Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΟΣΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ;

Διάσημοι γκουρού της αυτοβελτίωσης τονίζουν τη σημασία του να ξυπνάμε πολύ πολύ πρωί, πριν ακόμη ανατείλλει ο ήλιος. Το πρωινό ξύπνημα από τις 5, λένε, θα μεταμορφώσει τη ζωή μας. Ρωτήσαμε και μάθαμε αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και αναζητήσαμε εναλλακτικά tips ευεξίας.

Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι ζω στην εποχή του απόλυτου παραλογισμού. Από τη μία, ένα καλά οργανωμένο δίκτυο περισπάσεων που σε καλεί –ακόμη και για τις ανάγκες της ίδιας σου της δουλειάς– να σταματήσεις να κάνεις αυτό που κάνεις και να ασχοληθείς με την οθόνη του κινητού σου.

Από την άλλη, ένα νεοανερχόμενο δίκτυο γκουρού του διαλογισμού, προπονητών ευεξίας και ειδικών στο digital detox σε καλούν να ασπαστείς τη δύναμη του εδώ και τώρα, και έτσι να βελτιώσεις την ευεξία και την υγεία σου.

Προσωπικά, βιώνω καθημερινά μία διαρκή πάλη ανάμεσα στην προσπάθειά μου να συγκεντρωθώ σε αυτό που κάνω και στο να παραμείνω ικανοποιητικά ενημερωμένη και παρούσα στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Τελικά, τείνω να κοιτάζω συνεχώς το κινητό μου, το οποίο με τις ατέλειωτες νέες εφαρμογές του, έχει βάλει στο στόχαστρο την ικανότητα του εγκεφάλου μου να συγκεντρωθεί.

Γιατί οι ειδικοί συστήνουν το πολύ πρωινό ξύπνημα

Στον αντίποδα, οι νευροεπιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται τη συγκέντρωση και ότι ο καλύτερος τρόπος να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του είναι να ακολουθήσουμε ευλαβικά μια πρωινή ρουτίνα, που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, άσκηση και διαλογισμό.

Τα ίδια πάνω κάτω μας είπε και ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, σε συνέντευξη που έδωσε στο OW, αναφερόμενος και στη δική του πρωινή ρουτίνα που ξεκινάει με ξύπνημα στις 5 το πρωί! Ναι, καλά ακούσατε, στις 5 το πρωί, όταν όλοι κοιμούνται και ο ήλιος ετοιμάζεται να ανατείλει, τότε μπορεί κανείς να απολαύσει αυθεντικές στιγμές με τον εαυτό του και να εστιάσει στο πώς θα κάνει αποδοτικότερη την ημέρα του.

ξύπνημα στις 5
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ο Robin Sharna, ένας από τους παγκοσμίως κορυφαίους συμβούλους σχετικά με θέματα προσωπικής επιτυχίας και καλλιέργειας ηγετικών ικανοτήτων, είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε αυτή την πρακτική του πολύ πρωινού ξυπνήματος.

Το βιβλίο του με τίτλο Το κλαμπ των 5 π.μ. (εκδ. Διόπτρα), που υπόσχεται να μεταμορφώσει τη ζωή μας και να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητά μας, έχει εκδοθεί σε 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε περισσότερες από 75 χώρες.

Αρκεί να ξυπνάμε στις 5 το πρωί;

Το ξύπνημα στις 5 π.μ. από μόνο του δεν θα μεταμορφώσει τη ζωή σας. Θα μπορούσατε απλά να ξυπνήσετε και να περάσετε τον επιπλέον χρόνο στα social media ή να παρακολουθήσετε τηλεόραση. Ο κανόνας 20/20/20 είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Τι σημαίνει αυτό;

Μότο του Sharma είναι το Κέρδισε το πρωινό σου και φτάσε την παραγωγικότητά σου στα ύψη και, για τον σκοπό αυτό, καλεί τους αναγνώστες να επιστρατεύσουν τη σχεδόν μαγική ρουτίνα του 20/20/20, που σημαίνει να αφιερώσουν την πρώτη ώρα της ημέρας (από τις 5 που θα ξυπνήσουν) σε τρεις 20λεπτες συνήθειες.

  • Το πρώτο 20λεπτο χρειάζεται να ενεργοποιήσουν το μυϊκό τους σύστημα με γυμναστική.
  • Tο δεύτερο χρειάζεται απλώς να κάτσουν σε ένα τραπέζι να αναλογιστούν την ημέρα, το πρόγραμμα και τους στόχους της και να κρατήσουν σημειώσεις.
  • Tο τρίτο 20λεπτο πρέπει να το αφιερώσουν στη μάθηση. Πώς; Διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ένα άρθρο ή ακούγοντας κάποιο podcast με στόχο την εκμάθηση μιας νέας ή εμπνευστικής πληροφορίας. Εκείνη την ώρα, ο εγκέφαλός μας είναι πιο αποδοτικός, οπότε έχει την ικανότητα, χάρη στη νευροπλαστικότητα, να διευρύνει τον γνωστικό του ορίζοντα.

