iStock

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ WABI SABI ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Αποδοχή και προβολή της ατέλειας και του χρόνου που περνά. Αυτή είναι η βασική αρχή της φιλοσοφίας wabi sabi, που μπορείς να εφαρμόσεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου.

Είναι το πήλινο τασάκι που αγόρασες από έναν πάγκο στο Θησείο. Είναι τα «άσχημα» λαχανικά που κανείς δεν επιλέγει στο σούπερ μάρκετ, αλλά εσύ θαυμάζεις. Είναι οι τρύπες στο αγαπημένο σου t-shirt. Όλα αυτά (και πολλά ακόμα) είναι εκφάνσεις του ίδιου πράγματος. Είναι πτυχές της φιλοσοφίας wabi sabi στην καθημερινή σου ζωή.

Wabi sabi είναι η ομορφιά που αναδύεται μέσα από την ατέλεια και το παροδικό. Με άλλα λόγια, το φυσικό. Είναι το αντίθετο της δυτικής αντίληψης που ταυτίζει την ομορφιά με την τελειότητα και το άφθαρτο.

Αν και η φιλοσοφία αυτή δεν χωράει σε κουτάκια, το πνεύμα της μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή του τρόπου ζωής.

Η αποδοχή στις σχέσεις

Το βασικό πλαίσιο σκέψης μιας σχέσης που ακολουθεί τη φιλοσοφία wabi sabi είναι η εκτίμηση του άλλου ως έχει. Αποδέχεσαι τις ατέλειες και τη θνητή φύση του άλλου. Τα ελαττώματα δεν είναι κάτι που πρέπει να διορθώσεις. Η αποδοχή τους σου αφήνει χρόνο και ενέργεια για να απολαύσεις το άτομο που έχεις δίπλα σου. Όπως είπε, άλλωστε, ο Leonard Cohen στο Anthem «There is a crack in everything. That's how the light gets in» (Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα. Έτσι μπαίνει το φως).

Εφάρμοσε τη φιλοσοφία Wabi Sabi στη ζωή σου
iStock

Η φιλοσοφία Wabi Sabi στο σπίτι

Ένα σπίτι με βάση τη φιλοσοφία αυτή είναι γεμάτο ρουστίκ χαρακτήρα, γοητεία και πράγματα μοναδικά για σένα. Δεν έχει σημασία αν από το παλιό σεντούκι λείπει ένα χερούλι. Αυτό είναι σημάδι ότι το έχεις χρησιμοποιήσει και απολαύσει. Γιόρτασε ό,τι είναι χειροποίητο και μην αρκεστείς στα αντικείμενα της μαζικής αγοράς. Προτίμησε χρώματα που υπάρχουν στη φύση και επίλεξε υλικά, όπως το ξύλο, η πέτρα και το μέταλλο, που θα μπορέσεις να μεγαλώσεις μαζί τους και να εκτιμήσεις περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου.

Η απόλαυση στη διατροφή

Η παρασκευή ενός γεύματος πρέπει να είναι μια δημιουργική και χαρούμενη διαδικασία. Όχι ένα τεστ που μπορεί να αποτύχεις. Μην φοβάσαι να αυτοσχεδιάσεις αν δεν έχεις κάποιο από τα υλικά της συνταγής. Μην σε αγχώνει η εικόνα ενός πιάτου που δεν μοιάζει με αυτή των περιοδικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά από τον κήπο σου ή τη λαϊκή αγορά είναι κομμάτι του wabi sabi. Μην ψάχνεις τις κατακόκκινες, ολοστρόγγυλες και πανομοιότυπες ντομάτες του σούπερ μάρκετ που έρχονται από την άλλη άκρη της χώρας.

Εφάρμοσε τη φιλοσοφία Wabi Sabi στη ζωή σου
Unsplash Jessica Ma

Η απλότητα στη ντουλάπα

Με άλλα λόγια, εκτίμησε αυτό που ήδη έχεις. Θυμήσου γιατί αγάπησες αυτό το ξεβαμμένο παντελόνι ή το φαρδύ πουκάμισο. Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις ενέργεια και χρήματα, για να ανανεώνεις κάθε σεζόν τη γκαρνταρόμπα σου. Μια προσεκτική επιδιόρθωση και το ρούχο που αγάπησες θα είναι μαζί σου για καιρό. Το ρούχο αυτό είναι μοναδικό και είναι μόνο δικό σου. Όσο για τα υφάσματα; Προτίμησε αυτά που κατασκευάζονται με βιώσιμο τρόπο από φυσικά υλικά (π.χ. μαλλί, βαμβάκι, κάνναβη).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.