iStock

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ

Είναι η μεριά της καρδιάς ή του συκωτιού που ενδείκνυται για καλύτερο ύπνο; Ποιοι πρέπει να επιλέγουν την καθεμία;

Σίγουρα δεν αποτελεί ερώτημα για να χάσεις τον ύπνο σου, αλλά αν είσαι από αυτούς που κοιμούνται στο πλάι –και πολύ καλά κάνεις– θα έχεις κάποτε αναρωτηθεί ποιο πλάι είναι το «σωστό». Θα έχεις, επίσης, παρατηρήσει πως υπάρχει σίγουρα κάποια μεριά, είτε η αριστερή είτε η δεξιά, που σε βολεύει περισσότερο και πως αν αναγκαστείς για κάποιον λόγο να την αλλάξεις, μπορεί πραγματικά να δυσκολευτείς. Αν έχεις υπάρξει έγκυος, καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ.

Οι ειδικοί, όμως, τι λένε; Είναι η μεριά της καρδιάς ή του συκωτιού και της χολής που ενδείκνυται για καλύτερο ύπνο; Και μπορεί η μεριά που κοιμόμαστε να επηρεάσει με κάποιον τρόπο την υγεία μας; Η απάντηση φαίνεται πως είναι και σε αυτή την περίπτωση εξατομικευμένη και αφορά περισσότερο ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις.

Πότε να κοιμάσαι από την αριστερή μεριά

Αν υποφέρεις από καούρες (δηλαδή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ίσως έχει παρατηρήσεις πως σε βολεύει περισσότερο να κοιμάσαι από την αριστερή σου μεριά. Και δεν έχεις καθόλου άδικο, αφού έχει αποδειχθεί πως η δεξιά μεριά μπορεί να επιδεινώσει τέτοια επεισόδια. Αυτό συμβαίνει, όπως λέει ο γαστρεντερολόγος Dr. Ali Rezaie, «λόγω της θέσης του στομάχου που όταν κοιμόμαστε στα δεξιά πιέζει το τελευταίο τμήμα του οισοφάγου».

Ο γιατρός τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στην αριστερή μεριά για άτομα που δεν υποφέρουν από καούρες. Υπογραμμίζει, πάντως, πως πέρα από τη μεριά τα άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές ωφελούνται αν ανυψώσουν μερικά εκατοστά και το κεφάλι τους, είτε με ένα μαξιλάρι είτε σηκώνοντας λίγο το στρώμα από την πάνω μεριά.

Τέλος, η αριστερή μεριά συνιστάται σύμφωνα με τους επιστήμονες και στις εγκύους, καθώς όπως λένε μπορεί να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος τόσο για τις ίδιες όσο και για τα μωρά τους, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο που το μωρό είναι πλέον μεγαλύτερο.

Είναι προτιμότερο να κοιμάσαι από την αριστερή ή τη δεξιά σου μεριά;
iStock

Πότε να κοιμάσαι από τη δεξιά μεριά

Τη δεξιά μεριά φαίνεται πως συνιστάται να επιλέγουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιαγγειακή τους υγεία. Μάλιστα, υπάρχουν μελέτες που καταλήγουν στο ότι άτομα με διαγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια δεν θα πρέπει να κοιμούνται από την αριστερή μεριά, ώστε η καρδιά να μην πιέζεται και να μπορεί να αντλεί αίμα ανενόχλητη.

Όπως όμως αναφέρθηκε και παραπάνω, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι άτομα χωρίς τέτοια προβλήματα θα τα εμφανίσουν εξαιτίας αυτής της μεριάς ύπνου.

Πώς να μην κοιμάσαι

Σε κάθε περίπτωση, είτε η μία είτε η άλλη μεριά μπορεί να έχει τα οφέλη της για το 60% των ενηλίκων που επιλέγουν τον ύπνο στο πλάι: μειώνει το ροχαλητό, αποτρέπει την υπνική άπνοια, μπορεί να ανακουφίζει από διάφορους πόνους.

Είναι προτιμότερο να κοιμάσαι από την αριστερή ή τη δεξιά σου μεριά;
Pexels - Pixabay

Αυτό που ιδανικά πρέπει να αποφεύγουμε είναι να κοιμόμαστε μπρούμυτα. Ο ένας λόγος είναι ότι ο ύπνος στο στομάχι μπορεί να είναι επιβαρυντικός για τη διαδικασία της χώνεψης, όπως λέει και ο Dr. Ali Rezaie. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την κακή εργονομία της σπονδυλικής στήλης, η οποία βρίσκεται σε μια αφύσικη υπερέκταση αν το κάτω μέρος του σώματος δεν υποστηρίζεται σωστά και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τυχόν πόνο στη μέση ή τον αυχένα.

Αν υποφέρεις από τέτοιους πόνους, ίσως είναι πιο ανακουφιστικός ο ύπνος ανάσκελα, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν φαίνεται να βλάπτει κάπου, πέρα ίσως από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η πρηνηδόν (μπρούμυτα) στάση ύπνου, όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο άρθρο, μπορεί ίσως να βοηθήσει στην υπνική άπνοια και στη μείωση του ροχαλητού.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες καταλήγουν πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την καλύτερη υγεία και ευεξία μας είναι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μας. Η στάση που μας επιτρέπει να ευχαριστηθούμε πραγματικά τον ύπνο μας είναι τελικά αυτή που πρέπει να επιλέγουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.