. «Τo WIYS μπήκε στη ζωή μου το 2012, μέσω ενός οδοντιατρικού ασθενή μου, που αργότερα έγινε φίλος και δάσκαλος. Εκείνος μου μίλησε γι' αυτό, μου κίνησε το ενδιαφέρον και θέλησα να το βιώσω, ώστε μέσα από αυτό να έρθω σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μου», μου λέει.

Walking In Your Shoes και συστημική αναπαράσταση

Το Walking In Your Shoes είναι μία βιωματική μέθοδος, η οποία ξεκίνησε από το θέατρο και την ψυχοθεραπεία στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1980. Οι ιδρυτές της, ο ψυχοθεραπευτής John F. Cogswell Ph.D και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Joseph Culp, «πάντρεψαν» ασυνείδητα τη μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης (η οποία ξεκίνησε την πορεία της την ίδια περίοδο στην Ευρώπη, αλλά εκείνοι δεν τη γνώριζαν) και το θέατρο, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν ο μεν τους θεραπευόμενούς του, ο δε τη θεατρική του ομάδα να εξελιχθούν περισσότερο.

Walking in your shoes
iStock

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι ένα τρόπος εργασίας που αναπτύχθηκε από τον συστημικό ψυχοθεραπευτή Bert Hellinger (1925-2019) στο πλαίσιο της οικογενειακής θεραπείας. Να θυμίσουμε ότι η Συστημική Ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μέλος ενός συστήματος (ανθρώπινα συστήματα είναι βασικά η οικογένεια, αλλά και μια εργασιακή ομάδα, μια σχολική τάξη κ.ο.κ.).

Καθώς σε κάθε σύστημα όλα τα μέλη συνδέονται μεταξύ τους, και μια αλλαγή σε ένα μέρος επιφέρει αλλαγές σε όλο το σύστημα, η μέθοδος της Συστημικής Αναπαράστασης έχει στόχο να αναπαραστήσει αυτό το σύστημα με τη βοήθεια μιας ομάδας ανθρώπων.

Κάθε θεραπευόμενος φέρνει ένα αίτημα που επιθυμεί να λύσει και επιλέγει τυχαία πρόσωπα μέσα από μια ομάδα, ως εκπροσώπους για ξεχωριστά στοιχεία του συστήματος στο οποίο αναφέρεται. Τα στοιχεία τα έχει ορίσει με τη βοήθεια του συντονιστή-θεραπευτή.

Επίσης, επιλέγει  ένα άτομο, για να εκπροσωπήσει τον/την ίδιο/α όπως «είναι» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε σχέση με το συγκεκριμένο σύστημα και θέμα. Στη συνέχεια, τοποθετεί τους εκπροσώπους στον χώρο σύμφωνα με το πώς «βλέπει» τη σχέση αυτών των στοιχείων.

Το πλεονέκτημα της εξωτερίκευσης αυτής της εικόνας είναι ότι μπορεί να τροποποιηθεί, πράγμα που βοηθάει στον εμπλουτισμό και μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της εσωτερικής εικόνας. Η «εικόνα λύσης» στην οποία καταλήγει η διαδικασία μπορεί μετά να επιδράσει με θετικό τρόπο στην προβληματική κατάσταση.

Walking in Your Shoes: Ένα βιωματικό εργαστήριο

Με παρόμοιο τρόπο, το WIYS λειτουργεί ως ένα βιωματικό εργαστήριο που αξιοποιεί μια ομάδα ανθρώπων για να βοηθήσει καθέναν από αυτούς (ή μόνο όποιον επιθυμεί) να διαπραγματευτεί κάποιο πρόβλημά του και να προσεγγίσει μια πιθανή λύση, που αδυνατούσε μέχρι πρότινος να βρει.

«Η διαδικασία είναι απλή», εξηγεί η κ. Στίγκα. «Ως αιτούσα μοιράζομαι το θέμα και ο συντονιστής ορίζει ποιος από τους συμμετέχοντες είναι αυτός που θα περπατήσει μέσα στο πεδίο. Ο περπατητής ξεκινά να κινείται στον χώρο και να εξηγεί για ποιον λόγο περπατάει ή στέκεται, πώς αισθάνεται το σώμα του, ποιες σκέψεις έρχονται, ποια συναισθήματα και ποιες διαισθήσεις. Με τη βοήθεια των ερωτήσεων του συντονιστή ξεδιπλώνονται σιγά σιγά αρκετά στοιχεία.

»Αυτά που αναδύονται κατά τη διαδικασία του περπατήματος τις περισσότερες φορές έχουν ομοιότητες με την πραγματικότητα. Βοηθούν στη βαθύτερη κατανόησή της, στην εξέλιξη και πολλές φορές στην απελευθέρωση από νόρμες πιθανόν δεσμευτικές για τη ζωή του».

