ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΛΕΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Η μακροζωία δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: ένας ειδικός στον συγκεκριμένο τομέα δείχνει πώς θα την κατακτήσουμε μέσα από τέσσερα πρακτικά βήματα.
Τα δεδομένα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας δείχνουν ότι η μακροζωία δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα τύχης ή γονιδίων, αλλά και επιλογών. Ένας διακεκριμένος ειδικός στον συγκεκριμένο τομέα εξηγεί πώς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια, με συμβουλές που βασίζονται στην έρευνα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το 2007, μια ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ενώ η πλειοψηφία των ηλικιωμένων πάσχει από τουλάχιστον δύο χρόνιες παθήσεις, κάποιοι από αυτούς φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών χωρίς σοβαρά προβλήματα. Η ομάδα υπέθεσε ότι η απάντηση στο μυστήριο βρίσκεται στο DNA τους. Ωστόσο, η ανάλυση του γονιδιώματος 1.400 από αυτούς τους ηλικιωμένους (οι ειδικοί τους ονόμασαν «Wellderly») έδειξε ότι στην ουσία δεν υπήρχαν τέτοιου είδους διαφορές. Οι διαφορές τους εντοπίζονταν σε άλλους τομείς, όπως τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η κοινωνική ζωή και το μορφωτικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι θετικά, καθώς δείχνουν ότι τα γονίδια δεν καθορίζουν απαραίτητα το πώς θα γεράσουμε, υποδηλώνοντας ότι «σχεδόν όλοι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα» όσον αφορά την καθυστέρηση της εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με τον Eric Topol, καρδιολόγο και ιδρυτή του Scripps Research Translational Institute, που διεξήγαγε την παραπάνω μελέτη.
Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει τη βιολογική φθορά που συνοδεύει τη γήρανση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αρκετά πράγματα περνάνε από το χέρι μας, αν θέλουμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία. Αν και δεν είναι εφικτό να εκμηδενίσουμε όσο μεγαλώνουμε τις πιθανότητες να εμφανίσουμε ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και ο διαβήτης, ωστόσο μπορούμε με τις κατάλληλες αλλαγές να κερδίσουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής.
1. Προπόνηση δύναμης για μακροζωία
Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις γυμναστική, μην το καθυστερείς. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά ζουν περισσότερο και η συστηματική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κατάθλιψης, διαβήτη. Μάλιστα, οι προπονήσεις ενδυνάμωσης φαίνεται να μειώνουν σημαντικά αυτούς τους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι μία ώρα ασκήσεων αντίστασης την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 25%. Επίσης, αυτού του είδους οι προπονήσεις έχουν συσχετιστεί με καλύτερο ύπνο, υψηλότερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη ψυχική υγεία, σε σύγκριση με την απουσία άσκησης.
2. Ύπνος με πρόγραμμα
Ο επαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, εγκεφαλικού και άλλων ασθενειών. Όμως, εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Μάλιστα, ανάλυση διαπίστωσε ότι τα ακανόνιστα ωράρια ύπνου αύξησαν τον κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες ώρες βαθύ ύπνου κάθε βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
3. Σχέση μακροζωίας και ψυχικής υγείας
Η διαχείριση του άγχους και η βελτίωση της ψυχικής υγείας είναι κρίσιμες για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων και θνησιμότητας. Το να περνάς χρόνο στη φύση, για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος να τα πετύχεις. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές διασυνδέσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ψυχική τους υγεία και ζουν περισσότερο και καλύτερα. Άρα, βγες μια βόλτα με τους φίλους σου, αν θες να έχεις γενικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και ασθενειών.
4. Προσοχή με τους influencers
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητώντας πληροφορίες γύρω από τη μακροζωία ξεκινούν την ανελέητη αναζήτηση στο διαδίκτυο και περνούν ώρες χαζεύοντας κάθε είδους influencer. Όμως, χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι συχνά προκατειλημμένοι.
«Δεν υπάρχει λόγος να πειραματίζεσαι με φάρμακα, θεραπείες ή συμπληρώματα που δεν έχουν περάσει από κλινικές δοκιμές, ειδικά όταν η άσκηση, ο ύπνος, η ψυχική υγεία και η διατροφή είναι πολύ πιο πιθανό να παρατείνουν τη ζωή και τη διάρκεια υγιούς ζωής», τονίζει ο ειδικός και συμπληρώνει: «Αν προωθούν κάποιο συμπλήρωμα, τους διαγράφω αμέσως από τη λίστα των αξιόπιστων».