iStock

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΟΥ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΟΥΤΙΕΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ

Αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα σχετικά χαλαρό και σε ένα σχετικά σφιχτό αθλητικό σουτιέν, ποιο θα επιλέξεις; Δώσε προσοχή, γιατί η απάντησή σου (άρα και η επιλογή σου) μπορεί να επηρεάσει την αθλητική σου απόδοση.

Ετοιμάζεσαι να πας στο γυμναστήριο, που σημαίνει ότι φοράς τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Αν είσαι γυναίκα, τότε φοράς και κάποιο από τα sports bra που έχεις στη ντουλάπα. Υπάρχουν στην αγορά από το 1977 και όπως καταλαβαίνεις από την ονομασία τους, πρόκειται για στηθόδεσμους, ειδικά σχεδιασμένους για την άθληση.

Ο λόγος ύπαρξής τους είναι να «συγκρατούν» το στήθος στις αναπηδήσεις, να το υποστηρίζουν όταν εσύ προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις της προπόνησης. Αν έχεις κάνει σχετική αγορά, γνωρίζεις πως υπάρχουν διάφορα επίπεδα «κρατήματος» ή –αν προτιμάς– υποστήριξης.

Πειράματα με πειραγμένο αθλητικό σουτιέν

Η θεωρία που επικρατεί, υποστηρίζει πως όσο πιο σφιχτό είναι το εσώρουχο, τόσο το καλύτερο. Τα sports bra με τη μεγαλύτερη υποστήριξη έχει φανεί ότι μειώνουν την κατανάλωση οξυγόνου κατά 7%, επιτρέποντας ενδεχομένως ανεπαίσθητες αλλαγές στον διασκελισμό.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη από ειδικούς στη φυσιολογία της αναπνοής από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, έρχεται να διαψεύσει τα παραπάνω. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, τα πολύ στενά αθλητικά σουτιέν μπορεί να επηρεάσουν την αναπνοή και την απόδοσή σου.

iStock
Layout of sport clothes and accessories for women - sports bra, sneakers, headphones, on yellow background, top view

Πώς έγιναν οι μετρήσεις

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την αναπνευστική λειτουργία εννέα επαγγελματιών δρομέων που έτρεχαν σε διάδρομο, φορώντας ένα ειδικά τροποποιημένο αθλητικό σουτιέν της αγοράς. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μπορούσαν να αυξομειώσουν το πόσο σφιχτός ήταν ο στηθόδεσμος στο κάτω σημείο, όπου τοποθέτησαν κι έναν μικρό καθετήρα με μπαλόνι, προκειμένου να μετρούν με ακρίβεια την πίεση που ασκούνταν, καθώς τα άτομα εισέπνεαν και εξέπνευσαν.

Στις συμμετέχουσες, τοποθέτησαν μέσω της μύτης και δεύτερο καθετήρα με μπαλόνι στον οισοφάγο, ώστε να υπολογίζουν την ενέργεια που χρησιμοποιούν οι αναπνευστικοί μύες για να φουσκώσουν και να ξεφουσκώσουν τους πνεύμονες. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να ξεπεράσει το 10% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής προπόνησης.

Οι μετρήσεις έγιναν κάτω από τρεις διαφορετικές συνθήκες. Στην πρώτη, οι συμμετέχουσες επέλεξαν μόνες τους το μέγεθος του σουτιέν που φόρεσαν, ενώ στη συνέχεια έτρεξαν με σφιχτό και με χαλαρό εσώρουχο.

Τα ευρήματα έδειξαν πως η χρήση πολύ στενού αθλητικού σουτιέν είχε σαν αποτέλεσμα οι δρομείς να αναπνέουν πιο γρήγορα και πιο ρηχά. Όταν «χαλάρωσε» η υποστήριξη, μειώθηκε και η κατανάλωση οξυγόνου σε μια δεδομένη ταχύτητα. Αυτό δείχνει καλύτερη δρομική οικονομία (οι απαιτήσεις ενός δρομέα σε οξυγόνο σε όλο το εύρος της δρομικής ταχύτητας). Μια αλλαγή της τάξης του 2% στην κατανάλωση οξυγόνου μεταφράζεται σε βελτίωση κατά τρία λεπτά του χρόνου ενός δρομέα, ο οποίος τρέχει τρεις ώρες σε έναν μαραθώνιο.

iStock

Οι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να επιλέγεις αθλητικά σουτιέν που προσφέρουν επαρκή στήριξη, αλλά δεν είναι πολύ σφιχτά γύρω από τον θώρακα. Λάθος που δυστυχώς κάνει το 70% των γυναικών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.