iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους πόνους που μπορεί να σε επισκεφτούν και να μείνουν μαζί σου μόνιμα... Μπορείς να κάνεις κάτι για να απαλλαγείς; Πότε πρέπει να δεις έναν γιατρό και πότε η γυμναστική είναι αρκετή για να λειτουργήσει ως φάρμακο;

Τον πρώτο πόνο στον αυχένα τον ένιωσες πριν χρόνια, όταν, έχοντας στραβοκοιμηθεί ένα βράδυ, ξύπνησες πιασμένος, μην μπορώντας να στρίψεις το κεφάλι σου. Από τότε, ο αυχένας σου σε ενόχλησε ξανά μετά από πολλές ώρες στο γραφείο ή μετά από πολλές ώρες στο τιμόνι.

Τώρα, κάθε φορά που φεύγεις από το γραφείο, που οδηγείς ή που ξεχνιέσαι σκρολάροντας λίγο παραπάνω στην οθόνη του κινητού, ο σχεδόν μόνιμος πόνος που έχεις στην περιοχή του αυχένα γίνεται πιο έντονος και νιώθεις να σε σφίγγει βασανιστικά.

Τι συμβαίνει και με τα χρόνια ο αυχένας σου πονάει καθημερινά; Είναι αυτό που αποκαλούμε αυχενικό σύνδρομο; Πότε πρέπει να δεις γιατρό και τι μπορείς να κάνεις για να περάσει – αν περάσει ποτέ;

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο που βασανίζει πολύ κόσμο

Καταρχάς, το αυχενικό σύνδρομο δεν είναι ο πιο σωστός τρόπος να αποκαλέσεις το πρόβλημά σου, καθώς δεν πρόκειται για επιστημονικό όρο, αλλά για μια εκλαϊκευμένη απλοποίηση που αφορά μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή του αυχένα και μπορεί να αντανακλούν στους ώμους, την πλάτη και τα χέρια.

Όπως αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρουργός Ιωάννης Καρνέζης, «ο σωστός όρος θα ήταν αυχενικά σύνδρομα, μια και πρόκειται για περισσότερα του ενός προβλήματα που έχουν ως αίτια παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης».

Πόνος στον αυχένα
iStock

Έτσι , οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών μπορεί να ονομαστεί γενικόλογα αυχενικό σύνδρομο, αλλά αυτό μάλλον δεν θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπισή του. Άρα, προτείνουμε να εστιάσεις στα δικά σου συμπτώματα, να τα περιγράψεις στον γιατρό και να βρείτε μια εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Πόνος στον αυχένα: Πότε να πας στον γιατρό

Ο επίμονος και έντονος πόνος που συνοδεύεται από δυνατούς πονοκεφάλους και μουδιάσματα στα χέρια είναι ένας λόγος να σε στείλει στον γιατρό. Κάτι πιο σοβαρό μπορεί να οφείλεται σε εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται ως δισκοπάθεια (προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει κάποιο νεύρο) σε νεαρότερες ηλικίες, ή και ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες.

Όλα αυτά, βέβαια, ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει βάσει του ιστορικού και συγκεκριμένων απεικονιστικών εξετάσεων. Τι γίνεται όμως με τον δικό σου, επίμονο, σχεδόν καθημερινό πόνο; Αυτόν που σε σφίγγει και σε κάνει να αποζητάς ένα καλό μασάζ σε καθημερινή βάση – το οποίο βέβαια δεν μπορείς να απολαμβάνεις; Μπορεί να περάσει αυτός ο πόνος ή θα πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί του;

Πού οφείλεται (συνήθως) ο πόνος στον αυχένα

Οι βασικές αιτίες για τον καθημερινό αυχενικό πόνο, που συνήθως είναι μυϊκής αιτιολογίας, έχουν να κάνουν με την κακή στάση του σώματος. Το ότι κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο, με τα χέρια κρεμασμένα, το κεφάλι ελαφρώς σκυμμένο και τους ώμους ανασηκωμένους μπορεί να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους μυς της περιοχής.

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική χρήση του κινητού, του τάμπλετ ή του λάπτοπ. Το σύνδρομο Tech Neck ,όπως ονομάζεται, οφείλεται στο ότι το κεφάλι σκύβει όλο και περισσότερο προς τα εμπρός και απομακρύνεται από το κέντρο ισορροπίας. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μύες του αυχένα και της ωμοπλάτης», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, ορθοπεδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης.

Εξίσου επιβαρυντικό είναι:

  • να σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ ή στο κρεβάτι, βλέποντας τηλεόραση με το κεφάλι σου να στηρίζεται στο κεφαλάρι,
  • το είδος της δουλειάς σου, που μπορεί να απαιτεί έντονη κάμψη ή έκταση του αυχένα,
  • η πολύωρη καθιστική εργασία, εφόσον η στάση του σώματος είναι κακή και οι μύες της σπονδυλικής στήλης αγύμναστοι.

Τέλος, το στρες μπορεί να βλάψει την περιοχή του αυχένα με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Προσπάθησε να παρατηρήσεις το σώμα σου, όταν στρεσάρεσαι. Συνήθως σφίγγουμε ασυνείδητα τους μυς του προσώπου, του αυχένα και των ώμων. Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστικό το ελαφρύ ανασήκωμα των ώμων, όταν κάτι μας απασχολεί.

Πλην όμως αυτό το ανασήκωμα, σε συνδυασμό με το σφίξιμο (τη λεγόμενη μυϊκή τάση), είναι ικανά να καταπονήσουν τους μυς της περιοχής και να προκαλέσουν παρατεταμένο πόνο ή έντονη ενόχληση.

