iStock

ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΤΙΕΝ;

Πολλές οι θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τον ύπνο με ή χωρίς το σουτιέν, και σίγουρα αυτό που ισχύει πραγματικά δεν είναι αυτό που φοβόσουν μέχρι σήμερα.

Μία από τις τελευταίες διαφωνίες της έφηβης κόρης μου με τις φίλες της έχει να κάνει με το κατά πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να φορούν οι γυναίκες σουτιέν κατά την διάρκεια του ύπνου. Το debate είναι από τα κλασικά: Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επί 24ωρου βάσης χρήση στηθόδεσμου προσφέρει άνεση και μέγιστη υποστήριξη, και αυτοί που θεωρούν αδιανόητο να περιορίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο ακόμα και στον ύπνο τους.

Τι απάντησα εγώ στην κόρη μου; Ότι το καλύτερο είναι να ρωτήσουμε τους ειδικούς. Αφιέρωσα, λοιπόν, τον απαραίτητο χρόνο για να το ψάξω και να τι ανακάλυψα.

Να φοράς ή όχι σουτιέν;

Η γυναικολόγος Dr. Laura Downing που απάντησε στο ερώτημα αυτό είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια έγκυρη μελέτη που να αποδεικνύει είτε ότι είναι κακό είτε ότι είναι καλό να κοιμάται μια γυναίκα με το σουτιέν». Mε άλλα λόγια, είναι μία απόφαση προσωπική, όπως είναι π.χ. η χρήση ταμπόν ή σερβιέτας στην περίοδο.

Η γυναικολόγος Dr. Danielle Jones που επίσης ερωτήθηκε είπε λίγο πολύ το ίδιο: «Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος: Έχει να κάνει με την άνεση της κάθε γυναίκας».

ύπνος
iStock

Πώς μπορεί να επηρεάσει το στήθος ο ύπνος με σουτιέν

Ο ύπνος με σουτιέν δεν εξασφαλίζει ότι το στήθος μιας γυναίκας δεν θα «κρεμάσει», ούτε βέβαια αποτρέπει το στήθος από το να μεγαλώσει. Επίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή επιστημονική βάση στο ότι φορώντας σουτιέν στον ύπνο πιέζονται υπερβολικά οι αδένες γύρω από τους μαστούς και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ανάμεσα στο σουτιέν και τον καρκίνο του μαστού», λέει στο σημείο αυτό η Jones.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις το σουτιέν στον ύπνο είναι από εξυπηρετικό έως απαραίτητο. Η Μαρία Αγαλιανού, ακτινολόγος με ειδίκευση στον μαστό, επισημαίνει: «Ο ύπνος με σουτιέν έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία βέβαια δεν επηρεάζουν το μέγεθος ή το σχήμα του στήθους. Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να κοιμούνται με σουτιέν. Αν ναι, συνήθως συνιστάται ελαφρύ σουτιέν χωρίς στήριξη, ώστε το στήθος να μην συμπιέζεται και η κυκλοφορία του αίματος να είναι καλή».

Είναι κακό να κοιμάσαι με το σουτιέν;
iStock

Σε ποιες περιπτώσεις «βολεύει»

  • Αν έχεις πόνο στο στήθος, επειδή π.χ. πλησιάζει η περίοδός σου.
  • Αν θηλάζεις, ειδικά αν λερώνεσαι με την παραγωγή γάλακτος. Στην περίπτωση αυτή το σουτιέν κρατά τα επιθέματα θηλασμού στη θέση τους, προστατεύει τις θηλές από την τριβή με διάφορα υφάσματα και τις διατηρεί καθαρές.
  • Αν έχεις πολύ μεγάλους μαστούς που μπορεί να καταπονούν τους συνδέσμους του στήθους.
  • Αν έκανες επέμβαση στο στήθος και απαιτείται ή νιώθεις ότι χρειάζεσαι περίδεση.

Τι σουτιέν να προτιμάς στον ύπνο

Αν είσαι της άποψης ότι ο ύπνος με σουτιέν είναι πιο βολικός, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξεις για τη δική σου άνεση ένα πολύ άνετο και μαλακό σουτιέν, που να εφαρμόζει καλά αλλά να μην έχει μπανέλα η οποία μπορεί να σε πιέσει υπερβολικά καθώς κοιμάσαι.

Επίσης, προτίμησε στηθόδεσμο με ύφασμα που να επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, ιδανικά βαμβακερό.

Τέλος, φρόντισε να πλένεις τακτικά το σουτιέν που φοράς όλη τη νύχτα, και ακόμα πιο συχνά αν συνηθίζεις να ιδρώνεις στον ύπνο σου. Όλες τις οδηγίες για σωστό πλύσιμο θα τις βρεις εδώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.