iStock

ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΝΟΥ» ΕΧΕΙΣ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά η κατανόηση των νυχτερινών σου συνηθειών ίσως είναι το κλειδί για έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο.

Κοιμάσαι βαριά και δεν καταλαβαίνεις τίποτα κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ή είσαι από αυτούς που ακούνε ακόμα και τους πιο ανεπαίσθητους θορύβους στον ύπνο; Μήπως δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς κάθε φορά που πέφτεις στο κρεβάτι ή με το που ακουμπήσεις το κεφάλι στο μαξιλάρι έχεις ήδη αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα;

Όποιες ιδιορρυθμίες κι αν έχει κανείς στον ύπνο το να γνωρίζει την προσωπικότητα ύπνου του/της μπορεί να τον/τη βοηθήσει να προσαρμόσει τις συνήθειές του αναλόγως και επομένως να ξεκουράζεται καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα παραπάνω εξήγησε στην ιστοσελίδα Today.com η Shelby Harris, κλινική ψυχολόγος και ειδική σε θέματα ύπνου, η οποία μίλησε στο μέσο για τις «προσωπικότητες ύπνου».

5 προσωπικότητες ύπνου. Εσύ σε ποια ανήκεις;

1. Εκείνοι που έχουν έναν «πολυάσχολο» εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία κάνουν αγωνιώδεις σκέψεις ή βιώνουν άγχος όταν προσπαθούν να κοιμηθούν. «Ή είναι απλά ότι (η) ένταση του ήχου στον εγκέφαλό σας είναι στο 10 και δεν μπορείτε να τη χαμηλώσετε», ανέφερε η Harris προκειμένου να κάνει πιο κατανοητή την κατάσταση.

Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσπαθήσετε να «αδειάσετε» το μυαλό σας και να μειώσετε το άγχος. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με διαλογισμό ή κρατώντας ένα ημερολόγιο ή μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να φέρετε εις πέρας.

ύπνος
iStock

2. Όσοι επηρεάζονται έντονα από τη θερμοκρασία

Το να επηρεάζεται κάποιος από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι παράλογο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που συχνά ξυπνούν ιδρωμένοι ή νιώθοντας έντονο κρύο.

Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να ανήκουν οι άνθρωποι που τείνουν να έχουν εξάψεις, όπως γυναίκες που είναι στην περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση, εξηγεί μεταξύ άλλων η Harris.

Σε αυτή την περίπτωση είναι βοηθητικό να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας στη σωστή για τον ύπνο θερμοκρασία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι γύρω στους 18-20°C. Αν κοιμάστε με τον σύντροφό σας, δεν χρειάζεται να επιλέξετε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά παπλώματα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

ύπνος
iStock

3. Οι ευαίσθητοι στους θορύβους κατά τη διάρκεια του ύπνου

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους θορύβους του περιβάλλοντος. Μερικές φορές, όμως, οι «ευαίσθητοι» στον ύπνο αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα συμπτώματα που σχετίζονται με την αϋπνία. Αν έχετε αϋπνία, μπορεί απλώς να είστε σε επιφυλακή για οτιδήποτε αποτελεί πιθανή απειλή για τον ύπνο σας, οτιδήποτε θα μπορούσε να σας ξυπνήσει, εξηγεί η Harris. Και αν αυτό συμβαίνει, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε πρώτα την αϋπνία.

Επιπλέον, αν το πρόβλημα εντοπίζεται απλώς στους θορύβους δοκιμάστε να φορέσετε ακουστικά που μπλοκάρουν τον θόρυβο ενώ αν προτιμάτε ωτοασπίδες, φροντίστε να ρωτήσετε προηγουμένως τον γιατρό σας γιατί δεν θεωρούνται όλες ασφαλείς για τον ύπνο.

4. Ο πρωινός και ο βραδινός τύπος ύπνου

Η Harry αναφέρεται σε αυτές τις δύο κατηγορίες ως εξής: Οι πρώτοι είναι τα «πρωινά πουλιά», δηλαδή όσοι κοιμούνται αρκετά αλλά ξυπνούν πολύ νωρίς. Οι δεύτεροι οι «κουκουβάγιες της νύχτας», δηλαδή όσοι κοιμούνται αρκετά αλλά πολύ αργά.

Αν θέλετε να αλλάξετε αυτό το πρόγραμμα ύπνου, σκεφτείτε ότι μπορεί να έχετε υιοθετήσει συνήθειες που σαμποτάρουν αυτή την προσπάθεια. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε πολύ δραστήριοι πριν ξαπλώσετε ή να έχετε πολύ φως στο δωμάτιο το πρωί. Όπως συμβουλεύει η ειδικός, αξίζει επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας για λήψη βοήθειας όπως η μελατονίνη, που σε χαμηλή δόση μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το πρόγραμμα του ύπνου.

ύπνος
iStock

5. Παρόλο που κοιμάστε αρκετά ξυπνάτε κουρασμένοι;

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι κοιμούνται καλά αλλά στην πραγματικότητα άλλοι παράγοντες να εμποδίζουν την καλή ποιότητα ύπνου. Αυτοί μπορεί να είναι η άπνοια ύπνου, η ναρκοληψία ή η υπερβολική φαρμακευτική αγωγή πριν από τον ύπνο.

Εάν κοιμάστε αρκετά αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι, αξίζει να μιλήσετε με έναν ειδικό ύπνου για πιθανά υποκείμενα ζητήματα.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.