iStock

5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αν ξυπνάς το πρωί και νιώθεις κουρασμένος/η και το σώμα σου άκαμπτο και βαρύ, τότε μάλλον το στρώμα του κρεβατιού σου φωνάζει «αλλαγή»!

Οι λόγοι που προκαλούν κούραση, αϋπνία και όποια άλλα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι πολλοί. Ένας από αυτούς ίσως είναι το στρώμα του κρεβατιού σου.

Επειδή, αν μη τι άλλο, το στρώμα πρέπει να μας παρέχει έναν πραγματικά ξεκούραστο ύπνο, ας δούμε 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσεις με ένα καινούργιο. Μην ξεχνάς ότι ο καλής ποιότητας ύπνος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά.

1. Το στρώμα του κρεβατιού σου είναι παλιό

Με λύπη σου ανακοινώνουμε ότι κανένα στρώμα δεν έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει για πάντα. Η διάρκεια ζωής κάθε στρώματος, βέβαια, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο κατασκευαστής και ο τύπος του. Σε γενικές γραμμές, αν ένα στρώμα έχει ξεπεράσει το όριο των 8-10 χρόνων, είναι σημαντικό να αντικαθίσταται. Μην περιμένεις να παρουσιαστεί κάποιο εμφανές πρόβλημα για να το αλλάξεις. Η ηλικία του στρώματος από μόνη της αρκεί.

2. Υποφέρεις από ορθοπεδικά προβλήματα

Τα προβλήματα στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη αποτελούν από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις ενός κακού ύπνου, που οφείλονται κυρίως στη μη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Από τη μεριά του, αυτό μπορεί να οφείλεται στη στάση στην οποία κοιμόμαστε, αλλά μπορεί και να φταίει ο τύπος του στρώματος που χρησιμοποιούμε.

Στην τελευταία περίπτωση, τη λύση δίνουν τα ορθοπεδικά στρώματα, τα οποία παρέχουν την κατάλληλη στήριξη, ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει στη θέση της.

iStock
Mature couple are setting up their bed in their new home.

3. Έχεις πάρει ή έχεις χάσει κιλά

Η μεταβολή του σωματικού σου βάρους συχνά επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σου. Αν πήρες κιλά, ένα πολύ μαλακό στρώμα θα έχει ως αποτέλεσμα η σπονδυλική σου στήλη να μην υποστηρίζεται επαρκώς. Από την άλλη, αν έχασες βάρος, σίγουρα ένα σκληρό ορθοπεδικό στρώμα δεν είναι το κατάλληλο για σένα. Φρόντισε, λοιπόν, να ζητήσεις μερικές προτάσεις από τον υπεύθυνου του καταστήματος που θα επισκεφτείς, ώστε να επιλέξεις εκείνο που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες σου ανάγκες.

4. Μήπως κοιμάσαι μπρούμυτα;

Καλώς ήρθες στο κλαμπ! Αυτή η στάση ύπνου, εκτός από αγαπημένη σου, είναι και η πιο ζεστή. Έλα όμως που ένα λάθος στρώμα κρεβατιού είναι ικανό να παραμορφώσει τη σπονδυλική σου στήλη, προκαλώντας χρόνιους πόνους.

Το καλύτερο στρώμα για εσένα που κοιμάσαι μπρούμυτα δεν είναι ούτε πολύ σκληρό (γιατί θα υποφέρεις από την πίεση στη λεκάνη και τα γόνατα), ούτε πολύ μαλακό (γιατί η σπονδυλική στήλη δεν θα υποστηρίζεται σωστά).

iStock
Shot of a mature man lying on his bed and sleeping

5. Ίσως το στρώμα του κρεβατιού σου «φιλοξενεί» βακτήρια

Ας πούμε αλήθειες: Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να εστιάζουμε στην καθαριότητα μόνο όταν βλέπουμε κάτι βρώμικο, με αποτέλεσμα να αγνοούμε την ύπαρξη των αόρατων μικροοργανισμών που βρίσκονται στο κρεβάτι μας. Το στρώμα, όμως, είναι εξαιρετική φωλιά για βακτήρια και ακάρεα, τα οποία ακόμα κι αν δεν μεταδίδουν ασθένειες, μας προκαλούν συχνά αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Ο καθαρισμός μπορεί μόνο να περιορίσει το πρόβλημα, γι' αυτό καλύτερα να προμηθευτείς ένα καινούργιο στρώμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.