Πώς λειτουργεί η ενσυναίσθηση στο Walking in Your Shoes

«Καταλυτικός παράγοντας είναι οι εικόνες που παράγονται όταν ένα σώμα κινείται/περπατάει. Αυτό κάνει τον θεραπευόμενο να συνειδητοποιεί αρκετά πράγματα», μου λέει ο Γιώργος Νάσιος, πιστοποιημένος συντονιστής και εκπαιδευτής της μεθόδου στην Ελλάδα και την Ελβετία.

Ο κ. Νάσιος καθοδηγεί το άτομο που περπατά, ώστε να ακούσει τις παρορμήσεις του σώματός του και έτσι να γίνει ο ρόλος που περπατά, αναφέροντας όλες τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις αισθήσεις και τις διαισθήσεις του.

Walking in your shoes
iStock

Πώς μπορεί να λειτουργεί κάτι τέτοιο; «Η πολύχρονη εμπειρία δείχνει πως ο ρόλος που περπατιέται έχει τις περισσότερες φορές θεαματικές ομοιότητες με την πραγματικότητα, πράγμα που επιδρά σε βάθος», λέει ο συνομιλητής μου, o οποίος έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία, θέατρο, τραγούδι και έχει εκπαιδευτεί από τον Christian Assel, ιδρυτή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου WIYS, και τον συνιδρυτή της μεθόδου, Joseph Culp.

«Η μέθοδος έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση και την πρόθεση. Για την ακρίβεια, συστηματοποιείται μέσω της πρόθεσης. Όταν έχεις την πρόθεση να δεις τα πράγματα από την οπτική του άλλου, να μπεις στα παπούτσια του και να αφεθείς, τότε θα συντονιστείς. Αυτό δεν σημαίνει ενσυναίσθηση;» λέει ο κ. Νάσιος.

Η μέθοδος, που μοιράζεται τις ίδιες αρχές με τη δραματοθεραπεία, έχει τις ρίζες της στις αρχαίες παραδόσεις της ανθρωπότητας και βασίζεται στο συλλογικό ασυνείδητο, στις πληροφορίες που έχουμε όλοι καταγεγραμμένες στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, οι οποίες ενεργοποιούνται με την κίνηση του σώματος.

«Είναι μια τεχνική που εμπλέκει σώμα και ψυχή και χρησιμοποιεί τις έμφυτες ικανότητές μας στην ενσυναίσθηση. Περιλαμβάνει ενσυνειδητότητα, κίνηση, βαθιά ενσυναίσθηση, διαίσθηση, όλα αυτά που αποκαλούμε σοφία του σώματος, τη δύναμη της επίγνωσης να ξεσκεπάζει κρυμμένες πληροφορίες. Όχι τυχαία, η μέθοδος μοιράζεται πολλά κοινά με τις σωματικές τεχνικές απελευθέρωσης του τραύματος», εξηγεί ο ίδιος.

Σε ποια προβλήματα μπορεί να βοηθήσει;

Ο κ. Νάσιος, που έχει μετεκπαιδευτεί στα τραύματα, δηλώνει ότι τα βιωματικά εργαστήρια του WIYS έχουν βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους να επιλύσουν θέματα προσωπικά, θέματα σχέσεων, φόβους, άγχος, θλίψη, ακόμη και ψυχοσωματικές ασθένειες.

Ένα ομαδικό βιωματικό εργαστήριο διαρκεί περίπου 8 ώρες και μπορεί να επεξεργαστεί 7-9 διαφορετικά θέματα/αιτήματα. Το κάθε θέμα χρειάζεται από 10 λεπτά μέχρι μιάμιση ώρα για να δουλευτεί, ενώ πραγματοποιούνται και ατομικές συνεδρίες.

Η κ. Στίγκα αναφέρει ότι ένα βιωματικό εργαστήριο αγγίζει με κάποιον τρόπο όλους τους συμμετέχοντες, γιατί ταυτίζονται κι εκείνοι, φωτίζονται και πλευρές του δικού τους εαυτού και οδηγούνται ίσως σε νέα φωτεινότερα μονοπάτια.

«Τα θέματα που ζήτησα να περπατηθούν αφορούσαν τον εαυτό μου, το παιδί μέσα μου, τις αντιστάσεις μου να δω καθαρά τη ζωή μου, αλλά και κάποια αρνητικά συναισθήματά μου. Μετά την πρώτη φορά, ακολούθησαν κι άλλες πολλές, στις οποίες συμμετείχα ως αιτούσα αλλά και ως περπατήτρια. Κάθε φορά τα εργαστήρια αυτά ήταν για μένα ένα φως που έπεφτε πάνω στην αλήθεια. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στη μέθοδο, την οποία έχω εντάξει πλέον και στις συνεδρίες με τους δικούς μου θεραπευόμενους ως σύμβουλος ψυχικής υγείας», αναφέρει.

Αν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη διαδικασία δεν σας αδικούμε. Είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται με λόγια αν δεν το ζήσεις. Στο παραπάνω βίντεο όμως μπορείτε να πάρετε μια ιδέα.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.