iStock

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αν σου συμβαίνει να έχεις διαφορετικό βάρος το πρωί και διαφορετικό μέσα στη μέρα, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο έφαγες, μα και με άλλους παράγοντες.

Θα το έχεις σίγουρα παρατηρήσει κι εσύ: Ανεβαίνεις στη ζυγαριά καθώς βουρτσίζεις τα δόντια σου το βράδυ και σου έρχεται το εγκεφαλικό. Αποφασίζεις να ζυγιστείς το πρωί και κάπως συνέρχεσαι. Πώς γίνεται, όμως, να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο βάρος σου μέσα σε μόνο λίγες ώρες;

Σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Dr. Anita Petruzzelli, ο πιθανότερος «ένοχος» για αυτή τη διακύμανση του βάρους είναι η κατακράτηση υγρών. «Το να τρως, να πίνεις, να πηγαίνεις στην τουαλέτα, όλα αυτά επηρεάζουν τη σύσταση του νερού στο σώμα και ως εκ τούτου το βάρος. Για παράδειγμα, μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και να ανεβάσει την ένδειξη στη ζυγαριά», λέει η ίδια.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι ειδικοί συνιστούν να ζυγιζόμαστε το πρωί και αφού έχουμε πάει στην τουαλέτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφόσον είμαστε νηστικοί για τουλάχιστον 2 ώρες. Μάλιστα, είναι προτιμότερο να ζυγιζόμαστε τις καθημερινές, παρά το σαββατοκύριακο ή το πρωί της Δευτέρας που, κατά κανόνα, έχουμε φάει λίγο παραπάνω.

Τι προκαλεί διακύμανση του βάρους μέσα στη μέρα

Η ποσότητα φαγητού και νερού είναι, λοιπόν, ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη διακύμανση του βάρους μας μέσα στη μέρα, όπως άλλωστε και η ώρα που ζυγιζόμαστε, αν έχουμε ή δεν έχουμε φάει πριν.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί ακόμα παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο και που ίσως δεν έχεις σκεφτεί.

Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Pexels Andrea Piacquadio

– Η σωματική άσκηση

Έχει βρεθεί ότι κάποιοι αθλητές χάνουν από 6% έως 10% του βάρους τους έπειτα από μία προπόνηση, κυρίως μέσω του ιδρώτα. Αν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορεί να μη δεις τόσο μεγάλη διαφορά, αλλά δεν αποκλείεται η ζυγαριά να δείξει έως και 1 κιλό πιο κάτω μετά το γυμναστήριο.

– Η υγεία σου

Οι σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις στο βάρος, όμως ακόμα και μια βαριά ίωση μπορεί να το επηρεάσει, σίγουρα π.χ. μια γαστρεντερίτιδα.

– Τα φάρμακα που παίρνεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, των αντιισταμινικών και των οπιούχων, μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη απώλεια βάρους. Στον αντίποδα, φάρμακα όπως η ινσουλίνη, τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να αυξάνουν το βάρος. Αν λαμβάνεις κάποιο από τα παραπάνω, έχει νόημα να συζητήσεις με τον γιατρό σου τις παρενέργειές τους.

Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;
iStock

– Το υπερβολικό αλάτι

Έχουμε ξαναπεί ότι το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό βλάπτει την καρδιά, όμως την ίδια ώρα προκαλεί κατακράτηση υγρών. Αυτό μπορεί να αυξήσει το βάρος σου πολύ εύκολα.

– Η κατανάλωση ή όχι καφεΐνης

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να κόβει την όρεξη και να αυξάνει την ούρηση, συνεπώς αν πίνεις πολύ καφέ ή τσάι μέσα στη μέρα μπορεί να δεις το βάρος σου ακόμα και να μειώνεται κάπως. Βέβαια, αν στα ροφήματα αυτά βάζεις ζάχαρη και πλήρες γάλα, σταδιακά μπορεί να το δεις να ανεβαίνει.

Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;
iStock

– Η ζυγαριά που χρησιμοποιείς

Οι διαφορετικές ζυγαριές (π.χ. στο σπίτι, στο φαρμακείο, στον γιατρό) μπορεί να δείξουν πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι ψηφιακές ζυγαριές έχουν συνήθως μεγαλύτερη ακρίβεια, αρκεί να βεβαιωθείς πως έχουν μηδενίσει πριν ανέβεις.

– Ο τρόπος που ζυγίζεσαι

Πού «πατάει» η ζυγαριά σου κάθε φορά; Στο χαλί ή στο πλακάκι του μπάνιου; Μήπως γέρνει; Μήπως εσύ δεν πατάς καλά και με τα δύο πόδια; Φοράς ή όχι ρούχα όταν ζυγίζεσαι; Όλα αυτά παίζουν ρόλο στον τελικό αριθμό.

– Ο τρόπος που... το βλέπεις

Αν ανεβαίνεις πολλές φορές στη ζυγαριά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ίσως ο αριθμός που βλέπεις να μην είναι πάντα ο ίδιος. Μη σε πιάνει εμμονή. Αν βρίσκεσαι σε διαδικασία απώλειας βάρους, έχει νόημα να ζυγίζεσαι καθημερινά, αλλά άφησε να περάσουν μερικές ημέρες μέχρι αυτό να παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή. Ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφεις τι τρως καθημερινά, πόσο ασκείσαι και τι δείχνει κάθε τόσο η ζυγαριά θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν πλησιάζεις στον στόχο σου ή έχεις «κολλήσει».

– Για τις γυναίκες: Η ημέρα του κύκλου σου

Αν βρίσκεσαι στις ημέρες της έμμηνου ρύσεως, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσουν κάποια κατακράτηση νερού, ειδικά την πρώτη μέρα της περιόδου. Προτίμησε να ζυγίζεσαι τις ημέρες που δεν έχεις περίοδο για πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.