Ο AMBASSADOR ΤΟΥ AFF ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ: «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ»

Καθώς το ATHENS FITNESS FESTIVAL ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχτεί ασκούμενους αλλά και αρχάριους που θέλουν να διασκεδάσουν κάνοντας γυμναστική, «ανακρίνουμε» τον ambassador του event, Γιώργο Ξηρό, για τη σημασία της άσκησης, τις δικές του συνήθειες, αλλά και το πώς μπορούμε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να κάνουμε γυμναστική.

Το ATHENS FITNESS FESTIVAL,  που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαΐου στην ΑΚΤΗ Βουλιαγμένης, είναι μια γιορτή για το fitness στην οποία θα πάρουν μέρος πάνω από 120 trainers από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε 10 διαφορετικά stages.

Καλλισθενική γυμναστική, Functional (η λειτουργική προπόνηση είναι ένα παγκόσμιο trend με ασκήσεις οι οποίες προσομοιάζουν σε καθημερινές κινήσεις του ανθρώπου), χορός, γιόγκα, Pilates, στατική ποδηλασία, μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά και aqua aerobics είναι μερικά από τα προπονητικά αντικείμενα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στο ATHENS FITNESS FESTIVAL αν είναι αρχάριος, ή, εφόσον είναι ήδη ασκούμενος, να ασκηθεί πιο δυναμικά, με την καθοδήγηση κορυφαίων εκπαιδευτών από όλον τον κόσμο

Το ATHENS FITNESS FESTIVAL, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, με την καινοτομία της δυνατότητας άθλησης και μέσα στο νερό της θάλασσας, έχει στόχο να προσφέρει μια όμορφη και διασκεδαστική εμπειρία σε όσους το επισκεφθούν.

«Θέλουμε να συνδυάσουμε τον ελληνικό ήλιο, τη θάλασσα και την έναρξη του καλοκαιριού με τη φυσική δραστηριότητα. Ο κόσμος, πολλές φορές, έχει στο μυαλό του τη γυμναστική σαν μια ταλαιπωρία και δεν θέλει να ασκείται. Θέλουμε να του δείξουμε ότι δεν είναι έτσι», μου λέει ο Γιώργος Ξηρός, Ambassador του ATHENS FITNESS FESTIVAL, o οποίος έχει διοργανώσει περισσότερα από 30 Πανελλήνια Συνέδρια Fitness σε Ελλάδα και Κύπρο, και πάνω από 20 fitness events.

Athens Fitness Festival

Και ενώ το πρόγραμμα του ATHENS FITNESS FESTIVAL έχει ήδη αναρτηθεί, το ίδιο και όσα καινούργια μπορούμε να δούμε εκεί σε σχέση με πέρσι, εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα με τον ίδιο τον κ. Ξηρό, για να εμβαθύνουμε όχι μόνο στο πνεύμα της διοργάνωσης αλλά και του ίδιου του fitness.

– Έχουμε καταλάβει τι θα κερδίσει ένας ασκούμενος φεύγοντας από το Athens Fitness Festival. Τι έχει όμως να πάρει ένας αμύητος στη γυμναστική; Γιατί να έρθει ως εκεί;

Το καλύτερο που έχει να κερδίσει είναι το κίνητρο. Θα καταλάβει ότι η φυσική δραστηριότητα δεν είναι τιμωρία, ούτε ταλαιπωρία, αλλά χαρά, ευεξία και καλή υγεία. Και θα το καταλάβει αυτό επειδή θα μπορέσει να κάνει και το μπάνιο του, να φέρει και τα παιδιά του μαζί, να ασκηθεί στον όμορφο εξωτερικό χώρο της ακτής Βουλιαγμένης, να ακούσει όμορφες μουσικές.

– H γυμναστική σε εξωτερικό χώρο προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με το φυσικό φως και το περιβάλλον. Είναι κάτι που θα πρέπει να ενισχύσουμε στην Ελλάδα. Τι είδους γυμναστική μπορούμε να κάνουμε έξω;

Εκτός από το τρέξιμο και το ποδήλατο σε ελεύθερο επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε και στατικό ποδήλατο. Αλλά και οποιαδήποτε μορφή άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως θα δείξουμε στο Athens Fitness Festival. Επίσης, Pilates και γιόγκα. Η άσκηση είναι κάτι που μπορεί να γίνει παντού.

