Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ «ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ» ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ένας παιδίατρος και μπαμπάς 5 παιδιών μοιράζεται το –επιστημονικά τεκμηριωμένο– «μυστικό» για να μεγαλώσουμε γερά και χαρούμενα παιδιά.

Είναι παιδίατρος, πατέρας πέντε παιδιών και διατηρεί στο TikTok λογαριασμό μέσω του οποίου μοιράζεται καθημερινά με άλλους γονείς πολύτιμες συμβουλές, αναφορικά με την υγεία και την ευεξία των παιδιών.

Οι γνώσεις και η προσωπική εμπειρία του Dr. Jonathan Williams τον ώθησαν να δημοσιεύσει πριν από λίγο καιρό ένα βίντεο –με περισσότερες από 1 εκατομμύριο θεάσεις μέχρι στιγμής– μέσω του οποίου απαντά στο πιο καίριο ερώτημα κάθε γονέα: πώς θα μεγαλώσουμε γερά και χαρούμενα παιδιά;

Όπως είπε, υπάρχει ένα μυστικό που κάθε γονιός αξίζει να γνωρίζει, αν θέλει χαρούμενους απογόνους που στο μέλλον θα γίνουν και επιτυχημένοι ενήλικες, με το οποίο μάλιστα συμφωνούν και επιστημονικές μελέτες: Οι δουλειές του σπιτιού.

«Το να βάζετε το παιδί σας να κάνει κάποιες δουλειές στο σπίτι του δίνει μια αίσθηση αυτο-αξίας», εξηγεί o Williams. «Το βοηθά να καταλάβει ότι συμβάλλει σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα. Γίνεται πιο ανιδιοτελές. Πιο πρόθυμο και ικανό να δει τις ανάγκες των άλλων γύρω του», προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας ότι το να αναθέτεις στο παιδί κάποιες δουλειές ενδυναμώνει και την οικογένεια γενικότερα. «Με τον τρόπο αυτό βάζετε ένα ακόμα θεμέλιο στην ηθική της εργασίας που θα φανεί χρήσιμο τόσο στη σχολική όσο και στην επαγγελματική πρόοδο του παιδιού».

Γερά και χαρούμενα παιδιά με τη σφραγίδα της επιστήμης

Ο Williams σημειώνει ότι, παρόλο που είναι αρκετές οι έρευνες που υποστηρίζουν αυτή τη συμβουλή, μόνο το 28% των γονιών αναθέτει οικιακές εργασίες στα παιδιά καθημερινά. Μελέτη διάρκειας 75 ετών που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard έδειξε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε περισσότερες δουλειές στο σπίτι σε μικρότερη ηλικία είχαν μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία και ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους.

δουλειές του σπιτιού
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Γνωστή και ως Grant study, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης αναφορικά με την ανάπτυξη ενός ατόμου προς την ενηλικίωση είναι η μακροβιότερη στην ιστορία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα ανδρών από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Το ένα τρίτο των ανδρών ήταν απόφοιτοι του Harvard και τα δύο τρίτα ήταν κάτοικοι της Βοστώνης. Οι επιστήμονες θέλησαν να καταλάβουν ποιες πτυχές της παιδικής ηλικίας μπορούν να δώσουν μια πρόγνωση για την υγεία και την επιτυχία του ατόμου στην ενήλικη ζωή. Τι έπαιξε ρόλο στο να μείνουν τα άτομα αυτά μεγαλώνοντας στον «σωστό δρόμο»; Όταν ήρθε η ώρα να αξιολογήσουν τα σπίτια τους, διαπίστωσαν πόση σημασία είχε το να συμμετέχουν στις οικιακές εργασίες.

Οι δουλειές στο σπίτι δεν έχουν ηλικία

Στο βιβλίο του «A Handbook for the Assessment of Children's Behaviours», ο Williams αναφέρει ότι η ενθάρρυνση για περισσότερη συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς στη ζωή του παιδιού. Ο ίδιος περιγράφει τι συμβαίνει στο δικό του σπίτι: «Πρόκειται για μια κατάσταση ελεγχόμενου χάους, ωστόσο κάθε παιδί, από το 14χρονο έως το 5χρονο, έχει τις δικές του δουλειές. Τα παιδιά τακτοποιούν τα δωμάτιά τους και τα μπάνια που μοιράζονται, ενώ το καθένα έχει μια ακόμα δουλειά μέσα στο σπίτι και μία εκτός σπιτιού κάθε μέρα. Όταν βεβαιωθούν ότι έχουν κάνει αυτές τις δουλειές, η υπόλοιπη μέρα είναι δική τους».

Σημειώνει ότι δεν έχει τόσο σημασία να γίνουν όλες οι δουλειές «σωστά», μα να επιδείξει το παιδί προθυμία και προσπάθεια σε κάθε τι που αναλαμβάνει. «Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τέλειο. Ο κήπος συνεχίζει να έχει αγριόχορτα, ενώ κάποτε συνειδητοποιήσαμε ότι ένα φυτό είχε εξαφανιστεί. Αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο να μεγαλώνω ανθρώπους παρά φυτά», λέει γελώντας.

Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως δεν συμφωνούν όλοι οι γονείς με αυτή την τακτική. «Αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά!» θα πουν κάποιοι, ενώ άλλοι θα προσθέσουν πως τα παιδιά έχουν τις δικές τους δουλειές, σχολικές εργασίες, δραστηριότητες κ.λπ. «Δεν θέλουμε να υπερφορτώνουμε τα παιδιά», θα απαντήσει ο ίδιος. «Όμως σίγουρα υπάρχουν μικρές δουλειές στο σπίτι που κάθε παιδί μπορεί να κάνει!»

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.