Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΓΙΟΓΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ (ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ) ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Μελέτη που έγινε σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξε σημαντική βελτίωση τόσο των συμπτωμάτων όσο και των αιμοτολογικών εξετάσεων μετά από 8 εβδομάδες πρακτικής εξάσκησης γιόγκα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης και αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται λόγω ανοσολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα υγιή κύτταρα του σώματος και αυτό προκαλεί φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή οδηγεί σε πόνο και πρήξιμο και εξελικτικά σε παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει και μικρά παιδιά, ενώ η ζωή μαζί της είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Τα φάρμακα που υπάρχουν δεν οδηγούν στην πλήρη ίαση της νόσου, αλλά σε ύφεση και περιορισμό των επώδυνων συμπτωμάτων για τους ασθενείς.

Φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες, όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου, αλλά η ακριβής αιτιολογία της δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, είναι γνωστοί οι παθογενετικοί μηχανισμοί με τους οποίους αναπτύσσεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρόκειται για παθολογικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Πώς «γεννιέται» η ρευματοειδής αρθρίτιδα

«Στα πλαίσια των μηχανισμών αυτών ορισμένες κατηγορίες κυττάρων ενεργοποιούνται και παράγουν αυτοαντισώματα ή μια σειρά πρωτεϊνών, που είναι δραστικές και λέγονται κυτταροκίνες. Από τη δράση των κυτταροκινών αυτών προκαλείται ενεργοποίηση πολλών άλλων κυττάρων και έκκριση ποικίλων βιολογικώς δραστικών ουσιών», αναφέρεται στον ιστότοπο του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας.

Γιόγκα και αρθρίτιδα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Αποτέλεσμα όλων αυτών των κυτταρικών αλληλεπιδράσεων και της δράσης των βιολογικών τους προϊόντων είναι, πρώτον, η ανάπτυξη φλεγμονής και υπερπλασίας στον αρθρικό υμένα και δεύτερον, η πρόκληση φθοράς στον αρθρικό χόνδρο και διαβρώσεων στα οστά των αρθρώσεων».

Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αυξάνουν βάσει αξιόπιστων ερευνών, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου παίζουν παράγοντες όπως η διατροφή, η ξεκούραση, η ψυχική διάθεση και η άσκηση. Ποια άσκηση όμως μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που υποφέρει από μυοσκελετικούς πόνους; Οι γιατροί συστήνουν ήπια άσκηση στους ασθενείς.

Πώς έγινε η νέα μελέτη

Τώρα μια νέα μελέτη ανέδειξε ότι η πρακτική της γιόγκα μειώνει όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και τους δείκτες της φλεγμονής που τα προκαλούν.  Στη μελέτη πήραν μέρος ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, από τη μονάδα εξωτερικών ασθενών του τμήματος Ρευματολογίας του AIIMS, στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Όλοι οι ασθενείς βρίσκονταν υπό φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον 6 μήνες για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι ασθενείς που ήδη έκαναν γιόγκα ή χρησιμοποιούσαν οποιαδήποτε μορφή ομοιοπαθητικών ή αγιουρβεδικών συμπληρωμάτων αποκλείστηκαν.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: εκείνους που θα έκαναν γιόγκα για 8 εβδομάδες και εκείνους που δεν θα έκαναν. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν κατά την έναρξη και στο τέλος της 8ης εβδομάδας.

Γιόγκα και ρευματοειδής αρθρίτιδα: ποια είναι τα οφέλη;

Τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα φάνηκαν αμέσως, καθώς στις αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών που έκαναν γιόγκα, οι φλεγμονώδεις κυτταροκίνες (συγκεκριμένα οι IL-6 και IL-17) ήταν μειωμένες, πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά μειωμένη ήταν και η ενεργότητα της νόσου.

Οι ίδιοι οι ασθενείς παραδέχτηκαν ότι ένιωθαν καλύτερα, αλλά και οι βιοδείκτες φλεγμονής ομαλοποιήθηκαν. Η ομοιόσταση των προφλεγμονωδών κυττάρων ελέγχθηκε, ενώ μειώθηκε σημαντικά και το ποσοστό ανοσολογικής γήρανσης (δείκτες γήρανσης των Τ κυττάρων), το οποίο είναι συνήθως αυξημένο στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό δείγμα 64 ατόμων και σίγουρα χρειάζεται να επεκταθεί σε περισσότερους ασθενείς με μακροπρόθεσμη περίοδο παρακολούθησης, έδειξε ξεκάθαρα ότι η γιόγκα διαθέτει ανοσοτροποποιητικό δυναμικό που μειώνει τη συστηματική και τοπική φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Με απλά λόγια, 8 εβδομάδες πρακτικής γιόγκα μείωσαν σημαντικά τη σοβαρότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Γεγονός ή όχι, αν υποφέρετε από αρθρίτιδα και ενόσω περιμένετε κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σας απαλλάξει εντελώς από την ασθένεια, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε λίγη γιόγκα - εφόσον βέβαια σας το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.