Γιατί η άσκηση θα σε βοηθήσει

«Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να χάνουμε τη δύναμη στους εκτείνοντες θωρακικούς μυς και αποκτούμε την τάση να γέρνουμε το κεφάλι μπροστά, καταπονώντας τις ωμοπλάτες και τον αυχένα. Εάν μπορείτε να δυναμώσετε αυτούς τους μυς και να τραβάτε τους ώμους προς τα πίσω, θα έχετε μικρότερη κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός κι έτσι θα μειωθεί ο πόνος» εξηγεί ο κ. Σταραντζής.

Πόνος στον αυχένα
iStock

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ζεις με τον πόνο στον αυχένα. Αν δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρότερο, αλλά στη συνήθη μυϊκή καταπόνηση της περιοχής, μπορεί να περάσει με σωστή στάση, γυμναστική και ενδεχομένως (ανάλογα με το πόσο έντονος ή χρόνιος είναι) φυσιοθεραπεία.

5 απλές ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα

Πάμε να δούμε μερικές ενδεικτικές ασκήσεις ή τροποποιήσεις που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου;

Άσκηση #1

Γείρε το κεφάλι σου μπροστά σαν να προσπαθείς να αγγίξεις με το σαγόνι σου το στήθος. Έπειτα επανάφερε το κεφάλι σου στην αρχική του θέση. Στη συνέχεια, στρίψε το κεφάλι σου αργά προς τα δεξιά, σαν να κοιτάς κάποιον που κάθεται δίπλα σου.

Στην περίπτωση αυτή, φέρνεις το σαγόνι σου πάνω από το δεξί σου ώμο. Επίστρεψε αργά στην αρχική θέση. Επανάλαβε την ίδια κίνηση και από την αριστερή πλευρά. Φρόντισε το σώμα να μένει σταθερό και να μην ακολουθεί το κεφάλι. Απόφυγε, επίσης, τις κυκλικές κινήσεις.

Άσκηση #2

Κάτσε αναπαυτικά σε μια καρέκλα και κράτα την πλάτη σου ίσια. Πλέξε τα χέρια σου στο πίσω μέρος του κεφαλιού και άφησε το κεφάλι σου να πέσει αργά-αργά μπροστά, παρασυρόμενο από το βάρος του.

Ζητούμενο είναι το πηγούνι να πλησιάσει προς το στήθος σου. Μην το σπρώξεις με δύναμη! Μείνε σε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα και επανάφερε το κεφάλι σου στην αρχική του θέση. Επανάλαβε την ίδια άσκηση 1-2 φορές.

Άσκηση #3

Είναι γνωστή και ως «πέρασμα της κλωστής από τη βελόνα». Στάσου στα 4 στο πάτωμα, χωρίς να σφίγγεις το σώμα σου. Τέντωσε το δεξί χέρι στο πλάι και άφησε το κεφάλι να ακολουθήσει με το βλέμμα, κοιτάζοντας ελαφρώς ψηλά. Πάρε μια εισπνοή καθώς στρέφεις και το στήθος σου προς τη δεξιά μεριά του ανασηκωμένου χεριού.

Στη συνέχεια φέρε το ίδιο χέρι κάτω από το στήθος, ακολούθησε το με το κεφάλι και στρίψε τον κορμό σου, χαμηλώνοντας, ώστε το δεξί χέρι να περάσει κάτω από το αριστερό που σε στηρίζει στο πάτωμα.

Άσκηση #4

Αυτή η διάταση αφορά τόσο τους μυς του αυχένα, όσο κι εκείνους της ωμοπλάτης. Βάλε το δεξί σου χέρι πίσω από την πλάτη σου και κράτησέ το με το αριστερό σου. Τράβηξε απαλά το χέρι προς το αριστερό πόδι. Γείρε το αριστερό αυτί προς τον αριστερό ώμο και μείνε σε αυτή τη στάση για 20 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε από την άλλη πλευρά.

Άσκηση #5

Πόνος στον αυχένα
iStock

Αυτή η διάταση είναι γνωστή και ως «στάση της αγελάδας» και στοχεύει σε πολλούς μυς, συμπεριλαμβανομένων των ώμων. Λύγισε το αριστερό σου χέρι πίσω από το κεφάλι σου. Φέρε το δεξί σου χέρι πίσω από την πλάτη και πιάσε με αυτό το αριστερό σου χέρι. Κράτησε για 10 δευτερόλεπτα και επανέλαβε από την άλλη πλευρά.

Εάν δεν μπορείς να φτάσεις στα δάχτυλα του άλλου χεριού, χρησιμοποίησε μια πετσέτα για βοήθεια. Κράτησε την πετσέτα με το χέρι που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σου και πιάσ' την με το άλλο χέρι, τραβώντας απαλά.

Άσκηση και παρατήρηση

Αν επαναλαμβάνεις καθημερινά αυτές τις ασκήσεις, σηκώνεσαι συχνά από τη θέση σου στο γραφείο και κάνεις διατάσεις, και έχεις το νου σου στο ασυνείδητο μυϊκό σφίξιμο και το ανασήκωμα των ώμων που μπορεί να προέρχεται από το στρες, έχεις πολλές πιθανότητες ο πόνος του αυχένα που νιώθεις σαν ένα μόνιμο σφίξιμο εδώ και αρκετό καιρό να υποχωρήσει και να εξαφανιστεί.

Εντωμεταξύ, ένα μπαλάκι μασάζ μπορεί να αποδειχτεί πολύ ανακουφιστικό τις ώρες που νιώθεις έντονη μυϊκή τάση (σφίξιμο) στην περιοχή. Εμείς, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.