iStock

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΩΜΑΣ;

Ήξερες ότι για τη δυσοσμία στις μασχάλες σου μπορεί να ευθύνονται τα υφάσματα των ρούχων που φοράς, αλλά και η ψυχική σου κατάσταση;

Θα έχεις σίγουρα προσέξει πως οι μασχάλες σου δεν μυρίζουν πάντα το ίδιο. Κατά κανόνα, όταν έχεις κάνει μπάνιο και μετά βάλεις αποσμητικό και καθαρά ρούχα, δεν αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, ενδέχεται επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο τύπο υφάσματος να αντιληφθείς δυσοσμία ακόμα και λίγη ώρα μετά. Τι συμβαίνει;

Το πρόβλημα της δυσοσμίας με συγκεκριμένα υφάσματα παρατηρείται κυρίως στα ρούχα γυμναστηρίου ή στις αθλητικές φανέλες. Αυτά έχουν βέβαια δημιουργηθεί από ανθεκτικά υλικά προκειμένου να αντέχουν ακόμα και κατά τις πιο δύσκολες ασκήσεις, όμως έχουν και την ιδιότητα να συγκρατούν ακόμα και την παραμικρή μυρωδιά, ιδιαίτερα όταν βραχούν.

Ποια υφάσματα σε κάνουν να βρωμάς

Τα ρούχα που προκαλούν την πιο έντονη δυσοσμία είναι όσα κατασκευάζονται από συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον, το ακρυλικό, το spandex, η συνθετική γούνα, το νεοπρέν.

Τα υφάσματα αυτά είναι υδρόφοβα και ελαιόφιλα, παρέχοντας έτσι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την οσμή του σώματος. Μπορεί, λοιπόν, να έχουν το πλεονέκτημα ότι απωθούν την υγρασία, όμως οι μικρές εγκοπές τους απορροφούν τα μόρια του ιδρώτα και φιλοξενούν τα βακτήρια.

Το χειρότερο είναι ότι τα λεγόμενα «ρούχα γυμναστηρίου» μπορεί να μην αποβάλλουν την άσχημη μυρωδιά ακόμα και αφού πλυθούν. Μάλιστα, όσο περισσότερο τα φοράς και τα πλένεις, είναι σαν η δυσοσμία να συσσωρεύεται.

Γιατί κάποια υφάσματα σε κάνουν να βρωμάς;
iStock

Τι να κάνεις αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις

Σαφώς είναι προτιμότερο να επιλέγεις υφάσματα από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, η κάνναβη και το μαλλί, που δεν παγιδεύουν τον ιδρώτα, ωστόσο αν κάποιες μέρες πρέπει να φοράς συνθετικά υφάσματα υπάρχει τρόπος να μειώσεις την ενοχλητική δυσοσμία:

  1. Επιστρέφοντας από τη γυμναστική, πριν ρίξεις τα ιδρωμένα ρούχα σου στο καλάθι των απλύτων, άφησέ τα για λίγη ώρα έξω στον αέρα για να στεγνώσουν. Μάλιστα, μπορείς να γυρίσεις το μέσα-έξω, καθώς στο εσωτερικό είναι που συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια.
  2. Στη συνέχεια, επίσης πριν τα πλύνεις, άφησέ τα να μουλιάσουν σε έναν κουβά με ένα μέρος ξύδι και 5 μέρη νερό για 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος της δυσάρεστης μυρωδιάς.
  3. Τέλος, πλύνε τα ρούχα αυτά σε καυτό νερό και τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού και άφησέ τα να στεγνώσουν έξω, στον ήλιο.

Μπορεί να μη φταίει μόνο το ύφασμα

Ναι μεν τα συνθετικά υφάσματα δεν είναι καλή ιδέα αν θέλεις να αποφύγεις τη δυσοσμία στις μασχάλες, ωστόσο αυτή μπορεί να προκύψει και από άλλους λόγους που δεν είχες φανταστεί. Και δεν αναφέρομαι στην έλλειψη προσωπικής υγιεινής.

Ακόμα κι αν κάνεις μπάνιο καθημερινά, ακόμα κι αν χρησιμοποιείς πάντα αποσμητικό, ο ιδρώτας σου μπορεί να μυρίζει πιο έντονα  λόγω… στρες!

Ο ιδρώτας λόγω στρες μυρίζει πιο δυσάρεστα από τον κανονικό ιδρώτα και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Σύμφωνα με άρθρο του Healthline, αυτό συμβαίνει επειδή το στρες διεγείρει συγκεκριμένους ιδρωτοποιούς αδένες, τους αποκρινείς αντί για τους εκκρινείς. Αυτοί είναι μεγαλύτεροι και παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του ιδρώτα που σχετίζεται με το στρες, οπότε συγκεντρώνουν και τα περισσότερα βακτήρια.

Βρίσκονται κατά κύριο λόγω στις μασχάλες και δευτερευόντως στα γεννητικά όργανα, και παράγουν 30 φορές περισσότερο ιδρώτα όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση στρες, παρά οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Ο συγκεκριμένος ιδρώτας είναι πιο παχύρρευστος και πιο πλούσιος σε πρωτεΐνες και λιπίδια, που όταν συνδυάζονται με τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο σώμα, κάνουν τη μυρωδιά εξαιρετικά δύσοσμη.

Φαντάσου τώρα τι γίνεται όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση στρες και φοράς και συνθετική μπλούζα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.