Μπορεί να γίνει πρωτίστως με το βάρος σώματος και δευτερευόντως με μικρό εξοπλισμό, τον οποίο μπορείς να αγοράσεις ή να βρεις πρόχειρο οπουδήποτε με ένα πολύ χαμηλό κόστος. Αρκεί να έχεις έναν σωστό εκπαιδευτή που θα σε κατευθύνει με ασφάλεια, ιδίως αν είσαι αρχάριος.

Athens Fitness Festival

Πολλοί καταφεύγουν βέβαια στη λύση του application, αλλά χωρίς τον κατάλληλο εκπαιδευτή να σε κατευθύνει σωστά στο ξεκίνημά σου, έχεις αρκετές πιθανότητες να τραυματιστείς και να μην πάρεις τα οφέλη της άσκησης.

– Έχω την αίσθηση ότι και με έναν personal trainer μπορείς να τραυματιστείς. Διότι συχνά οι γυμναστές μοιάζει να μην καταλαβαίνουν τις αντοχές του ασκούμενου και μπορεί να τον πιέσουν, ίσως επειδή νιώθουν οι ίδιοι δυνατοί. Ποια θα ήταν μια σωστή προσέγγιση;

Ξεκινάω από τον ασκούμενο ως προς την επιλογή του: θα πρέπει να αλλάξει trainer αν νιώσει κάτι τέτοιο. Ο trainer θα πρέπει να κατευθύνει και να καθοδηγεί σωστά τον ασκούμενο σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει λοιπόν, πρώτον, να είναι ίδιος μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Δεύτερον, έχει ενσυναίσθηση. Τρίτον, να γνωρίζει πολύ καλά τα πρωτόκολλα, τα οποία ξεκινάνε από το εύκολο στο δύσκολο και από το απλό στο σύνθετο.

Tέταρτο και τελευταίο, θα πρέπει να καταλάβουν ότι πολλοί είναι εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να καταλάβουν ότι το 94% του κόσμου δεν έχει γυμναστεί ποτέ, οπότε θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν σαν τη μητέρα τους ή τον πατέρα τους. Θα πρέπει να του μάθουν πρώτα να κάθεται σωστά σε μια καρέκλα και μετά κάνει... άλματα πάνω στην καρέκλα.

Ξεκινάμε μαθαίνοντας τον ασκούμενο να εκτελεί σωστά. Μετά, του δίνουμε κίνητρο για να βελτιωθεί και σιγά-σιγά, αφού νιώσει πολύ όμορφα με αυτό το οποίο κάνει, βάζουμε και μικρούς στόχους. Μετά όλα γίνονται συνήθεια. Η πιο υγιής συνήθεια.

– Μου λέτε ότι ο trainer πρέπει να είναι και λίγο ψυχολόγος, σωστά;

Σαφέστατα. Αν δεν ακουμπήσεις την ψυχή του αλλού, δεν πρόκειται να τον πείσεις. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στην ψυχολογία. Πρέπει ο άνθρωπος να νιώθει ωραία, χωρίς ψυχολογία δεν υπάρχει τίποτα. Οι Έλληνες προπονητές δεν καταφέραμε να ακούσουμε τον κόσμο και δεν καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η γυμναστική δεν είναι τελειότητα, η γυμναστική είναι πρόοδος και τίποτα περισσότερο. Εμείς δώσαμε λάθος μηνύματα.

AFF

– Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ξεκινήσει γυμναστική; Τι θα του λέγατε εσείς προσωπικά και πώς θα μπορούσε να μείνει πιστός;

Θα έλεγα ότι η άσκηση είναι η άρνηση στην άνεση. Ο άνθρωπος που μένει στάσιμος δεν εξελίσσεται. Πρέπει να βγει από την άνεση του καναπέ του. Δεν βελτιώθηκε κανείς από τον καναπέ. Η φυσική κίνηση είναι εξέλιξη και πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, και στο πνευματικό και στο ψυχικό.