Και επειδή ουκ ολίγοι μαθητές του πίνουν νερό στο όνομά του και στη μαγική συνήθεια του πρωινού ξυπνήματος, έχει δημιουργηθεί ακόμη και εφαρμογή, το Blinkist, για να μας βοηθήσει να συνηθίσουμε, να διατηρήσουμε και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της ρουτίνας.

Το πρωινό ξύπνημα σέβεται τον κιρκάδιο ρυθμό

Προσωπικά, το να ξυπνάω στις 5 με ξυπνητήρι μού φαίνεται πολύ βάρβαρο. Για να διαπιστώσω όμως αν μπορεί, πράγματι, μια τόσο πρωινή ρουτίνα να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο, απευθύνθηκα στη Wellbeing Expert Δωροθέα Μαραγκοπούλου, η οποία μου είπε:

«Η απάντηση είναι πως ναι! Και αυτό γιατί συντονίζουμε το κιρκάδιo ρυθμό μας, το 24ωρο εσωτερικό μας ρολόι που επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματός μας και επηρεάζεται κυρίως από το φως και το σκοτάδι, με το φυσικό κύκλο φωτός-σκότους.

»Το ξύπνημα στις 5 το πρωί αντιστοιχεί στις πρώτες πρωινές ώρες όπου σταδιακά το φυσικό φως κάνει την εμφάνισή του. Η έκθεσή μας σ’ αυτό το πρωινό φως προάγει και ενισχύει την εγρήγορση του εγκεφάλου μας, ενώ παράλληλα οδηγεί το σώμα μας στη παραγωγή ορμονών όπως της ορμόνης της ημέρας, την κορτιζόλη, απαραίτητη για τη διαχείριση του στρες και των υποχρεώσεών μας κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ζωής.

»Μία σταθερή και συνειδητή, καθημερινή ρουτίνα, όπως το ξύπνημα στις 5 το πρωί, σέβεται τον κιρκάδιο ρυθμό του ανθρώπινου οργανισμού, που με τη σειρά του βοηθά στην ισορροπημένη παραγωγή ορμονών και στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Όσο πιο ποιοτικός είναι ο ύπνος μας, τόσο περισσότερο ενισχύεται η μνήμη μας, βελτιώνεται το νευρικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα, ανανεώνονται τα κύτταρα μας, καθιστώντας τον ύπνο σύμμαχο της ομορφιάς και της υγείας μας και αυξάνεται η παραγωγικότητά μας.

»Αυτός ο σκόπιμος συγχρονισμός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη συνολική ευεξία, δημιουργώντας μια αρμονική σχέση μεταξύ των επιλογών μας, του τρόπου ζωής μας και του φυσικού βιολογικού ρολογιού του σώματός μας».

Τι μπορούμε να κάνουμε εναλλακτικά;

Από την άλλη, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι για όλους εφικτό. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να πετύχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να ξυπνάμε από το χάραμα;

Η κ. Μαραγκοπούλου προτρέπει να τονώσουμε την ευεξία μας προσαρμόζοντας το κιρκάδιο ρυθμό μας στις δικές μας καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις, ακολουθώντας μερικές από τις παρακάτω συνήθειες:

  • Διατηρήστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου, επιλέγοντας ιδανικά να κοιμάστε κατά τις βραδινές ώρες και να είστε ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αν η φύση της δουλειάς σας είναι τέτοια που σας υποχρεώνει να εργάζεστε σε βάρδιες, ακόμα και τη νύχτα, προσπαθήστε να κοιμάστε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα κάθε μέρα, δημιουργώντας συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ο χαμηλός φωτισμός.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 1 ώρα πριν κοιμηθείτε, καθώς η επαφή με το μπλε φως της οθόνης μπορεί να μπερδέψει το βιολογικό σας ρολόι.
  • Ενσωματώστε τη σωματική άσκηση στην πρωινή ή απογευματινή σας ρουτίνα, μιας και τότε οργανισμός σας βρίσκεται σε εγρήγορση.
  • Προσφέρετε στον οργανισμό σας μια ισορροπημένη διατροφή και κρατήστε τα 3 βασικά γεύματα της ημέρας σταθερά.
  • Βρείτε χρόνο ώστε να έρθετε σε επαφή με το φυσικό φως. Το φυσικό φως ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, που βελτιώνει τη διάθεσή μας, ενισχύει την όρεξή μας για ζωή καθώς και τη μνήμη μας.
  • Ξυπνήστε κάθε μέρα την ίδια ώρα και νιώστε γεμάτοι ενέργεια και ευεξία διατηρώντας τον προσωπικό σας σταθερό κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.