iStock

ΓΙΑ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ, ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς στο ίδιο κρεβάτι με τον/τη σύντροφό σου γιατί θεωρείς ότι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του ύπνου σου; Πριν προλάβεις να αλλάξεις κρεβάτι, δοκίμασε τη σκανδιναβική μέθοδο ύπνου.

Σήμερα πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια. Κάποιους τους ενοχλεί το ροχαλητό, άλλους η ζέστη, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερο χώρο στον ύπνο. Παρόλο που αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους προβληματίζονται για το αν μια τέτοια συνήθεια μπορεί να βλάψει τη σχέση τους, οι έρευνες εν μέρει τους δικαιώνουν, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι γενικά όσοι μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό τους μπορεί να μην κοιμούνται τόσο καλά.

Μήπως ανήκεις κι εσύ στην παραπάνω κατηγορία; Μήπως δεν κοιμάσαι καλά όταν μοιράζεσαι το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό σου αλλά φοβάσαι ότι το να αποχωρήσεις από τον κοινό ύπνο συνεπάγεται αποχώρηση από τη σχέση; Πριν προλάβεις να πάρεις βιαστικές αποφάσεις, δοκίμασε τη σκανδιναβική μέθοδο ύπνου.

Τι είναι η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου;

Στη σκανδιναβική μέθοδο ύπνου το ζευγάρι κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι αλλά ο καθένας χρησιμοποιεί το δικό του σκέπασμα. Η μέθοδος ονομάστηκε έτσι λόγω τις δημοφιλίας της στις σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Τα ζευγάρια μπορεί να την προτιμούν επειδή προσφέρει τα οφέλη του κοινού ύπνου ενώ παράλληλα δίνει σε κάθε άτομο την αυτονομία να χρησιμοποιεί τα δικά του κλινοσκεπάσματα.

ύπνος
iStock

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πολλά και αφορούν τόσο την ποιότητα ύπνου όσο και την ίδια τη σχέση. Καταρχάς, βγάζει τα άτομα από τη δύσκολη θέση του να διαφωνήσουν με τον σύντροφό τους για τα σκεπάσματα. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες ύπνου. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι άλλοι κρυώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η σκανδιναβική μέθοδος σάς επιτρέπει να επιλέξετε και εσείς και ο σύντροφός σας το βάρος ή το υλικό του παπλώματος που σας ταιριάζει, χωρίς να μαλώσετε μεταξύ σας!

Επιπλέον, το σκανδιναβικό μοντέλο είναι ιδανικό για ζευγάρια που θέλουν να μοιραστούν ένα κρεβάτι αλλά δεν θέλουν να κοιμούνται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Με άλλα λόγια, μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη κάποιου να κοιμάται με τον/τη σύντροφό του και την ίδια στιγμή να προσφέρει στον καθένα τον δικό του χώρο για να ξεκουραστεί.

Πώς να φτιάξετε το κρεβάτι σας σε σκανδιναβικό στυλ

Αρχικά, επιλέξτε δύο παπλώματα, σεντόνια ή κουβέρτες με τα οποία θα σκεπαστείτε. Σκεφτείτε ότι κάθε σκέπασμα θα πρέπει να καλύπτει περίπου το μισό κρεβάτι. Το υλικό και το βάρος τους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις του κάθε συντρόφου.

Έπειτα, τοποθετήστε τα παπλώματα στις δύο πλευρές του κρεβατιού όπου κοιμάται αντίστοιχα το κάθε άτομο. Αν δεν θέλετε να βλέπετε τη διαχωριστική γραμμή στη μέση του κρεβατιού ή απλά για λόγους αισθητικής, μπορείτε να ρίξετε πάνω από τα δύο παπλώματα ένα λεπτό μεγάλο ριχτάρι ή ένα σεντόνι.

ύπνος
iStock

Η μέθοδος μπορεί να μην βοηθάει πάντα τον ύπνο

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν αποτελεί πανάκεια και φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ωφελούνται. Όση ασφάλεια κι αν νιώθει κανείς όταν κοιμάται με τον/τη σύντροφό του, πολλές φορές εμφανίζονται προκλήσεις. Για παράδειγμα, το στριφογύρισμα του ενός συντρόφου κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ροχαλητό ή η ομιλία στον ύπνο είναι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου του άλλου.

Εάν κανένας από τους δύο συντρόφους δεν κοιμάται καλά ή ο ύπνος του ενός συντρόφου διαταράσσεται από τις συνήθειες ύπνου του άλλου, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο οι δύο σύντροφοι να επιλέξουν να κοιμούνται χωριστά.

Πειράζει αν κοιμάμαι χωριστά από τον σύντροφό μου;

Όπως έχει εξηγήσει στο OW η ψυχολόγος Δέσποινα Δριβάκου, «ο ξεχωριστός ύπνος δεν χρειάζεται να σηματοδοτεί προβλήματα στη σχέση. Εάν ζείτε κανονικά με τον σύντροφό σας και ανησυχείτε ότι η δοκιμή ξεχωριστών υπνοδωματίων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα να θυμάστε ότι σε μια σχέση που είναι κατά τα άλλα ισχυρή και υγιής, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε».

Άλλοι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να εστιάζουν στο τι σκέφτεται η κοινωνία σχετικά με τον χωριστό ύπνο, υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό τα ζευγάρια να αποφασίζουν με μοναδικό κριτήριο το τι θα λειτουργήσει καλύτερα για τους ίδιους. Και να μην ξεχνούν ότι ο επαρκής ύπνος δεν είναι μόνο καλός για την ατομική μας υγεία, αλλά είναι ζωτικής σημασίας και για την υγεία της σχέσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.