Θα του έλεγα ότι αν θέλει να μεγαλώσει και να είναι υγιής, θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια φυσική δραστηριότητα άμεσα. Και πάλι να τονίσω ότι η άσκηση δεν είναι τιμωρία. Μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι το 70% των ανθρώπων γυμνάζεται όχι για την υγεία του, αλλά για διασκέδαση. Η γυμναστική είναι κοινωνικοποίηση, είναι εκτόνωση. Βγάζει κανείς την αρνητική του ενέργεια και μετά, αν υπάρξει συνέπεια, θα δει και αποτέλεσμα.

AFF

– Άρα ένας τρόπος για να παραμείνει πιστός είναι να επιλέξει ένα είδος διασκεδαστικής γυμναστικής;

Ακριβώς. Να βρει κάτι που να τον εκφράζει. Πάντα βρίσκεται κάτι για τον καθένα. Και επίσης θα έλεγα ότι όλοι σήμερα, που έχουμε ένα κεφάλι πολύ βαρύ από υποχρεώσεις, στρες, προβλήματα κ.λπ., δεν γίνεται να βρίσκουμε μισή με μία ώρα την ημέρα για τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν γίνεται. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Για μένα, ο προσωπικός μου χρόνος είναι η γυμναστική μου. Κάθε μέρα. Κοιμάσαι καλύτερα, σκέφτεσαι καλύτερα, αποδίδεις καλύτερα.

– Τι κάνει ο Γιώργος Ξηρός για την ευεξία και την ψυχική του υγεία, για την κοινωνική του ζωή, για τη διατροφή του;

Θα είμαι ειλικρινής: Δεν κάνω πολλά πράγματα. Τι κάνω για εμένα; Μου αρέσει να βγαίνω με φίλους, να τρώμε. Δεν είμαι υπέρ της αυστηρής διατροφής. Δεν είμαι γενικότερα υπέρ των άκρων. Μου αρέσει η γεύση. Το φαγητό για μένα είναι απόλαυση, διασκέδαση. Θέλω να φάω καλά, να πιω νερό, ένα ποτήρι κρασί, να μιλήσω με κάποιον που θεωρώ φίλο. Και προσπαθώ να εντάξω στη ζωή μου, σαν μέσο εξέλιξης και βελτίωσης, τον διάλογο σε καθετί που κάνω. Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε εστιάσει σε μια μικρή εικόνα και έχουμε χάσει την επικοινωνία.

AFF

Είναι πρακτικό το θέμα. Δεν επικοινωνούμε πραγματικά με κανέναν. Ακόμα και η μουρμούρα στο κρεβάτι για ένα ζευγάρι είναι πολύ σημαντική, ώστε να μπορέσει να εξελιχτεί. Και έχει λείψει. Νομίζω ότι πολλοί χωρισμοί οφείλονται στην έλλειψη κρεβατομουρμούρας. Το μόνο που κάνουμε είναι να σκρολάρουμε στις οθόνες των κινητών μας και να ανεβάζουμε πράγματα τα οποία δεν είμαστε εμείς, αλλά θα θέλαμε να ήμασταν. Όλα είναι θέμα εικόνας.

– Πόσο παράξενο να το λέει αυτό ένας άνθρωπος που ασχολείται με το fitness...

Αυτό που είμαστε ξεκινάει από την ψυχή και πηγαίνει στο σώμα. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν: Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ξεκινάμε από τον νου: να είναι υγιής, να είναι καθαρός, να φεύγουν οι τοξίνες. Το σώμα θα πάρει τον δρόμο του. Όταν η ψυχή είναι καθαρή, το σώμα έχει λιγότερες ασθένειες.

Αλλά και μέσα από την έρευνα την οποία άρχισα να κάνω, συνειδητοποίησα ότι η γυμναστική αποτελεί μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού ενός λαού. Η γυμναστική αποτελούσε βασικό κομμάτι του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Αναγέννησης, του Μεσαίωνα. Η γυμναστική είναι κομμάτι πολιτισμού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.