iStock

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Τα μάτια μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατέψουμε;

Στην αρχή, ανησυχούσα μόνο για το πώς η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει τα μάτια μου. Μετά, προστέθηκε στη λίστα η μπλε ακτινοβολία από τις οθόνες που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Τώρα, έχω να σκέφτομαι και το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας μπορεί να καταστρέψει την όρασή μου.

Γιατί, όπως διαβάζω σε δημοσιεύματα, δεν χρειάζεται να ζεις σε κάποια από τις πιο ρυπασμένες πόλεις του κόσμου για να βιώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις της. Ακόμα και τα χαμηλότερα επίπεδα που υπάρχουν στην Ευρώπη, μπορούν να μας βλάψουν.

Τι προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στα μάτια

Όπως εξηγεί στην Washington Post, ο Καθηγητής Οφθαλμιατρικής και Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου, Paul Foster, τα μάτια μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον βρώμικο αέρα. Καταρχάς, εκτίθενται άμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και δεύτερον ο αμφιβληστροειδής διαθέτει πολλά αιμοφόρα αγγεία, κάτι που τον καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητο στη ρύπανση.

Γλαύκωμα

Μία από τις κύριες διαταραχές της όρασης που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το γλαύκωμα, καθώς η υψηλή έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσής του. Γαλλική έρευνα, μάλιστα, στο περιοδικό Environmental Research, έδειξε ότι η έκθεση σε συγκεντρώσεις PM2,5 κάτω από τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης γλαυκώματος. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της, Cécile Delcourt, δεν υπάρχουν πραγματικά ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσον αφορά την υγεία των ματιών.

iStock
Many human eyes over blue background. Social media, influence, discussion, opinion and diversity. Contemporary art collage. Concept of surrealism, inner world, psychology. Poster. Magazine style

Καταρράκτης

Και στην περίπτωση του καταρράκτη τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ζούσαν στις περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από PM2,5 είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη. Στην Κίνα, δε, εκτιμάται ότι το ¼ περίπου όλων των περιστατικών καταρράκτη που σχετίζονται με την ηλικία συνδέεται με τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων.

Μυωπία

Άλλη μία ασθένεια των ματιών που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μυωπία. Στην ιδιαιτέρως επιβαρυμένη Κίνα, το 91% των μαθητών γυμνασίου έχουν μυωπία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην πιο καθαρή Νορβηγία φτάνει περίπου το 13%. Φυσικά, κι άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως π.χ. ο τρόπος ζωής. Πέρα από τα αιωρούμενα σωματίδια, και τα υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου συνδέονται με την εμφάνιση μυωπίας.

iStock
Halftone eyes collage set for Halloween. Mixed media design. Frightened and bewitched human eye with burst vessels.Trendy dotted vector illustration isolated on transparent background

Τι να κάνεις τις ημέρες με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση

Από τη στιγμή που το να σταματήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων δεν είναι εφικτό (τουλάχιστον προς το παρόν), το επόμενο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα μάτια μας. Πώς;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.